Έχασε το 10άχρονο γιο του, σε τραγικο δυστύχημα με θαλάσσια παιχνιδια σε οικογενειακές διακοπές και προχώρησε στην ίδρυση του ΜΚΣωματείου το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις υδάτινες δραστηριότητες στην Ελλάδα μέσα από το τετράπτυχο: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε.
Καλοκαίρι 2014. Μύκονος. Θάλασσα, ήλιος, παραλίες. Βασικά συστατικά των καλοκαιρινών διακοπών μαζί με την ανεμελιά. Ένα σκηνικό που κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο όταν ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του κάνοντας θαλάσσιο σπορ, μαζί με τους φίλους του, σε δημοφιλή παραλία του νησιού.
Αυτή η θερινή κανονικότητα διακόπτεται από όλα τα αντίστοιχα τραγικά γεγονότα, τουλάχιστον όσο φωτίζονται από τους προβολείς της δημοσιότητας. Και μετά; Ποιος νοιάζεται με υπευθυνότητα και συνέχεια για το μετά, επί του προκειμένου για την ασφάλεια στη θάλασσα και στα σπορ;
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη, ενώ ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 18 ετών.
Ιούνιος 2015. Η κοινωνική μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports ξεκινά τη δράση της με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα που σχετίζονται με αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων. Στην πλατφόρμα (safewatersports.gr) αλλά και μέσω της εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει και να βρει-δωρεάν- όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα (σπορ, ψυχαγωγία, καταδύσεις, ταξίδια αναψυχής κλπ) στη χώρα μας, μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς ασφαλείας.
Ο Δρ. Π. Πασχαλάκης, Πρόεδρος του Safe Water Sports, πατέρας του 10χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του, μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο για την πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις υδάτινες δραστηριότητες που γίνονται στην Ελλάδα μέσα από το τετράπτυχο: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε.
Ήταν εύκολη η ίδρυση του σωματείου Safe Water Sports; Αναφέρομαι και στη γραφειοκρατία, αλλά με δεδομένη την αφορμή πόσο ψυχικό σθένος χρειάστηκε;
Το μη-κερδοσκοπικό σωματείο μας «Safe Water Sports», έχει ως στόχο, σύμφωνα με το καταστατικό του, την γενικότερη ενίσχυση της ασφάλειας στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Η απόφαση για την ίδρυσή του δεν ήταν καθόλου εύκολη, δεδομένων των συνθηκών και της μεγάλης ψυχικής πίεσης κάτω από την οποία βρισκόμουν, βιώνοντας μια τόσο μεγάλη απώλεια. Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε, εθελοντές και μέλη, από την πρώτη στιγμή με τη λειτουργία του σωματείου, γνωρίζαμε ότι η αποστολή μας ήταν και είναι δύσκολη καθώς έπρεπε να βρούμε τρόπο συνεργασίας τόσο με τον Δημόσιο όσο και με τον Ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας πολλές φορές συμφέροντα και προτεραιότητες που είναι αντίθετες, προκειμένου να πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο μας που είναι η ασφάλεια των πολιτών και η μείωση των ατυχημάτων. Από την πλευρά της γραφειοκρατικής διαδικασίας, η ίδρυση ενός κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικού σωματείου θα έλεγα ότι δεν είναι το πρόβλημα, όσο η χρηματοδότησή του, η λειτουργία του και η συνέπεια.
