Καρλόβασι, Σάμος: “Με ευλάβεια… απομακρύναμε τα ιερά κειμήλια από τον πληγωμένο Ναό της Παναγιάς”

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και υποδομές μετά το φονικό σεισμό στη Σάμο

Το πρωί της Κυριακής (01/11), τελέστηκαν οι κηδείες των δύο εφήβων του 17άχρονου Άρη και της 15άχρονης Κλαίρης, που κατέληξαν βαρύτατα τραυματισμένοι όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο οικήματος, μετά το σεισμό των 6,7R που σημειώθηκε (30/10-13:51) στη θαλάσσια περιοχή 19 χλμ βόρεια της Σάμου, ενώ επέστρεφαν από το Σχολείο τους, και εγκλωβίστηκαν σε στενό της πόλης.

Στις πρώτες εικόνες από το νησί, ελάχιστα μετά τον κύριο σεισμό, η εικόνα κατάρρευσης ενός μεγάλου τμήματος του της εκκλησίας «Παναγία Θεοτόκου», στο Καρλόβασι της Σάμου. Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ , μπήκαν το πρωί της Κυριακής (01/11) στο Ορθόδοξο Ιερό Ναό, στον οποίο εντοπίζονται σοβαρές καταστροφές.
«Με ευλάβεια… απομακρύναμε τα ιερά κειμήλια από τον πληγωμένο ναό της Παναγιάς “Κοίμησης της Θεοτόκου”, στο Καρλόβασι….από τις καταστροφές η πίστη μας χαλυβδώνεται..», σημείωσε ο Υποστράτηγος ΠΣ Γιάννης Σταμούλης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου -Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται στο νησί, και καταγράφει τις ζημιές. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (31/10) είχαν διενεργηθεί 215 αυτοψίες σε κτήρια στην περιοχή, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει η Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Στην αποτίμηση των ζημιών βρίσκονται στο νησί της Σάμου και πραγματοποιούν επιθεωρήσεις, 47 μηχανικοί του Υπουργείου, 16 μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος, 21 μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος, 5 μηχανικοί της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε. 4 μηχανικοί και ένας μελετητής της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών. Ενώ κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες Υγείας του νησιού.