Αυστηρότεροι οι έλεγχοι από το Λιμενικό, μειωμένη Ναυαγοσωστική κάλυψη και θαλάσσια ατυχήματα το καλοκαίρι (πίνακες)

Στα επίσημα στοιχεία, αν και καταγράφονται ως στατιστική, είναι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί.. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης με τους ελέγχους του Λιμενικού να είναι αυξημένοι και αυστηροί

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η θερινή περίοδος για το καλοκαίρι του 2020, σε μια περίοδο που τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορωναϊού, επηρέασαν και τον τουριστικό κλάδο. Το καλοκαίρι που πέρασε, η προσέλευση στις ελληνικές παραλίες , ήταν μειωμένη για τον εισερχόμενο εξωτερικό τουρισμό καθώς μεγάλα πρακτορεία αλλά και μεμονωμένοι τουρίστες επέλεξαν λόγων της πανδημίας να αναβάλλουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ενώ παρατηρήθηκε έντονη παρουσία εγχώριου τουρισμού, με Έλληνες τουρίστες, μεγάλης ηλικίας άνω των 60 ετών στην πλειοψηφία τους.

Ο Ιούλιος καταγράφει αύξηση των θαλάσσιων ατυχημάτων λόγω μεγαλύτερης προσέλευσης στις παραλίες

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων της Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (πίνακας Ι), από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε 237 θαλάσσια ατυχήματα/δυστυχήματα, 208 άνθρωποι τραυματίσθηκαν θανάσιμα, εκ των οποίων σε 69 θανάτους με ιατροδικαστικά ευρήματα κατά τη νεκροτομή -νερό στους πνεύμονες- ως αιτία θανάτου καταγράφεται ο πνιγμός, ενώ προκλήθηκαν και 29τραυματισμοί.

Από τα επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας , τα θύματα στα θαλάσσια ατυχήματα για τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους, ήταν 142 άνδρες και 66 γυναίκες, εκ των οποίων 171 Έλληνες υπήκοοι και οι 37 αλλοδαποί. Το αντίστοιχο διάστημα το περσυνό καλοκαίρι- με αυξημένες τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό- τα θύματα στα θαλάσσια ατυχήματα ήταν 238 άνδρες, και 91γυναίκες, με τους 229 Έλληνες και 100 αλλοδαπούς υπηκόους, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας.

Από την ανάλυση των στατιστικών αναφορικά με τις ηλικίες των θυμάτων στα θαλάσσια ατυχήματα το καλοκαίρι, σε ηλικίες έως 17ετών καταγράφονται δύο συμβάντα, από 18- 60 ετών 34άτομα τραυματίσθηκαν, στην επόμενη δεκαετία (61-70 ετών ) τα θύματα ανέρχονται σε 31 , και από την ηλικία των 71 ετών και άνω, καταγράφονται 141 περιστατικά τραυματισμών σε θαλάσσια ατυχήματα. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν επίσης σοβαρά ατυχήματα και δυστυχήματα με ανήλικα τα οποία διαφεύγοντας της προσοχής των γονέων τους παρασύρθηκαν με φουσκωτά, ενώ σε αυτές τις παραλίες, παρατηρήθηκε ελλιπής ή παρέμειναν χωρίς Ναυαγοσωστική κάλυψη .

Όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, οι 456 πνιγμοί (από του 697) της περασμένης τριετίας, καταγράφηκαν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, ενώ οι 67πνιγμοί σε παραλίες με ναυαγοσώστη εκτός του ωραρίου του. Με τη Ρόδος, την Κέρκυρα την Κεφαλονιά, και την Ηγουμενίτσα, να έχουν καταγράψει τα περισσότερα περιστατικά λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, ενώ η Ρόδο και η Κέρκυρα για πρώτη χρονιά φέτος, σε κάποιες παραλίες προκηρύξανε θέσεις ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη για τη σεζόν 2020, ξεκίνησε από 1ης Ιουλίου, λόγω κορωνοϊού

Στην ελληνική επικράτεια με τις 3.500 παραλίες που διαθέτει η χώρα μας, με έκταση 15.147 χλμ ακτογραμμής, για την θερινή περίοδο τρέχοντος έτους – σύμφωνα με το Π.Δ 31/2018 *- λουτρικές εγκαταστάσεις ως «πολυσύχναστες» είχαν χαρακτηριστεί 473 παραλίες με υποχρέωση , είτε από τους Δήμους είτε από τους αναδόχους με εκμετάλλευση του αιγιαλού, πρόσληψης Ναυαγοσωστών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που ολοκληρώθηκε (2020) , στις χαρακτηρισμένες λουτρικές εγκαταστάσεις από τις Λιμενικές Αρχές διενεργήθηκαν 7.171 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 1.357 παραβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι έλεγχοι του Λιμενικού, ήταν πιο εντατικοί και αυστηροί.

Οι έλεγχοι του Λιμενικού στις παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης ήταν αυστηρότεροι

Από τους ελέγχους των κλιμακίων των κατά τόπους Λιμεναρχείων από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (2020), διαπιστώθηκε Ναυαγοσωστική κάλυψη σε ποσοστό 88,16 % (417 θέσεις) . Την αντίστοιχη θερινή σεζόν του 2019, στις ελληνικές παραλίες χαρακτηρισμένες ως λουτρικές εγκαταστάσεις, με τα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας είχαν εργαστεί 671 Ναυαγοσώστες, με ναυαγοσωστική κάλυψη σε 392παραλίες ενώ σε 122 επιβλήθηκαν πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα πέρυσι 514 ήταν χαρακτηρισμένες ως λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς λόγω κορωναϊού το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν περιορισμένη η προσέλευση των λουόμενων .

Με tablets οι έλεγχοι για την ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Για την επόμενη σεζόν, όπως ανακοινώθηκε, οι έλεγχοι από τα στελέχη στα Λιμεναρχεία όλης της χώρας, θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, στα 155 tablets τα οποία έχει διαθέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας το ειδικό λογισμικό για φορητές συσκευές, δωρεάν του Οργανισμού “Safe Water Sports”. Ο γενικός συντονισμός θα διεξάγεται από το νεοσύστατο γραφείο «Ψηφιακής διαχείρισης – ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα» της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, με τους ελέγχους να  αφορούν στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας στον τομέα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών και της λειτουργίας των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ. Σε πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών επιθεωρήσεων, από τις 19 Αυγούστου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, καταχωρήθηκαν περισσότερα από 1.800 ψηφιακά φύλλα ελέγχου από τα στελέχη του Λιμενικού σε παραλίες και στη θάλασσα, σε όλη την επικράτεια .

__________________________________

* Σημειώνεται ότι από τις 30/10 2020 τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Π.Δ. 71/2020, αναφορικά με τις λουτρικές εγκαταστάσεις .