“Είναι σημαντικό ένα παιδί να ξέρει να διαβάζει και να γράφει, αλλά επιβάλλεται να ξέρει να μένει ασφαλές, μέσα κι έξω στο νερό”

Μέσα από τη θλιβερή διαπίστωση οι περισσότεροι από τους θανάτους στο νερό, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, δημιουργήθηκε μια θετική προοπτική για εκπαίδευση, σε γονείς και παιδιά, για την ασφάλεια μέσα κι έξω από το υδάτινο περιβάλλον

«Ένα κοριτσάκι πάνω σε ένα στρώμα μονόκερου μέσα στη θάλασσα είναι μια εικόνα χαριτωμένη, τρυφερή. Eκτός, βέβαια, εάν πλέει στα ανοιχτά, μόνο του, χιλιόμετρα μακριά από την παραλία και τους γονείς του. Εκεί θυμίζει περισσότερο σκηνή από θρίλερ. Και μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι, στα ανοιχτά της Κορίνθου, να είχε καλό τέλος, καθώς το κοριτσάκι σώθηκε από διερχόμενο καράβι, αλλά, δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα παιδιά», αναφέρεται στο ενημερωτικό Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Οργανισμού SafeWaterSports, το οποίο από φέτος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας, θα διδάσκεται, ως μέρος της βασικής εκπαίδευσης, στους μαθητές του Δημοτικού .

Πρόκειται για μια διαδραστική ιστορία, μέσα από την e-learning πλατφόρμα του Οργανισμού, με κεντρικό ήρωα ένα .. χταπόδι! Τον “Χταπόδιο Safe” (Ασφαλή). Με συμμετοχή σε 50 δραστηριότητες μέσα κι έξω από τις σχολικές αίθουσες, με την εκπαιδευτική βιωματική βαλίτσα, μέσα από παιχνίδια παζλ, playmobil και επιτραπέζια, τα παιδιά θα εκπαιδευτούν σε κανόνες ασφαλείας μέσα και έξω από το νερό, ενώ μπορούν αν συμμετέχουν και στο ετήσιο Συνέδριο “Θαλασσοφύλακων”. Στα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δράστης του SafeWaterSports, περισσότερα από 160.000 παιδιά προσχολικής και Σχολικής ηλικίας παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Γιατί, είναι σημαντικό ένα παιδί να ξέρει να προσθέτει, να διαβάζει και να γράφει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό είναι να παραμένει ασφαλές, μέσα κι έξω από το νερό, με το σεβασμός στη θάλασσα να καλλιεργείται από μικρή ηλικία, μέχρι με εκπαίδευση, να γίνει..  δεύτερη φύση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως καταγράφονται από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, ο πνιγμός στη θάλασσα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στα ατύχημα για παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών, στην Ελλάδα. Eνώ κάθε χρόνο στις θάλασσές μας χάνονται, κατά μέσο όρο 344 άνθρωποι. Η πιο θλιβερή, ωστόσο, διαπίστωση, είναι ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους στο νερό, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, και θα είχαν σωθεί εκατοντάδες ζωές, εάν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση, για την ασφάλεια μέσα και έξω από το νερό. Με αυτή τη θλιβερή διαπίστωση δημιουργήθηκε μια θετική προοπτική, και το 2015 , ιδρύθηκε ο Οργανισμός SafeWaterSports, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την αριθμητική στατιστική που αποτυπώνει ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί στο νερό, και εάν μπορεί, να τη μηδενίσει.

Eνα σημαντικό, πρώτο βήμα ήταν ο έλεγχος των Κέντρων θαλάσσιων σπορ και δραστηριοτήτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό όπως έχει διαπιστωθεί λειτουργεί παράνομα. Οι συντελεστές του SafeWaterSports ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα καταχώρησης των κέντρων, το οποίο στη συνέχεια παραχώρησαν δωρεάν στις Ελληνικές και Κυπριακές Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους για την ηλεκτρονική διαχείριση των αδειών, ελέγχων και παραβάσεων.

Γιατί και η ασφάλεια στο νερό είναι θέμα παιδείας

Η ομάδα των ανθρώπων του SafeWaterSports, δημιούργησαν παράλληλα μια εύχρηστη, δωρεάν εφαρμογή για κινητά (android και ios) στην οποία αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά ασφαλείας – βάθος νερού, παρουσία ναυαγοσώστη και πρόσβαση για ΑΜΕΑ – περισσότερων από 3400 παραλιών σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς επίσης στην περιήγηση μπορεί να αναζητήσει τους κανονισμούς ασφαλείας για κάθε θαλάσσιο σπορ, τις νόμιμες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.ά.

Ενώ έγιναν εξίσου σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τροποποίηση σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση της λειτουργία Σχολών Ναυαγοσωστικής και παροχής Ναυαγοσωστικών Υπηρεσιών στις παραλίες όπως αναφέρεται στο νέο τροποποιημένο (ΠΔ.71/2020) το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου 2020.

_________________________________________________________________

* Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SafeWaterSports, σχεδιάστηκε με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)