Λέρος: Επεισόδια και συμπλοκές για τους λαθρομετανάστες- Τραυματισαν Δημοτικό Σύμβουλο (ΦΩΤΟ-VIDEO)*

Επεισοδια με αφορμή την αθέτηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων και λαθρομεταναστών από άλλα νησιά στη Λέρο στις κινητοποιήσεις των κάτοικων του νησιού.

image

Ο Δήμαρχος της Λέρου υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε όλους τους δημότες σε κινητοποίησεις προκειμένου να αποτρέψουν την προσέγγιση πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες και λαιρομετανάστες από τη Χίο στα Λέπιδα της Λέρου.

image

Περισσοτεροι από 250 δημότες του νησιού συγκεντρώθηκαν (07/04-18.00) έξω από την πύλη της Ναυτικής βάσης (Υ.Ν.Τ.Ε.Λ) στα Λέπιδα, για να αποτρέψουν την προσέγγιση του πλοίου “TeraJet” (07/04-19.10), στον προβλήτα έξω από τη ναυτική βάση.
Ωστόσο το “TeraJet” αλλαξε ροτα και κατέπλευσε στον κεντρικό λιμένα Λακκίου οπου και αποβίβασε τους περίπου 220 λαθρομετανάστες (-σε 1 λεπτό και 34 δευτερόλεπτα-) χωρίς να “δέσει κάβους”, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών – πληρώματος.

image

Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν το κλείσιμο τη μοναδική οδό που οδηγεί στο λιμάνι, με λεωφορείο του Δήμου Λέρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέρου, ο Αντιδήμαρχος και ο Έπαρχος Καλύμνου, κάλεσαν τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος- παρών εντός της “φυλασσόμενης ζώνης” λιμένα-, εκφράζοντας έντονη ενόχληση ενώ ζητούσαν να ανοίξουν οι πύλες του λιμανιού τις οποίες είχαν κλειδωθεί με αλυσίδες και λουκέτα στελέχη της Λιμενικής Αρχής. Αιτημα των παρεβρισκομένων να πραγματοποιηθεί επί τόπου σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τόπο διαμονής και τον τρόπο μετάβασης των νεοαφιχθέντων λαθρομεταναστών.

https://youtu.be/ajTZdI3RTQo

Στην άρνηση των επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας για σύσκεψη/ενημέρωση, κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι έσπασαν τις αλυσίδες της πύλης εισέβαλαν στο χώρο του λιμένα όπου κρατούνταν οι λαθεομετανάστες.
Στελέχη του Λιμενικού στην ένταση που προκλήθηκε βιαιοπραγησαν σε βάρος του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Μεραμπελιώτη ο οπιος διεκομίσθη στο Νοσοκομείο του νησιού και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών έλαβε εξιτήριο.
image

Κατόπιν διαβουλεύσεων – υποσχέσεων ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι λαθρομετανάστες στη Λέρο από νησιά εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ελήφθη η απόφαση να μεταφερθούν οι 220 λαθρομετανάστες στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην περιοχή των Λεπίδων, χωρίς τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.

________
*lerosnews.gr