Διοικητής ΔΑΕΕΒ: “Τα όπλα που βρήκαμε σκοτώνουν. Τρομάζει η ποσότητα των εκρηκτικών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε”!

Οι συλλήψεις και τα εντάλματα των μελών της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας,  αποτέλεσε αφορμή για ματαίωση μια αιματηρής τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου της ΕΛΑΣ.

«Τα όπλα που βρήκαμε στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σκοτώνουν. Ένα από αυτά είχε τραυματίσει αστυνομικούς. Εκείνο που τρομάζει είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν. Ευτυχώς προλάβαμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Λευτέρης Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση των αστυνομικών συντακτών για την επιχείρηση της Υπηρεσίας του, ενισχυοντας τις εκτιμήσεις ότι πρόλαβαν αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια από τα μέλη της “ΟΕΑ”, μεταξύ των συλληφθέντων και του καταζητούμενου συνεργού τους.

Διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης, kalashnikovs, uzi, πιστόλια και εκρηκτικά, μεταξύ των κατασχεμένων ευρημάτων στα σπίτια που διατηρούσαν τα μέλη της “Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας”, φάρος ασθενοφόρου, στολές αστυνομικών, αλεξίσφαιρα και λέιζερ, μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ προς εξέταση, με τους Αστυνομικούς να εκτιμούν  ότι τα ευρήματα, αποτελούν ένδειξη για προπαρασκευαστικές ενέργειες της “ΟΕΑ” για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Αξιοποιήσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι θα προκύψουν και από την εξέταση των memory sticks τα οποία κατασχέθηκαν στο σπίτι του 46άχρονου καταζητούμενου ατιεξουσιαστή, στα Εξάρχεια, καθώς και σε κινητά και ηλεκτρονικά μέσα τα οποία έχουν μεταφερθεί στα Εργαστήρια της ΔΕΕ.

Η γιατρός που περιέθαλψε τον 46άχρονο τραυματία βασικό πεδίο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής

Για τους βαλλιστικούς της ΔΕΕ ωστόσο ειδικό ενδιαφέρον έχει το τροποποιημένο kalashnikov με το λειζερ στόχου και οι διόπτρα νυκτός που κατασχέθηκε, με την Αντιτρομοκρατική να εκφράζει την εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες θα πραγματοποιούσαν την ενέργειά τους, νυχτερινές ώρες- όπως όλα τα χτυπήματα που έχουν πραγματοποιήσει- για να πετύχουν το στόχο τους και να αιφνιδιάσουν τις Αρχές.

 

Όπως έχει προκύψει από τις έρευνες και το υλικό που έχει στη διάθεση της η Αντιτρομοκρατική, ο 41άχρονος και ο 46άχρονος, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη μοτοσικλέτας, εισέβαλλαν (21/10-21.50) σε ΟΠΑΠ Play, στην περιοχή του Χολαργού επί της οδού 17ης Νοεμβρίου, από την ανοιχτή πόρτα της εισόδου. Ο ένας από τους δράστες έφερε μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο, τύπου kalashnikov, και σακίδιο στην πλάτη του, μεταφέροντας αντικείμενο που προσομοίαζε με «πολιορκητικό κριό», σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν δυσκολία για την είσοδο στο κατάστημα, και αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των #€1.906 . Κατά την έξοδό τους, ο 45άχρονος με το μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο, προφανώς στην προσπάθεια του να το δώσει στον 41άχρονο συνεργό του, από αδέξια κίνηση εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι, ωστόσο επιβιβάστηκαν στην μοτοσικλέτα και αποχώρησαν από το σημείο. Ύστερα από τις αναζητήσεις (22/10) Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν σε αλσύλλιο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Τήνου στον Χολαργό, την μοτοσυκλέτα η οποία είχε κλαπεί (11/10) από την Πεύκη Αττικής. Οι δύο δράστες με τη βοήθεια του 45άχρονου συνεργού τους, επέστρεψαν στο σπίτι που διατηρεί στην 17Νοέμβρη στο Χολαργό,  άφησαν τα δύο σακίδια και προχώρησαν στην περίθαλψη των τραυμάτων που είχε υποστεί ο 46άχρονος. Λόγω του σοβαρού τραύματος που έφερε ωστόσο αναγκάστηκαν με το αυτοκίνητο του 45άχρονου, να μεταφέρουν τον τραυματία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο δηλώνοντας ψευδών ότι είχε τραυματισθεί σε τροχαίο, χωρίς να πείσουν και έτσι αναγκάστηκαν να ζήτησαν τη βοήθεια μιας γιατρού η οποία έχει προσαχθεί -μεταξύ των 13 ατόμων- και εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική. Υπό το φόβο ότι ενδεχομενως να τεθούν υπό παρακολουθηση από τις Αρχές, ο  41άχρονος και ο 45άχρονος επέστεψαν στη γκαρσονιέρα της Σκοπέλου στην Κυψέλη, μάζεψαν τον οπλισμό και όλα τα υλικά που είχαν αποθηκευμένα στο χώρο και τα μετέφεραν στο σπίτι του 45άχρονου στην πολυκατοικία της οδού 17ης Νοεμβρη στον Χολαργό, ενώ προηγουμένως καθάρισαν σχολαστικά τους χώρους με χλωρίνη, πριν το εγκαταλείψουν.

