Υπ.ΠΡΟΠΟ: Τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοΐδη με 2.500 αστυνομικούς- Νέα μέτρα αντιμετώπισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπουργός κάλεσε τους αστυνομικούς να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση ενω προανήγγειλε αλλαγές ανηφορικά με τη διαχείριση καταγγελιών για θέματα ενδοοικογενειακής

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, και οι χειρισμοί που (δεν) έγιναν από το ένστολο προσωπικό τόσο του Τμήματος όσο και της Άμεσης Δράσης, προκάλεσαν την  ανταπόκριση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Με σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες για τη διαχείριση των καταγγελιών .

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με πάνω από 2.500 αστυνομικούς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ζήτησε να ενσυναίσθηση, να μπαίνουν οι αστυνομικοί στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», επεσήμανε χαρακτηριστικά .

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

Κάθε εβδομάδα θα αποστέλεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.