Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Σήμερα «η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη!»

Όπως κάθε χρόνο  και φέτος οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται εν αναμονή Κρίσεων για Ανώτερους και Ανώτατους Αξιωματικούς, ωστόσο το παρασκήνιο και οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει παρασκηνιακές καραμπόλες και ανατροπές

Η λαϊκή ρήση, “Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη”! επίκαιρη -παρά ποτέ- περιγράφει την κατάσταση με τις επικείμενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ που έχουν ήδη καθυστερήσει για σχεδόν ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής τους, με πολλές ανατροπές και “γράψε- σβήσε”, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων και των θέσεων που θα καταλάβουν στην ηγεσία της ΕΛΑΣ για την επόμενη ημέρα.

Όπως έχουμε γράψει μέσα από το NantiaReport.gr, εδώ και πλέον των δυο εβδομάδων το ΚΥΣΕΑ έχει συγκληθεί και μένει σε “σύνθεση” μέχρι Λευκός καπνός να βγει από το Μέγαρο της Κατεχάκη, αλλά μόνο μέχρι χθες μόνο παραπετάσματα καπνού είχαν “αναδυθεί” . Το παρασκήνιο για τα ονόματα που τελικά θα “γίνουν” (στο βαθμό) και θα “παραμείνουν” (σε θέσεις και στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ), μεταξύ των Ανώτατων και κατά συνέπεια των Ανώτερων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, είναι έντονο – περισσότερο από κάθε άλλη φορά- με παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις , συκοφαντίες και “στοχευμένες διαρροές”.

Οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ παραμένουν (από τις (21/01) σε προσμονή για τις επικείμενες Κρίσεις χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις καθώς οι διοικούντες βρίσκονται στην επετηρίδα και κανείς δεν ήθελε να “χρεωθεί” επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και ενδεχομένως “αστοχίες” που θα επέφεραν και τον τερματισμό της υπηρεσιακής τους πορείας στο Σώμα της ΕΛΑΣ, καθώς σε αυτούς τους βαθμούς, όλοι οι Αξιωματικοί, θέλουν να “γίνουν” και να “παραμείνουν” και είναι δυσάρεστο ή ενοχλητικό για όσους κρίνονται “ευδόκιμα τερματίσαντες της σταδιοδρομία τους“.

Οι εποχές που το κριτήριο ήταν το επιχειρησιακό έργο, και η διοικητική ικανότητα των Αξιωματικών καθώς και η αποδοχή από τους κατωτέρους για την κρίση τους από το ΚΥΣΕΑ, έχει παρέλθει καθώς τα τελευταία χρόνια, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις και οι πιο ισχυροί δεσμοί σε “άρματα” και “σχήματα” με επιρροές από συνδικαλιστές, πολιτικούς, παράγοντες, να “στηρίζουν” κατά βούληση για όσους τελικά παραμείνουν εν ενεργεία! Πληροφορίες του NantiaReport.gr αναφέρουν εμφατικά, ότι σε αυτές τις Κρίσεις που έλαβαν τελικά “έγκριση” για να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας (13/02) , τα “άρματα” με τους πόλους της πολιτικής ηγεσίας, δείχνουν η “αόρατη διελκυστίνδα” που ως «τρόπαιο» για κάποιους εν ενεργεία, έχουν την παραμονή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο δεδομένο είναι η αποστρατεία ενός εκ των Ηπειρωτών Αντιστρατήγων που “ανοίγει” τη θέση για το βαθμό των Υποστρατήγων και Ταξιάρχου στον ακόλουθο  βαθμό των Αστυνομικών Διευθυντών, μέχρι πρότινος στου παραμένοντες ωστόσο η αποδοχή τους ως επιλογή μεταξύ των “αρεστών” δεν έχει γίνει συνολικά αποδεκτή και η ολοκλήρωση της ευδόκιμης υπηρεσιακής τους πορείας -όπως διαρρέεται – αποδίδεται σε μονόδρομο. Αυτή ή εξέλιξη έχει προκαλέσει, στους δυσαρεστημένους με αφορμή διαρροές για επικείμενη μετακίνησή τους, και ενόψει αποστρατείας για άλλους, Αξιωματικοί να ξιφουλκούν μεταξύ τους, για να ανατρέψουν τις.. εξελίξεις έστω και την τελευταία στιγμή!

Ωστόσο, ορισμένοι, παρά τη μακρά πορεία τους στην ΕΛ.ΑΣ, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τη διαδικασία καθώς και ότι αν αποστρατευτεί ο Διοικητής/Επικεφαλής η Υπηρεσία την οποία διοικούσε δε θα “βάλει λουκέτο” και το προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί θα συνεχίσει την επιχειρησιακή του ανταπόκριση..!!

Καθώς εξιδανικευμένοι Αξιωματικοί ΔΕΝ υπάρχουν, οι Υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την αποχώρηση τους, και το κενό θα αναπληρωθεί από κάποιον νεότερο στην επετηρίδα, καθώς οι Αξιωματικοί δεν κρίνονται αν είναι “καλό παιδί!”, “φίλος”, “εξυπηρετικός” κλπ αλλά ως Διοικητές και επιχειρησιακοί ενδιάμεσοι στις αποφάσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ…

Συμπερασματικά, σε κάποιες περιπτώσεις “ωσάν την σοβαρότητα δεν έχει”, κι εν αναμονή των Κρίσεων, ενόψει της ημέρας, καλή συνέχεια (στους προακτέους) και καλοί πολίτες (στους απερχόμενους) !!

Από τη Νάντια Αλεξίου