Δομή Μαλακάσας: Λαθρομετανάστης αποχώρησε από την καραντίνα και με τρένο πήγε για ψώνια στην Αθήνα

Κινούνται ανεξέλεγκτα και χωρίς υγειονομικό έλεγχο σε όλη την επικράτεια, ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα κορωνοϊού

Με τους Έλληνες να τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι λαθρομετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα» καθώς κινούνται ανεξέλεγκτα και χωρίς υγειονομικό έλεγχο σε όλη την επικράτεια, ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα κορωνοϊού.

Μετά τους τρείς λαθρομετανάστες- δύο άνδρες και μια έγκυος γυναίκα Αφρικανικής καταγωγής- διαβιούντες στη Δομή της Μαλακάσας, οι οποίοι αποχώρησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κι εντοπίσθηκαν (07/04) από Αστυνομικούς περιπολίας να κινούνται ασκόπως με ψευδή πρόφαση επίσκεψη σε γιατρό, άλλος ενας λαθρομετανάστης -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αποχώρησε- από τη Δομή της Μαλακάσας (08/04) επιβιβάστηκε στο τραίνο και κατέβηκε για ψώνια στην Αθήνα.
Στον έλεγχο προέκυψε ότι είχε αποστείλει sms για “κατ’ εξαίρεση” μετακίνηση με αιτιολογία Β4 “Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη”. Ο λαθρομετανάστης φέρεται να υποστήριξε στους Αστυνομικούς που διενεργούσαν ελέγχους, ότι είχε ενημέρωση για την απαγόρευση εξόδου από τη Δομή της Μαλακάσας λόγω 14ημερης καραντίνας , ωστόσο η διατροφή που τους παρέχεται δεν του άρεσε και κατέβηκε στην Αθήνα για να αγοράσει.. τρόφιμα.

«Είναι ελεγχόμενη», δήλωσε (08/04) ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος για την κατάσταση στις Δομές με κρούσματα κορωνοϊού σε Ριτσώνα και Μαλακάσα. Ενω και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (08/04) ανέφερε στο θέμα καθώς σημείωσε ότι σε όλες τις δομές διαβιούν συνολικά 70.000.
Εκείνο που δεν διευκρίνισαν ωστόσο τα δύο Κυβερνητικά στελέχη, είναι πώς οι Αφρικανοί λαθρομετανάστες «έσπασαν» την καραντίνα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και από τη Δομή της Μαλακάσας, και Αστυνομικοί τους εντόπισαν να βολτάρουν στην Αθήνα .

Ίσως το μόνο που στην πράξη αποδεικνύεται να ισχύει στις δηλώσει του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, είναι ότι «Η Αστυνομία βοηθάει επίσης, ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση των διαμενόντων στις δύο αυτές δομές προς τον τοπικό πληθυσμό…. Πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για μη μετακινήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Δομή της Μαλακάσας, έχει τεθεί από την περασμένη Κυριακή (05/04) σε καραντίνα καθως είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, 53χρονος Αφγανός μετανάστης με υποκείμενο νόσημα, και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα, όπου υποβλήθηκε σε εξέταση. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΟΔΥ, η Δομή της Μαλακάσας τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό και για όλους τους διαβιούντες, ξεκίνησε διαδικασία ιχνηλασίας, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της εισόδου ή εξόδου και καραντίνα 14ημερών στους διαφωνούντες λαθρομετανάστες.