.

 

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Αντιτρομοκρατική, διαπιστώθηκε η εμπλοκή και του  46άχρονου ο οποίος έιχε απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν, κι έδινε παρών σε Αστυνομικό Τμήμα, μετά την αποφυλάκισή του, για παρόμοια αδικήματα και συμμετοχή σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Από την ταύτιση του γενετικού του τύπου, με δείγματα που εντοπίσθηκαν στο σημείο της ληστείας και της πορείας διαφυγής των δραστών, εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης σε βάρος του. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική ο 46άχρονος “επιστάτης” της κατάληψη Gare στην οδό Καλλιδρομίου η οποία είχε εκκενωθεί από την ΕΛΑΣ , του αποδίδεται ρόλος συντονιστή στις επιθέσεις κάτα των Αστυνομικών από οργανωμένες ομάδες του “χώρου” ενώ στρατολογούσε άτομα σε περιφερειακούς ρόλους στην “Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας” της οποίας ήταν ηγετικό μέλος.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αξιοποιήθηκε συνδιαστικά υλικό, πειστήρια και πληροφορίες, προκειμένου να ανακαλυφθούν οι συναυτουργοί και να αποκαλυφθεί το εύρος της δράσης της “Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας”, από την οποία προέκυψε ταυτοποίηση στα στοιχεία του 41άχρονου, για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον αρμόδιο Ανακριτή. Άλλος ένας “γνωριμος” στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, “ιδιαιτέρως επικίνδυνος και σκληρός αντιεξουσιαστής” σύμφωνα με Αστυνομικό που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία των Εξαρχείων, καθώς είχε συλληφθεί (10/04 2010) με τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών και αποφυλακίστηκε (12/02 2018) με χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Με την αποφυλάκισή του, ο πρώην στενος συνεργάτη του Νίκου Μαζιώτη, ενημερώνεται για τα τέσσερα προηγούμενα χτυπήματα της οργάνωσης, ενώ ήταν έγκλειστος, και κάνει την επιχειρησιακή αναβάθμιση στην Οργάνωση.

Το απόγευμα της Παρασκευής (08/11) σε ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη δυνάμει του εντάλματος ο 41άχρονος ο οποίος συμμετείχε στη ληστεία (21/10) , ο 45άχρονος συνεργός του και ιδιοκτήτης της οικίας στο Χολαργό, καθώς και η 39άχρονη σύνροφός του, ενώ προσήχθησαν δεκατρία άτομα, για τους οποίους εξετάσθηκε η εμπλοκή στις ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις. Σε βάρος των συλληφθέντων, ασκήθηκαν Διώξεις κακουργηματικόυ χαρακτήρα, για τα- κατά περίπτωση- αδικήματα που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση του Νόμου περί όπλων, πλαστογραφία και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 17έρευνες σε οικίες, κατά τις οποίες κατασχέθηκε πλήθος πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό υλικό.

πέντε (5) πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων έφερε γεμιστήρα με είκοσι οκτώ φυσίγγια
ένα (1) υποπολυβόλο
δύο (2) πυροβόλα πιστόλια (το ένα έφερε γεμιστήρα επτά φυσιγγίων και ένα φυσίγγιο στη θαλάμη)
επτά (7) γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, εκ των οποίων η μία έφερε είκοσι οκτώ (28) φυσίγγια
δεκαοκτώ (18) φυσίγγια πυροβόλου όπλου 7.62mm, πενήντα τρία (53) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
εκατόν εννέα (109) κυνηγετικά φυσίγγια
διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης
σκοπευτικό πυροβόλου όπλου
τέσσερις (4) χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
τρεις (3) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
τέσσερα (4) σώματα χειροβομβίδας
δύο μοχλοί όπλισης χειροβομβίδας
δύο (2) τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
έξι (6) κοινοί, εννέα (9) ηλεκτρικοί και δύο (2) αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές.
ένα (1) τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
μία συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των σαράντα κιλών (40kg)
πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων
φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων
κάμερα
λέιζερ
ηχητικές συσκευές
δύο συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων)
δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα
πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας)
κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV)
εκτυπωτής και πλαστικοποιητής
κράνος μοτοσικλέτας
πλήθος εργαλείων
συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER)
μεταλλική σιδερογροθιά,
πιεστικό μηχάνημα πλύσης –απολύμανσης χώρου
μπουκάλι χλωρίνης
ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στα πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, που κατασχέθηκαν στην οικία στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση του ενός πολεμικού τυφεκίου, με το οπλο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία (21/10) στο ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό. Ενώ ένα δεύτερο Kalasnikov, έχει ταυτοποιηθεί με όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

«Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά με νόλημα, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Λευτέρης Χαρδαλιάς.