“Μαθηματική” ακρίβεια, “Μηχανική” λεπτομέρεια και .. εχεμύθεια στη “Βιομηχανία των Αναβολικών”

Μαθηματικός και Μηχανολόγος- Μηχανικός του Πολυτεχνείου, Αστυνόμος ο οποίος υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, manager ποδοσφαιριστών και αθλητές σωματικής διάπλασης  (body building), ειναι μεταξύ των 11 συλληφθέντων για την παρασκευή και διακίνηση αναβολικών σκευασμάτων.

Στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε ευθεία Αστυνομική επιχείρηση, εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση παρασκευής και διάθεσης αναβολικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, αρχηγικό μέλος της «εταιρείας» παρασκευής αναβολικών σκευασμάτων, προσδιορίζεται ο 31άχρονος Μηχανολόγος-Μηχανικός του Πολυτεχνείου, ενω αναζητείται το δευτερο “στελεχος” της “βιομηχανίας των αναβολικών”- που διαφεύγει τη σύλληψη- καθώς μεταξύ των συλληφθέντων 29άχρονος Μαθηματικός και ο 31άχρονος Αστυνόμος Β’ της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής.

Κατά την Αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά (11) άτομα– (8) άνδρες και (3) γυναίκες- ηλικίας από 25 έως 35 ετών, ως μελη της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, έχοντας διακριτούς ρόλους και δομημένη δράση, σε τρία επίπεδα.

 Σε βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση, σχηματίστηκε ποινικη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, της νοθείας τροφίμων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τα όπλα, τα ναρκωτικά, για πλαστογραφία, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της υπόθαλψης εγκληματία.

Εντοπίστηκαν (2) παρασκευαστήρια, μία αποθήκη και (8) οικίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Αστυνόμος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας,  συμμαθητής του Μιχανολογου Μηχανικού, «πελάτης» και ο ίδιος, αναφέρουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, φέρεται -μεταξύ αλλων -να τον είχε πληροφορήσει, για τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος της Αστυνομικής Υπηρεσίας που παρακολουθούσε την δράσης τους.

Ο Υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε δηλωσεις που παραχώρησε  (09/12) για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που παρασκεύαζε – διακινούσε και διέθετε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναβολικά, επεσήμανε, ότι “τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν τα αναβολικά σε αθλητές που συμμετείχαν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες “body building” καθώς και άτομα που επιθυμούσαν την βελτίωση της σωματικής τους διάπλαση. Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει άνω των πεντακοσίων (500) αποστολών στο εξωτερικό και αντίστοιχες στο εσωτερικό”.

Ο Υποστράτηγος επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσωπικό της Υπηρεσίας που συμμετείχε στις έρευνες και συνέταξε την ποινική δικογραφία, “Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και τις Υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας και μας βοήθησαν στη σημαντική αυτή εξάρθρωση”.

“Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και τον εντοπισμό των χώρων παρασκευής και αποθήκευσης των αναβολικών φαρμάκων, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, με τη συμβολή Υπηρεσιών πληροφοριών του Σώματος. Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα” ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Αναβολικά

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικο, τα μέλη της “βιομηχανίας των αναβολικών”, στο πρώτο επίπεδο της εγκληματικής τους δράσης, παραλάμβαναν τις πρώτες ύλες, με παραγγελίες μέσω διαδικτύου, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών από Η.Π.Α., Καναδά και Κίνα και πραγματοποιούσαν τις πληρωμές, μέσω εμβασμάτων σε διεθνή εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Στο δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τα προανακριτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας παρασκεύαζαν τα αναβολικά αρχικά σε αποθήκη, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό (για παρασκευή δισκίων χαπιών, γέμισμα φιαλιδίων – αμπουλών και τοποθέτηση των φαρμάκων σε καρτέλες) ενώ στη συνέχεια, λόγω αύξησης της παραγωγής και του “κύκλου εργασιών”, η παρασκευή τους επεκτάθηκε και σε μονοκατοικία, στη Βάρη Αττικής.

Στους χώρους παρασκευής των αναβολικών, όπως προέκυψε κατά την Αστυνομική έρευνα, αποκλειστική πρόσβαση είχαν τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και τεσεερα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, τα οποία επί πληρωμή παρασκεύαζαν και συσκεύαζαν τα αναβολικά.

Στο τρίτο επίπεδο, για τη διακίνηση και διάθεση των αναβολικών στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, τα μελη της “βιομηχανίας των αναβολικών” προμήθευαν με ποσότητες των παράνομων σκευασμάτων, μεσάζοντα, διαθέτοντας τα σε “dealers”, και με τη μέθοδο της πυραμίδας αναλάμβαναν τη διάθεση και πώληση τους στους τελικούς “αποδέκτες- πελάτες”, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, στην Αττική και μεμονωμένα άτομα.

Τις αποστολές εκτός Αττικής (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ζάκυνθος, Θήβα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κόρινθος κ.α.) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία κ.α.), πραγματοποιήσουν τα αρχηγικά μέλη και συνεργός τους, με εταιρείες ταχυμεταφορών.

Έχουν προκύψει περισσότερες από (500) αποστολές αναβολικών στο εξωτερικό και αντίστοιχες στο εσωτερικό.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την αποφυγή της σύλληψής τους, χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας, ενεργοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις στα στοιχεία αλλοδαπών, ενώ στις αποστολές των δεμάτων χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία αποστολέα.

upl584aa941187ea

Στα δύο παρασκευαστήρια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας πίσω από το Ναυτικό νοσοκομείο, και στην περιοχή της Βάρης, κατασχέθηκαν:

  • ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία, παρασκευή και τυποποίηση αναβολικών ουσιών και πρώτων υλών αυτών
  • χιλιάδες σκευάσματα αναβολικών ουσιών, τυποποιημένων σε μορφή χαπιών – φιαλιδίων,
  • πλήθος, κενού περιεχομένου, χάρτινες συσκευασίες δισκίων – αμπουλών – φιαλιδίων,
  • ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος με ειδικό εκτυπωτή, από τον οποίο παράγονταν αυτοκόλλητες ταινίες, στις οποίες αναγράφονταν εμπορικές επωνυμίες χαπιών, οι οποίες επικολλούνταν στις συσκευασίες.

Αναβολικα

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης:

  • Στην οικία του αρχηγικού μέλους, που συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 84.310 Λίρες Αγγλίας, 20.000 Ευρώ, 1.785 δολάρια Καναδά, 4 δολάρια Η.Π.Α., ναρκωτικά δισκία, φιαλίδια ναρκωτικών ουσιών και υλικά συσκευασίας αυτών, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, πλαστό δελτίο ταυτότητας και πολυτελές αυτοκίνητο.
  • Στην οικία του μεσάζοντα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.920 Ευρώ, αεροβόλο πιστόλι και μικροποσότητα κάνναβης.
  • Σε οικία μεταπωλητή (dealer) βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αναβολικών σκευασμάτων και υλικών για την παρασκευή αυτών και το χρηματικό ποσό των 5.830 Ευρώ.
  • Στις οικίες των έμμισθων μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αναβολικών σκευασμάτων και υλικών για την τυποποίηση αυτών και το χρηματικό ποσό των 5.000 Ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη τιμή που διατίθενται τα ανωτέρω παράνομα σκευάσματα, ανέρχεται για τις αμπούλες στα είκοσι #€20€ με σαράντα #€40€ ανά συσκευασία, ενώ για τα δισκία στα #€10.

Οι (11) συλληφθέντες με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, εχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Ενώ με εντολή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ ο 32άχρονος Αστυνόμος τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, με το φάκελό του να έχει παραπεμφθεί  στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ ενω εξετάζονται ενδείξεις εμπλοκής και άλλων Αστυνομικών στο κύκλωμα.

Οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας προκειμένου να εξακριβωθεί συνολικά το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της “βιομηχανίας των αναβολικών”.