Πόσο “άναρχο” είναι το τοπίο στις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ;
Με μεγάλη ευθύνη του κράτους, το τοπίο στις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ είναι πολύ άναρχο. Για γραφειοκρατικούς αλλά και άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, η έκδοση άδειας λειτουργίας είναι πολύ χρονοβόρος διαδικασία με αποτέλεσμα κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων να λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, ακόμα και μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Σημαντικός παράγοντας για την κατάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι οι άδειες είναι ετήσιες και όχι πενταετίας ή σε κάθε περίπτωση μια κάποιας χρονικής διάρκειας, με αποτέλεσμα το φαινόμενα αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Από τη μια πλευρά η πολιτεία ζητάει από τον επιχειρηματία να κάνει την επένδυσή του για να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες στους πολίτες και από την άλλη δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα λειτουργίας. Την αδυναμία της πολιτείας να λύσει αυτό το πρόβλημα εκμεταλλεύονται δυστυχώς κάποιες φορές επιχειρηματίες που λειτουργούν επιχειρήσεις χωρίς να σέβονται και να τηρούν τους κανονισμούς ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος. Χωρίς την νόμιμη άδεια, το λιμενικό δεν μπορεί να ελέγξει και να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις αυτές αναφορικά με το αν τηρούν τον νόμο, με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρού κινδύνου για τους πολίτες κάθε καλοκαίρι.
Συναντήσατε δυσκολίες στη δημιουργία της εφαρμογής Safe Water Sports App; Ποιές πληροφορίες περιλαμβάνει τοσο η πλατφόρμα ενημέρωσης οσο και το app;
Χάρη στη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και την βοήθεια των εθελοντών και χορηγών μας, το έργο της δημιουργίας ενός application για κινητά δεν συνάντησε πολλές δυσκολίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη δωρεάν στο Internet (μέσω του web site μας ? https://safewatersports.gr/) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, περιλαμβάνει πληροφορίες για:
-Όλες και μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα
-Τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας ?πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες
-Όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας
-Τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη την χώρα με στοιχεία επικοινωνίας
-Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν
-Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή
-Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα
-Τον καιρό σε κάθε περιοχή που γίνονται θαλάσσια σπορ
-Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.
Επίσης οι πολίτες μπορούν μέσω της εφαρμογής να :
-Καταγγείλουν, αναφέρουν κάθε παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα που πέφτει στην αντίληψή τους και η οποία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μας, να ενημερώσουν το Λιμενικό Σώμα ώστε εκείνο να παρέμβει όπου και αν χρειάζεται
-Σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν (rate & comment) μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ ? μέσων αναψυχής, και με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύσουν τους καλούς και να βοηθήσουν τους μέτριους να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι προσφέροντας υπηρεσίες ασφαλείς για τους πολίτες.
Για να κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή στο κινητό του μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ακόλουθους συνδέσμους:
iPhone / iPad: http://apple.co/21rYZyx
Android: http://bit.ly/1UFT4kI
Πόσο έχει συμβάλλει το Safe Water Sports στην πρόληψη ή αποτροπή ατυχημάτων;
Η δράση του σωματείου μας ξεκίνησε το Ιούνιο του 2015 και όπως αντιλαμβάνεστε οι περισσότερες από τις δράσεις που έχουμε υλοποιήσει έχουν διάρκεια περίπου ένα έτος. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει κανένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των ατυχημάτων και για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μας. Το Safe Water Sports έχει καταθέσει πρόταση στο Λιμενικό Σώμα ώστε να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο ατυχημάτων το οποίο θα αποτελέσει όχι μόνο ένα εργαλείο καταγραφής αλλά και άσκησης πολιτικής ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στην θάλασσα γενικότερα.
Ποιοι οργανισμοί στήριξαν οικονομικά την πρωτοβουλία;
Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί στήριξαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία μας. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στην χώρα μας υπήρχε ένα μεγάλο κενό στον χώρο αυτό και το Safe Water Sports έχει μια πολύ σοβαρή αποστολή να φέρει σε πέρας. Εκτός από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, χορηγών και υποστηρικτών των δράσεων μας, οι οποίο αναφέρονται ξεχωριστά στην ιστοσελίδα μας, θα επισημάνω την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση για 2η συνεχή χρονιά (2016,2017) και του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου που με πρόσφατη δωρεά για την διετία 2017-2018 στηρίζει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Προσέχω ? Μαθαίνω ? Νοιάζομαι» για όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας.
___________
* ΑΠΕ-ΜΠΕ