Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Οργανισμού SafeWaterSports

Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε η συστηματική συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Οργανισμό SafeWaterSports

Υπεγράφη (17/09) παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη και του Προέδρου του SafeWaterSports Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Με στοχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο εσωτερικό υδάτινο περιβάλλον της χώρας σε συνεργασία των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. με το SafeWaterSports .

Αποτύπωση των θανάσιμων ατυχημάτων στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, από το 2017

Την τριετία 2017-2019, στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ αποτυπώνονται οι θάνατοι στα εσωτερικά ύδατα καταγράφονται 110 θάνατοι, εκ των οποίων οι 37 αποδίδονται σε δραστηριότητα αναψυχής, εξ των οποίων 1 θάνατος αποδίδεται σε δραστηριότητα ράφτινγκ και 4 θάνατοι σε αλιεία- ψάρεμα (ποσοστό 33,63%) και σε κατανάλωση αλκοόλ (ποσοστό 5%)
Το 62% των θυμάτων ήταν άντρες και το 38% γυναίκες, εκ των οποίων 11 ήταν Έλληνες, σε ποσοστό 30%.
• το 54% των θυμάτων ήταν ηλικίας 18-59,
• το 14% ήταν 60-69 και
• το 14% ήταν 70+

Με τα περισσότερα θύματα τους μήνες Απρίλιος, Ιούλιος και Αύγουστος

Ως βασική αίτια θανάτου που αποδίδεται σε πνιγμό, 18% παθολογικά αίτια, 18% πλημμελής επίβλεψη ανηλίκου θύματος, 13% αφύλακτο νερό, 11% απουσία ναυαγοσώστη σε πισίνα ξενοδοχείου,
Οι θάνατοι σε ποσοστό 43% εντοπίζονται σε κολυμβητικές δεξαμενές ξενοδοχείου, στο 19% σε λίμνες και στο 19% σε ποτάμια.
Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου σημειώθηκαν εννέα (9) θάνατοι , στην περιφέρεια Πελοποννήσου επτά (7) και στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις (4) θανατοι.

Στο περιθώριο της υπογραφής του εν λόγω Μνημονίου ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου χαιρέτισε συνολικά το έργο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SafeWaterSports για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής στο υδάτινο περιβάλλον. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω Μνημονίου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει συστηματική καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία των ατυχημάτων στα εσωτερικά ύδατα. Αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο καταγραφής, χάρη στο πλήθος των παραμέτρων που διαθέτει, αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για την ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών με το SafeWaterSports με στόχο την ασφάλεια των πολιτών στα εσωτερικά ύδατα της χώρας.