Υφ’ όρων απόλυση για το διαβόητο κακοποιό Νίκο Παλαιοκώστα- Τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2021

Ο διαβόητος κακοποιός Νίκος Παλαιοκώστας ενω πλέον θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του

Υφ’ όρων απόλυση για το διαβόητο κακοποιό Νίκο Παλαιοκώστα,  ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Οκτώβριο του 2021,  ενώ  για τα επόμενα 10 χρόνια θα πρέπει να δίνει το «παρών» κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Νίκος Παλαιοκώστας, ο «Φαντομάς» των Τρικάλων

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 μπαρκάρει στα καράβια, σύντομα θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά.

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας οδηγείται στις φυλακές των Τρικάλων. Με τη βοήθεια του αδελφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου 1988. Συλλαμβάνεται στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους συλλαμβάνεται και ο αδελφός του Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει πάλι από τις φυλακές.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γνωρίζεται στη Φυλακή με τον Κώστα Σαμαρά , γνωστό με τα παρατσούκλια “Καλλιτέχνης” ή “Πεταλούδας” και οι τρεις τους από κοινού διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε όλη την Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 1992, οι τρείς κακοποιοί λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, οι αδελφοί Παλαιοκώστα και ο Κώστας Σαμαράς απάγουν μεσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου και αξιωναν λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η απαγωγή Χαΐτογλου ήταν η πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις Αρχές μετά από τρία χρόνια, το 1999 μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, συλλαμβάνουν το Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Στο Νίκο Παλαιοκώστα, σύμφωνα με τις Αρχές, αποδίδεται η ηθική αυτουργία στην πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του αδερφού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού ποινικού Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006.

Ο καταζητούμενος  επί τουλάχιστον 16 χρόνια, διαβόητος κακοποιός Νίκος Παλαιοκώστας θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, σε μπλόκο της ΔΑ Λειβαδιάς, όταν αναπτύσσοντας ταχύτητα το αυτοκίνητο που οδηγούσε, εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε εκτός δρόμου. Σε έλεγχο στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς αυτόματο όπλο και σφαίρες. Ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές καθώς εκκρεμούσαν Εντάλματα Σύλληψης.