Υπ.Δικαιοσύνης: «Βραχιολάκια γεωγραφικού εντοπισμού» στο Σωφρονιστικό Συστημα της Ελλάδας..

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλλαμβάνει και την υφ όρων απόλυση των καταδίκων και υποδίκων με την εφαρμογή του μέτρου για τα «βραχιολάκια γεωγραφικού εντοπισμού» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμφαση της αναδόχου εταιρείας η οποία έχει επιλεγεί με διαγωνισμό, περιλαμβάνει αρχικά την προμήθεια στο Ελληνικό Δημόσιο, περίπου 250 βραχιολάκια, λόγω ενστάσεων στο διαγωνισμό.

Από την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται να υπάρξει περίοδος προετοιμασίας δύο μηνών, για τις δομές του Υπ. Δικαιοσύνης. Τα “βραχιολάκι γεωγραφικού εντοπισμού”, όπως ισχύει σε άλλες Ευρωπαικές χώρες,  είναι ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται στο πόδι μέσω της οποίας, οι Αρχές μπορούν να εντοπίζουν το στίγμα του «εποπτευόμενου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την “πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατουμένων σε άδεια”, βασικός λόγος της εφαρμογής του μέτρου είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, με τη παρακολούθηση τους, σε 24ωρη βάση.

Το ημερήσιο κόστος της συσκευής, θα επιβαρύνει τον κρατούμενο, εκτός εάν αποδεδειγμένα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, οπότε θα το επωμίζεται το Δημόσιο.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε 100 υπόδικους με μόνιμη κατοικία την Περιφέρεια Αττικής, πενήντα καταδικους για ποινές μικρότερες των δέκα ετών που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, μονιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πενήντα κρατούμενους των φυλακών ανηλλίκων Αυλώνα με μόνιμη κατοικία την Περιφέρεια Αττικής και πενήντα κρατούμενους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και έχουν ως μόνιμη κατοικία την Αττική.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport