ΜΟΕ.Καλαμάτας: “Το τέλειο έγκλημα σχεδίαζε ο 19χρονος από τη Μάνη”

Έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του ΜΟΔ Γυθείου, για τους δύο 19άχρονους δραστες της διπλής δολοφονίας, το καλοκαίρι του 2014, στη Μάνη, άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών ο οποίος παραπέμπει την επανεκδίκαση της υπόθεσης, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στην Καλαμάτα, με πρόταση να μην προσμετρηθεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, στους δύο 19άχρονους δραστες στη διπλή δολοφονία.

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στην Καλαμάτα, παραπεμπει σε δεύτερο βαθμό την επανεκδίκαση της υπόθεσης, με έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλειος Παπαδάς, και πρόταση να μην προσμετρηθεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, στους δύο 19άχρονους δραστες στη διπλή δολοφονία, το καλοκαίρι του 2014 στη Μάνη, του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο.

Συμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου, έκρινε το 19άχρονο από τον Κάμπο ένοχο για άμεση συνέργεια σε κατά συρροή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία, και τον 19χρονος από την Καλαμάτα ένοχο, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ενώ και στους δύο αναγνωρίσθηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Στην έφεση που άσκησε ο Εισαγγελικός Λειτουργός, “οι δύο 19άχρονοι δολοφόνησαν τον 26άχρονο Κωνσταντίνο Σγούρο και τον 25άχρονο Ιωάννη Κομμάτη με ωριμότητα και λαμβάνοντας συνειδητές αποφάσεις, συνεπώς” –κατά τον Εισαγγελέα- “δεν δικαιολογείται η αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας” και παραπέμπει την επανεκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας. Όπως επισημαίνεται, τόσο το είδος του εγκλήματος, όσο και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες, επιδεικνύουν ωριμότητα, συναισθηματική ψυχρότητα και επικινδυνότητα ενώ οι πράξεις τους, δεν προήλθαν από νεανική απερισκεψία και επιπολαιότητα, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

Τεκμηριώνοντας την έφεσή του ο Εισαγγελέας Εφετών, επισημαίνει ότι το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας, δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ σε αυτουργό ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δεδομένο ότι πρόκειται για κατά συρροή ανθρωποκτονία, ενώ σημειώνει ότι το ίδιο Δικαστήριο -λίγους μήνες, νωρίτερα-, σε 19άχρονο κατηγορούμενο για βιασμό, δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό.

“Το τέλειο έγκλημα σχεδίαζε ο 19άχρονος από τη Μάνη” σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Εφετών.

Ο Εισαγγελέας Εφετών,  επισημαίνει στην έφεσή του, για τον 19χρονο από τον Κάμπο, πως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, ότι είχε καταβάλλει μέσω τραπέζης το ποσό των €800 στο θύμα- Κώστα Σγούρο- για την προμήθεια σκευασμάτων αύξησης της μυϊκής μάζας, ο οποίος δεν τήρησε τη συμφωνία. Μάλιστα, ο κ. Παπαδάς στην έφεσή του αναφέρει επίσης, για τον 19άχρονο, ότι έξι ημέρες πριν τις δολοφονίες διάβαζε το βιβλίο για «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» καθώς σημειώνει ότι η μελέτη του βιβλίου από το δράστη, είχε ως κίνητρο να σχεδιάσει το τέλειο έγκλημα. Επίσης, αναφέρει διαδικτυακή επικοινωνία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο, μία ημέρα πριν τις δολοφονίες, όπου ανέφερε την περιοχή των Αλτομυρών και το τραγούδι «δολοφόνος».
Σε άλλο σημείο ο Εισαγγελικός Λειτουργός, αναφέρει ότι ο 19άχρονος από τον Κάμπο, παγίδευσε τα θύματα στα Αλτομυρά και προσχεδιασμένα απομακρύνθηκε τρέχοντας δίπλα από τα θύματα για να πυροβολήσει σε βάρος τους, ο 19άχρονος από την Καλαμάτα. Επίσης, σχεδιασμένα έδεσαν και μετέφεραν με το αγροτικό τα πτώματα στο γεφύρι μετά τον Κάμπο, καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι πετούν τα ψόφια ζώα- τσακάλια και αγριογούρουνα.
Παράλληλα, ο Εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι ο 19άχρονος από τον Κάμπο διακατέχεται από τα στοιχεία του ναρκισσισμού και της επίδειξης και εξακολουθεί να τα διατηρεί και εντός της φυλακής, χαρακτηρίζοντάς τον αμετανόητο.
Σε ότι αφορά τον 19χρονο από την Καλαμάτα, αναφέρεται στα βίαια στοιχεία που είχε παρουσιάσει και πριν το έγκλημα, καθώς είχε χτυπήσει καθηγητή του, ενώ είχε σπάσει το χέρι της μητέρας του. Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επέδειξε ιδιαίτερη αγριότητα, αφού πυροβόλησε τα δύο θύματα και μετά ξαναγέμισε την καραμπίνα και τα πυροβόλησε εκ νέου σχεδόν εξ επαφής. Αποδίδει δε και στους δύο ψυχραιμία και κατά την τέλεση του εγκλήματος, αλλά και στη συνέχεια, στις προσπάθειές τους να αποκρύψουν τις σορούς, των θυμάτων.