“Τα κρατητήρια Τμημάτων του κέντρου δεν λειτουργούν και ο ΑΞΥΠ αναμένει έγκριση για κενή θέση σε περιφερειακές Υπηρεσίες”

Την κατάσταση που επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα του κέντρου της Αθήνας, αναδεικνύει η απόδραση του Σομαλού από το περιπολικό, καθώς τα κρατητήρια .. έχουν κλείσει

Εντύπωση μας προκάλεσε στο NantiaReport.gr, πώς ο χειροπεδημένος με Αλγερινό κρατούμενο στο πίσω κάθισμα συμβατικού της Ασφάλειας , Σομαλός κρατούμενος κατάφερε να αποδεσμευτεί από τη χειροπέδα με την παρουσία δύο Αστυνομικών στο υπηρεσιακό όχημα, και να .. αποδράσει!

«Ήταν αναμενόμενο και άργησε!” τονίζουν με έμφαση Αστυνομικοί, υπηρετούντες σε Υπηρεσίες του κέντρου της Αθήνας, στο NantiaReport.gr. “Το ερώτημα, είναι πώς δεν είχε γίνει νωρίτερα, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες, τα κρατητήρια στα Αστυνομικά Τμήματα του κέντρου – Ομόνοιας, Κυψέλης, Αγίου, Εξαρχείων – τα οποία βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές λόγων πληθυσμού και ειδικών συνθηκών, δεν λειτουργούν, λόγω τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων σε προσωπικό .

Όταν η ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ ενισχύθηκαν με 1200 άτομα, και πρέπει να δηλώνουν απόδοση, “μαζεύουν ό,τι βουν” και το πάνε στο Τμήμα. Εκεί ένας άνθρωπος – ο Αξ/Υπ- συντάσσει τη δικογραφία, έχει στην εποπτεία του τον (τους για την ακρίβεια) κρατούμενο στο αυτόφωρο, και επειδή τα κρατητήρια δε λειτουργούν, τον έχει καθισμένο μπροστά του σε μια καρέκλα. Αν στο τμήμα υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι από Εισαγγελία ή μεταγωγή για Φυλακές, έχει και τη δική τους ευθύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις Τμημάτων στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ενημέρωση της ΥποΔιεύθυνσης για την κράτηση των κρατουμένων και θα πρέπει να λάβει έγκριση για μεταγωγή σε άλλο τμήμα ακόμα και εκτός τομέα ευθύνης, για να βρεθεί ποιο τμήμα έχει κενό στο κρατητήριο του για να μεταφερθεί ο κρατούμενος. Ενδεικτική η περίπτωση του Τμήματος Ομονοίας που έκανε μεταγωγή κρατουμένου στα κρατητήρια του Τμήματος .. Ασπροπύργου! Ενώ θα πρέπει ο Αξ/Υπ με δεδομένο ότι τα Τμήματα λειτουργούν αδιάλειπτα, και είναι υποχρεωμένος να δέχεται και τις καταγγελίες – μηνυτήριες αναφορές που υποβάλλουν απευθείας οι πολίτες. Και το πρόβλημα είναι στο σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων του κέντρου της Αθήνας», τονίζουν εμφατικά οι υπηρετούντες σε υπηρεσίες του κέντρου .

Οι Αστυνομικοί θεωρούν άδικο, να τους αποδίδονται ευθύνες για υπηρεσιακά “κακώς κείμενα” που οδηγούν σε καταστάσεις όπως η απόδραση του 21άχρονου Σομαλού Κ.Μ από το συμβατικό όχημα της ασφάλειας (28/09-17.00) κατά τη μεταγωγή του από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων στο Τμήμα της Κυψέλης, προκειμένου να κρατηθεί καθώς είχε συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια. «Τα περιπολικά υπηρεσιών του κέντρου είναι απαρχαιωμένα και λειτουργούν με .. πατέντες και μεράκι από κάποιους από τους συναδέλφους. Πολλά υπηρεσιακά οχήματα, δεν ασφαλίζουν και δεν έχουν και εσωτερικές ασφάλειες. Όταν ένας κρατούμενος ζει στο δρόμο και έχει έρθει από την άλλη άκρη του “γνωστού κόσμου” το να αποδράσει από ένα “ξεχαρβαλωμένο” περιπολικό δεν είναι το πρόβλημά του. Ενώ σε περιπτώσεις που είτε είναι εξαιρετικά έντονης σωματοδομής είτε ελιποβαρείς οι κρατούμενοι, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα .. αποδράσεων ακόμα και αν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία χειροπέδησης όπως με το Σομαλό , ο οποίος αν και  ήταν προβλεπόμενα χειροπεδημένος με έτερο Αλγερινό κρατούμενο στο πίσω κάθισμα του συμβατικού οχήματος μεταγωγή έβγαλε το χέρι του από τη χειροπέδα , άνοιξε την πόρτα και απέδρασε με τους συναδέλφους μέχρι να ακινητοποιήσει ο οδηγός το όχημα και να αποβιβαστέι ο συνοδός να τον καταδιώξει- όπως και έγινε- ο κρατούμενος έχει ήδη διαφύγει μέσα στα στενά»

Παρά τις αναζητήσεις από τα πληρώματα του τομέα κέντρου Αθηνών, στην ευρύτερη περιοχή του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας, ο Σομαλός, δεν έχει εντοπισθεί .