Ήταν τότε που η φοιτητική νεολαία και ο λαός με την ακατάβλητη δύναμη της φωνής τους έστησαν ένα προπύργιο ελευθερίας απέναντι στη φασιστική, προδοτική χούντα. Για να μπορούμε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε ένα πλαίσιο δημοκρατικών δικαιωμάτων, το μόνο που διασφαλίζει την ηθική και υλική πρόοδο της ζωής μας και της ζωής του έθνους μας.
Γι αυτό και κάθε ένστολος πολίτης έχει θεμελιώδη υποχρέωση να σκύψει με ευλάβεια και να αντλήσει το μήνυμα εκείνων των γεγονότων.
Το πρώτο και κύριο είναι η έμπρακτη, απαρασάλευτη προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει η λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο κάθε εξουσίας και περιλαμβάνει όλα τα ατομικά και συλλογικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» φώναζαν οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Πολυτεχνείου. Σε αυτό το τρίπτυχο σύνθημα συνοψίζεται η διασύνδεση του αιτήματος της προόδου του λαού μας που διεκδικεί και σήμερα την έξοδο από την κρίση και το καθεστώς της ξένης επιτροπείας.
«Είσαστε αδέλφια μας», φώναζαν οι ελεύθεροι πολιορκημένοι στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που επιστράτευσε εναντίον τους η χούντα. Σήμερα το «είσαστε αδέλφια μας» το φωνάζουμε εμείς, τους το ανταποδίδουμε, όπως οφείλουμε. Και δεν μας εμποδίζει ο θεσμικός ρόλος της τήρησης της τάξης και της προστασίας των πολιτών που μας ανέθεσε με εμπιστοσύνη η πολιτεία να συνειδητοποιήσουμε αυτή την αδελφοσύνη ως δημοκρατικό, πατριωτικό χρέος.
Γνωρίζουμε ότι στην περίοδο της χούντας δημοκράτες αξιωματικοί και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας διώχθηκαν. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν επίορκοι αξιωματικοί που τάχθηκαν στο πλευρό των καταπιεστών, των βασανιστών, των φασιστών. Και αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο τέτοιου είδους καθεστώτα επενδύουν στο διχασμό ανάμεσα στο λαό και στα σώματα ασφαλείας. Γι αυτό και διακηρύσσουμε σήμερα με υπερηφάνεια και σθένος ότι νοσταλγοί και θιασώτες της φασιστικής ψευτοϊδεολογίας, του ρατσισμού και κάθε άλλης αντιανθρωπιστικής αντίληψης, δεν είναι ανεκτοί ανάμεσά μας.
Στο δύσκολο έργο μας δεσμευόμαστε, με αφορμή τη μεγάλη επέτειο, να συνδυάζουμε σωστά την αντιμετώπιση της εγκληματικής βίας με το καθήκον της προστασίας των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
Ας κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία μας κατάματα, απροκατάληπτα, γενναία.
Και ας αναφωνήσουμε:
-
Τιμή και δόξα στους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου.
-
Το Πολυτεχνείο ζει και οδηγεί όλους μας, σαν αιώνια φωτεινός φάρος, στην εκπλήρωση των επίκαιρων αιτημάτων του ελληνικού λαού”.
Αλλο ένα “αδιόρατο” σημείο για την ΕΛΑΣ, ήταν ο εμπρησμός της ελληνικής σημαίας από κουκουλοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αν και προβλήθηκε σε πανελλαδικό δίκτυο μέσα από τις εικόνες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά κανάλια και ταπό στιγμιότυπα των φωτορεπορτ, καθώς.. δεν «υπέπεσε» στην αντίληψη του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.