Κέα: Μεταφέρονται με το Andros Jet οι 171 λαθρομετανάστες από το “ναυάγιο” του φορτηγού πλοίου απο Τουρκία

Απομάκρυναν τους λαθρομετανάστες από την Κέα με προορισμό Δομές της Ηπειρωτικής χώρας

Απέπλευσε (08/04-19.30) το Andros Jet με 171 λαθρομετανάστες οι οποίοι παρέμεναν σε καραντίνα στην Κέα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν απομακρυνθεί 25 οι οποίοι είχαν προϋποθέσεις ασύλου και ειδικής μέριμνας.

Πρόκειται για επιβαίνοντες μεταξύ των 196 λαθρομεταναστών στο φορτηγό πλοίο το οποίο ειχε αποπλεύσει απο το Τσανάκαλε της Τουρκίας- με προπληρωμένο κατ άτομο στο ποσο των #€5.000- και προορισμό (σσ κατά δήλωσή τους) την Ιταλία. Τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου (03.00πμ) το ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, με τους 196 λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων και οι διακινητές, προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας.

Άμεσα οι κάτοικοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- η Δήμαρχος, και ο Επαρχος- καθώς και η μικρή Αστυνομική δύναμη του νησιού, συγκέντρωσαν τους λαθρομετανάστες σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο. Λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι λαθρομετανάστες τέθηκαν σε 14ήμερο υποχρεωτικό περιορισμό στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του Δήμου.

Στο νησί μετέβησαν διμοιρίες της ΔΑΕΑ/ΥΑΥ από την Αθήνα, για την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας τους εκτός του περιφραγμένου χώρου που ειχαν μεταφερθεί, ενώ υγειονομικές υπηρεσίες παρείχε το πολυδυναμο ιατρείο με τον Ερυθρό Σταυρό.

Η Δήμαρχος της Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, με επιστολή της (17/03) προς τον Πρωθυπουργό ειχε ξεκαθαρίσει ότι ως τοπική κοινωνία “ΔΕΝ δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας”, και ζητούσε άμεσα απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από την Κέα.

Οι λαθρομετανάστες σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, πρόκειται να μεταφερθούν στις Δομές της Ηπειρωτικής χώρας και για όσους δεν έχουν προκύψει προϋποθέσεις  χορήγησης ασύλου, θα απελαθούν.