Ζωγράφου: “Pipe Bomb” στο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο ΑΤ- “Ήθελαν νεκρό οι τρομοκράτες!” (φωτο)

Βόμβα σωληνώσεων («Pipe Bomb») χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στο τυφλό χτύπημα, με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανίσμο που εξουδετερώθηκε από τα ΤΕΕΜ, με διπλή ελεγχόμενη έκρηξη, εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το ΑΤ Ζωγράφου

Τα αρμόδια κλιμάκια των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες ήθελαν αίμα, χωρίς να τους απασχολεί αν πρόκειται για διερχόμενο πολίτη φοιτητή ή Αστυνομικό, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα στοχοποιούνται σε κάθε ανάληψη ευθύνης από άτομα που κινούνται στο όριο του αντάρτικού πόλης και ακροβατούν στις παρυφές του ένοπλου αντάρτικού πόλης. «Ηθελαν νεκρό!», σημειώνουν, καθώς είχαν τοποθετήσει μέσα στο μεταλλικό σωλήνα με την εκρηκτική ύλη, καρφιά , ώστε στο ενδεχόμενο έκρηξης να είναι δεδομένο η φονική εξέλιξη, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη ενέργεια δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενισχύοντας την εκτίμηση .

Στο ενδεχόμενο πρόωρης έκρηξης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και θάνατο

Οι δράστες χρησιμοποίησαν κοντό τμήμα χαλύβδινου σωλήνα που περιέχει το χαμηλής εκρηκτικότητας μίγμα- πυρίτιδα – πολύ επιρρεπή στην ανάφλεξη μέσα στο σωλήνα, κλειστό και από τα δύο άκρα με πώματα από χάλυβα, σε πλήρη συνδεσμολογία με καλώδια που οδηγούσαν σε κοινή ασφάλεια και ρολόι. Αυτή τη συνδεσμολογία διέκρινε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος στις 09.15 το πρωί της Δευτέρας και έκρινε ύποπτο ανικείμενο το σάκο στον οποίο είχαν τοποθετήσει τη βόμβα, μέσα από το προαύλιο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, απενατι από την Αστυνομική Υπηρεσία, ενώ παραλάμβανε τη μοτοσικλέτα του. Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε ενώ κλήθηκε στο σημείο κλιμάκιο του ΤΕΕΜ.

Η βόμβα, ωστόσο, δεν εξερράγη . Οι Αρχές εκτιμούν ότι είτε λόγω αργής συσσώρευση πίεσης αερίου λόγω εξαέρωσης ή λόγω της αεροστεγούς σφράγισης η χημική αντίδραση ενεργοποιήθηκε, αλλά δεν πυροδοτήθηκε. Κοινώς από λανθασμένη συνδεσμολογία.  Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών αφού πραγματοποίησαν έλεγχο, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και προχώρησαν σε διπλή ελεγχόμενη έκρηξη. Απομακρύνοντας αρχικά ακέραιο τον ωρολογιακή μηχανισμός προκειμένου να εξετασθεί στη ΔΕΕ στο ε ενδεχόμενο να προκύψει ταυτοποίηση με συνδεσμολογία οργάνωσης που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν ενώ με τη δεύτερη ελεγχόμενη έκρηξη προκάλεσαν  διάσπαση του σωλήνας μεσα στον οποίο είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες την εκρηκτική  ύλη καθώς ανά πάσα στιγμή λόγω της αστάθειας που παρουσιάζει η αυτοσχέδια εκρηκτική κατασκευή θα μπορούσε να πυροδοτηθεί η πυρίτιδα  προκαλώντας τραυματισμούς.

Οπως διακριβώθηκε, από τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, ο φονικός εκρηκτκός μηχανισμός, είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο σωλήνας σε πυροδότηση, θα έχει εκτόνωση και θα «ωθούσε» όλη την ενέργειά της έκρηξης προς την Αστυνομική Υπηρεσία , με ανυπολόγιστες συνέπειες προκαλώντας θυματα και ζημιές. Επίσης, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός , σύμφωνα με διαρροές της Αντιτρομοκρατικής , οτι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενισχύοντας την εκτίμηση για «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι «βόμβες σωληνώσεων» θεωρούνται αυτοσχέδια όπλα και χρησιμοποιούνται συνήθως σε καταδρομικές ενέργεις πλήξης στόχου, καθώς οι δράστες δεν  έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό. Προκειται για μια φονική αυτοσχέδια εκρηκτική κατασκευή, με τη χρήση στεγανά σφραγισμένου τμήματος σωλήνα γεμάτο με χαμηλής εκρηκτικότητας υλικό- πυρίτιδα. Με την πυροδότησή του εκρηκτικού, σε συνδεσμολογία με την πιο απλή μορφή κυκλώματος -ακόμα και με λαμπτήρα – δημιουργείται κύκλώμα και προκαλείται σχετικά μεγάλη έκρηξη. Οι τρομοκράτες γνώριζαν ότι ο θρυμματισμός του σωλήνα θα προκαλούσε θανατηφόρες σκάλες, τα καρφιά που είχαν γεμίσει το γυάλινο βάζο μέσα στο  οποίο είχαν “χτίσει” τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, θα εκτινάσσονταν σε μεγάλη απόσταση. Όπως σημειώνεται η απόσταση εκκένωσης απο το σημείο  της βόμβας ορίζεται στα σχεδόν 40μέτρα ενώ το μήκος ακτίνας εμβέλειας του ωστικού κύματος ανέρχεται περίπου στα 500μέτρα, με ανυπολόγιστα θύματα και συνέπειες.

Το ΑΤ Ζωγράφου, είχε βρεθεί στο στόχαστρο οργανωμένης επίθεση και τον περασμένο Σεμπτέμβριο, με τους δράστες, από το εσωτερικό της Πανεπιστημιούπολης, να ενεργουν ρίψη περισσότερων από 20 μολωτοφ. Την ευθύνη της επίθεσης είχαν αναλάβει τότε οι «Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής»

Όπως επισημαίνεται κατά το παρελθόν, «pipe bomb» είχαν πυροδοτήσει τρομοκράτες σε “ορφανό χτύπημα” το Μάρτιο του 2010, στην έκρηξη που είχε σημειωθεί έξω από κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οδό Ιακωβάτωνστα, στα Κατω Πατήσια και είχε συνέπεια το θάνατο 15άχρονου Αφγανού, όταν επιχείρησε να αποσπάσει από τη βόμβα που είχε ενεργοποιηθεί το ρολοί. Και σε εκείνη την περίπτωση, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ενώ άλλη μια βομβιστική ενέργεια, με πρυροδότηση «pipe bomb» είχε σημειωθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Οι Αναλυτές της ΔΑΕΕΒ αναμένουν το κείμενο ανάληψης ευθύνης για να εξακριβώσουν τη στόχευση και τα κίνητρα των τρομοκρατών.