Κέα: Προκάλεσαν ναυάγιο στο λιμάνι με φορτηγό πλοίο που μετέφερε 193 λαθρομετανάστες

Χωρίς να εντοπισθεί από τα ραντάρ το φορτηγό πλοίο έπλευσε από Τουρκία και έριξαν το φορτηγό πλοίο στο λιμένα της Κέας

Προκάλεσαν ναυάγιο με 193 λαθρομετανάστες, ενδεχομένως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή.

Το φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 193 λαθρομετανάστες είχε προορισμό την Ιταλία. Ωστόσο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή- οι διακινητές το προσάραξαν (16/03) τα ξημερώματα στο λιμενοβραχίονα της Κέας.

Η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών άνδρες ηλικίας 20- 30 ετών, ενω περιλαμβάνονται λίγα ανήλικα και δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε στεγασμένο χώρο, εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μεταξύ των λαθρομεταναστών βρίσκεται και οι τρεις είναι διακινητές, ενώ άλλες πήγε σημειώνουν ότι αποχώρησαν από το σημείο με φουσκωτό αμέσως μετά το ναυάγιο.

Κλιμάκιο του λιμενικού στο νησί

Κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος με 10 στελέχη, αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας με ελικόπτερο στο νησί, εενεργώντας στο πλαίσιο της προανάκρισης . Απορρυπαντικά μέτρα λαμβάνονται στο ενδεχόμενο διαρροής καυσίμου απο το “πλοίο μίας χρήσεως” οπως χαρακτηρίζονται τα συγκεκριμένα δουλεμπορικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης δεξαμενόπλοιου, με εκατόν ενενήντα (190) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα Ν. Κέας.

Με την άμεση κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Β’ Λιμενικού Τμήματος Κέας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, για παροχή συνδρομής, ενώ σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή είναι εξαιρετικά δυσμενείς (άνεμοι βόρειοι εντάσεως 8 bf).

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην περιοχή σπεύδει Ρ/Κ πλοίο για να ελέγξει την κατάσταση του εν λόγω δεξαμενόπλοιου και να συνδράμει τις Λιμενικές Αρχές στην επιχείρηση αποκόλλησής του από τον λιμενοβραχίονα.

Οι ως άνω επιβαίνοντες (123 άντρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά) του πλοίου, εξήλθαν στον οικείο λιμένα με ίδια μέσα, καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κατάλυμα με μέριμνα της οικείας δημοτικής Αρχής.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.