Αττική: Συλλήψεις και έρευνες της ΔΑΕΕΒ για τους δράστες ληστείας με Kalashnikov και επαφές τους με άτομα του “χωρου”

Σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής  στο λεκανοπέδιο Αττικής

Η εκπυρσοκρότηση του Kalashnikov σε ληστεία (21/10) ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό, προκάλεσε τον τραυματισμό 41άχρονου – εκ των δύο δραστών της ληστείας- και προσέφερε στην Αντιτρομοκρατική γεννετικό υλικό το οποίο ταυτοποιήθηκε σε “γνώριμο” του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Αν και οι δράστες επιχείρησαν να εξαϋλώσουν γεννετικό υλικό από το χώρο, με περίθλαψη του τραύματος, και καθαρισμό του χώρου, ωστόσο ανιχνεύτηκαν από τα Εγκλημaτολογικά Εργαστήρια δείγματα ικανά να δώσουν ταυτοποίηση στα στοιχεία του δραστη.

Κατά την έρευνα προέκυψαν και άλλα άτομα του “χώρου” γνωστά στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο στα στοιχεία των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, καθώς κρίθηκε ότι τα χρήματα από τη ληστεία ήταν προς ενίσχυση του “επαναστατικού ταμείου”, σε προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας. Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές,οι δύο δράστες αναβάτες δικύκλου για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή (11/10) από την Πεύκη, εισέβαλαν στο πρακτορείο με την απειλή  Kalashnikov και αφάιρεσαν από το ταμέιο χρηματικό ποσό €2.000.

Γνωστοί στην Αντιτρομοκρατική

Απο την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού και καταθέσεις όσων βρέθηκαν στο χώρο της  ληστείας που είχαν διαπράξει στο Χολαργό, προέκυψαν στοιχεία ταυτοποίησης των δραστών καθώς όλοι έχουν απασχολήσει το αντιτρομοκρατικό επιτελείο για επαφές με τις νεας γενιάς Οργανώσεις και επαφές στο “χώρο” συμμετοχή σε επεισόδια και καταλήψεις στα Εξαρχεια.

Για τον 41άχρονο και τον 45άχρονο, οι οποίοι έχουν συλληφθεί, προέκυψε επίσης η συμμετοχή τους και σε κατάληψη που εκκενωθηκε από την ΕΛΑΣ, ενώ  από το Αντιτρομοκρατικό επιτελειο κρίνονται βασικά μέλη της «Επαναστατική Αυτοάμυνα» με συμμετοχή στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλική Πρεβεία, στην Πρεσβεία του Μεξικό, στην ένοπλη επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ και  έξω απο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη , στις οποίες δύο Αστυνομικοί είχαν τραυματισθεί από τα πυρά των ενόπλων δρατών.

Σύφωνα με Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, ο 46άχρονος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, κρίνεται στελεχος του αντιεξουσιαστικού κινήματος, με συμμετοχή σε καταλήψεις κι επιρροή σε μεγάλο αριθμό ατόμων του “χωρου”,  μεταξύ των συντελεστών της κατάληψης «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, η οποία εκκενώθηκε από την Αστυνομία (26/08) ο οποίος έδινε παρών και δεν εμφανίστηκε. Η συμπεριφορά του αυτή και στοιχεία που είχαν προκύψει κατά την έρευνα, ενίσχυσαν την εκτίμηση του αντιτρομοκρατικού επιτελείου ως βεβαιωμένη απέιλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στα σχέδια τους.

Για τον 41άχρονο ο οποίος τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια της ληστείας, προέκυψε ότι είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε (12/02 2018) με χρήση τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου, υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής -τρία έτη, έξι  μήνες και είκοσι έξι ημέρες-, σε περίπτωση που μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του διαπράξει νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

Σε βάρος των εμπλεκομένων στη ληστεία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την Αντιτρομοκρατική

Το μεσημέρι της Παρασκευής (08/11), σε εκτεταμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας  έγιναν 13 κατ’ οίκον έρευνες, και προσήχθησαν 15άτομα τα οποία εξετάζονται. Ωστόσο συνελήφθησαν δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία, ενώ αναζητείται  για τις ίδιες πραξεις 46άχρονος, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ,  Καθώς επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων συνελήφθη 39άχρονη γυναίκα.

Στις κατ’ οίκον έρευνες, στο σπίτι στο Χολαργό, έχουν κατασχεθεί μεταξύ άλλων,

° Πέντε Kalashnikov

° Ένα υποπολυβόλο

° Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

° Δύο πυροβόλα πιστόλια

° Tέσσερεις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

° Έξι κοινοί πυροκροτητές

° Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές

° Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές

° Μια πλακέτα εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

° Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης (πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα)

° Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

° Τρία χειροβομβίδες

Τα κατασχεθέντα έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.