ΕΔΔΑ: Αποζημίωση απο το Δημόσιο €312.500 στην ιδιοκτήτρια για το υπο κατάληψη ξενοδοχείο “City Plaza” από .. “αλληλέγγυους”

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε την Ελλάδα σε πρόστιμο ως καταβολή αποζημίωσης σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη “φιλοξενία” λαθρομεταναστών από “αλληλέγγυους”

Πρόστιμο ύψους €312.500 θα αναγκαστεί να καταβάλει το Δημόσιο στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου CityPlaza Αλίκη Παπαχελά, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, και για περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι την αποχώρηση (10/07 2019) των καταληψιών- “αλληλέγγυων” και των στεγασμένων λαθρομεταναστών στους οποίους παρείχαν παράνομα, κατάλυμα .

Σύμφωνα με την απόφαση «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, βάσει του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες €300.000 για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και €2.500 για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά €10.000 για μη χρηματική ζημία».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως το Ελληνικό Κράτος – επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- δεν προστάτευσε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνεια που επέδειξαν.

Όπως αποτυπώνεται στο νομικό κείμενο, το σκεπτικό της απόφασης, διαπιστώνεται «Παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατάληψης, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Η πρώτη προσφεύγουσα και η ανώνυμη εταιρεία, της οποίας είναι ο μοναδικός μέτοχος, κατήγγειλαν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα για την εκκένωση του ξενοδοχείου τους. Οι καταγγελίες των αιτούντων ήταν ανεπιτυχείς και δεν επιβλήθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των χώρων. Εν τω μεταξύ, η πρώτη προσφεύγουσα είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι της λόγω των χρεών που είχαν δημιουργηθεί».

Η “αλληλέγγυα ” μέχρι την κατάληψη στην περιουσία της, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Αλίκη Παπαχελά, είχε προσφύγει τόσο στην ΕΛ.ΑΣ όσο και στις Δικαστικές Αρχές, με το αίτημά της είτε να απορρίπτεται είτε να μην έχει ανάλογη ανταπόκριση. Με χρέη, σε μια διετία, τα οποία ξεπέρασαν το ποσό των €142.000, το 2018 η ιδιοκτήτρια του City Praza, κατέφυγε στην πώληση της πολυτελούς οικίας της, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει την προσωρινή κράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και προς τρίτους.