Τέλος στον αποκλεισμό του λιμένα Χίου [ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ]*

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από το κεντρικό λιμάνι Χίου, των λαθρομεταναστών εν μέσω διαμαρτυρίας και προπυλακισμών και αφού είχαν προηγηθεί επεισόδια

image

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν τα ξημερώματα (08/04) στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, μετά από μια σχεδόν 6ωρη αντιπαράθεση, ανάμεσα σε κατοίκους- περίπου 150 ατομα- που ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του λιμένα από τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που παρέμεναν, επί μία εβδομάδα στο χώρο.

image

Λίγο μετά τις 19.00 της Πέμπτης (07/04) έξω από το χώρο του λιμένα, οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν από πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να αποχωρήσουν άμεσα από το χώρο.
Ακολούθησαν συστάσεις από τις Αρχές, ωστόσο οι λαθρομετανάστες στο λιμένα Χίου, εξέφραζαν θέσεις ότι “εάν αποχωρήσουν από το χώρο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των οικογενειών τους” και παρέμεναν στον προβλήτα.
image

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν οι συγκεντρωμένοι πλησίασαν το στέγαστρο αναμονής επιβατών με η αστυνομία και το λιμενικό επιχείρησαν να τους απωθήσουν, με τους λαθρομετανάστες να κινούνται προς την ανατολική πλευρά του χώρου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στο λιμάνι και από κοινού με τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν την κατάσταση. Στελέχη του Λ.Σ προχώρησαν σε συλλήψεις όσων λαθρομεταναστών διαπιστώνονταν ότι προέτρεπαν τους υπόλοιπους να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 10 βρίσκονται κρατουμενοι στο κτίριο του Λιμεναρχείου.
image

Ο Δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς, ο Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρ. Δαμίρης, ο Γ. Καραμανής και ο Δημ.Καράλης, ξεκίνησαν τις επαφές με λαθρομετανάστες και πρόσφυγες ώστε να αποχωρήσουν από το λιμένα, προς τη Σούδα και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
image

Η ένταση έδειχνε να έχει εκτονωθεί, ωστόσο (08/04- μετά την 01.00πμ) κροτίδα προκάλεσε νέα αναστάτωση. Με τη Δημοτική Αρχή σε σύμπραξη με το λιμενικό και την Αστυνομία με αποφασιστικό τρόπο, απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Με τις παραινέσεις Μ.Κ.Ο. και τις ομάδες εθελοντικών οργανώσεων, οι λαθρομετανάστες επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια όπως είχαν οριστεί, αδειάζοντας το λιμένα Χίου.

_______
*PolitisChios.gr