Αθήνα: Καταδίκη στη φιλόλογο του ΕΠΑΛ Υμηττού- Εισαγγελέας «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στο νόμο»

Το  Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή

Ένοχη για παραβίαση των μέτρων περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού και της διατάραξης λειτουργίας Υπηρεσίας, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (04/11) τη φιλόλογος του 1ου ΕΠΑΛ Υμηττού η οποία δήλωνε “αρνητής χρήσης μάσκας”, παρά τις συστάσεις συναδέλφων της, του Διευθυντή του Σχολείου και των μαθητών της, να ακολουθήσει τις οδηγίες του Υπουργείου για χρήση μάσκας κατά την παράδοση μέσα στη σχολική αίθουσα .

Ο Εισαγγελέας Έδρας στην αγόρευσή του, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η εκπαιδευτικός και όπως ανέλυσε το σκεπτικό της πρότασής του, «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στο νόμο. Εάν κάποιος τον εφαρμόζει κατά το δοκούν οδηγούμαστε σε κοινωνία ανομίας. Η κατηγορουμένη λέει συνεχώς ”έκρινα, αποφάσισα, η γνώμη μου είναι” δηλαδή λέει ότι αποφάσισε να φοράει μάσκα όποτε θέλει αυτή. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία τηρούσε τα άλλα μέτρα, αλλά έκρινε, νόμισε, αποφάσισε να μη φορά μάσκα, αναβίβασε τον εαυτό της σε λοιμωξιολόγο. Αναρωτιέμαι εάν έχει καταλάβει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχη».

Στην απολογία της η καθηγήτρια υποστήριξε ότι, “έκανε διαλείμματα στη μάσκα“, λόγω ωτίτιδας

Σε ερώτηση της Έδρας για την απουσία σε μαθητή ο οποίος της ζήτησε να φορέσει μάσκα, η φιλόλογος κατά την απολογία της υποστήριξε ότι «.. την ημέρα που του υπέδειξα να βγει μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν πολύ ανήσυχος και μαζί με τους άλλους χυδαιολογούσαν και έβριζαν. Το τμήμα ήταν μια μικρή ζούγκλα. Είχα χρέος να τα επαναφέρω στην τάξη. Φυσικά δεν τα τιμώρησα, ούτε τα έβαλα ποινολόγιο. Ποτέ δεν τους υπέδειξα να φεύγουν και να παίρνουν απουσία. Πράγματι έκανα εκτεταμένη χρήση του «διαλείμματος μάσκας» για ιατρικούς λόγους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είχα ενημερώσει και τον διευθυντή του ΕΠΑΛ και τους μαθητές, λαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Δεν θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο τους μαθητές και τους συναδέλφους μου».

Σε βάρος της εκπαιδευτικού είχε υποβληθεί μήνυση από τον Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Υμηττού (23/10) και είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Όπως είχαν καταγγείλει οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Υμηττού σε πρόταση με πρωτοβουλία τους, να της αγοράσουν μάσκα φέρεται να είχε απαντήσει, «Πάρτε μου μάσκαρα»! με τη φιλόλογο να δηλώνει “αρνητής” του κορονοϊού και ιδεολογικά αντίθετη στη χρήση μάσκας. Η υπόθεση της εκπαιδευτικού έχει παράλληλα έχει παραπεμφθεί και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .