Σάμος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7R- Έξι ελαφρά τραυματίες- Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ για τσουνάμι, “Μείνετε μακριά από τις ακτές!”

Αναφορά για τραυματίες, ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές και κατάρρευση οικημάτων στη Σάμο και τη Σμύρνη. Μήνυμα της ΓΓΠΠ για εκδήλωση τσουνάμι και προειδοποίηση, “Μείνετε μακριά από τις ακτές!”

Ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης καλύπτει μέρος της Σάμου, ενώ είναι σε εξέλιξη το σεισμικό φαινόμενο , με τη δόνηση να έχει προκαλέσει παλιρροϊκό κύμα με τη θάλασσα να έχε βγει στη στεριά. Εικόνες από όσους βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού την ώρα της δόνησης με επίκεντρο τη Σάμο, να έχουν βγει στους δρόμους τρομοκρατημένοι , καθώς ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ έγινε πολύ έντονα αισθητός στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες .

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια -περίπου 15λεπτά- και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την αυτόματη λύση , ο σεισμός που σημειώθηκε (30/10-13.51) βόρεια της Σάμου ήταν έντασης 6,6R με επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο, σε μικρό εστιακό βάθος – περίπου 10 χιλιόμετρα-  με τα χαρακτηριστικά επιφανειακού σεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού και έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο . Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχει ενημέρωση για διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας ενώ το αεροδρόμιο της Σάμου θα μείνει κλειστό μέχρι τις 17:00 για αξιολόγηση των ζημιών στο νησί.

 

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη , καθώς επίσης την Αττική και τη Θεσσαλία, ενώ αναφορές υπάρχουν από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Τουρκία.

Μεγάλη ζημιά σε κτίσματα στο Καρλόβασι

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, κατέρρευσε ο τρούλος της εκκλησίας της Παναγίας της Θεοτόκου στο Καρλόβασι της Σάμου , ενώ από τις πρώτες πληροφορίες ζημιές έχουν καταγραφεί σε κτήρια στο Βαθύ της Σάμου, ενώ στη Σμύρνη, υπάρχουν αναφορές για κτήρια τα οποία έχουν καταρρεύσει .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού υπάρχει ρήγμα, ενώ σημείωσε ότι ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη και την Αττική

Μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι, σε επιφυλακή τέθηκαν όλες τις Μονάδες του Στρατού σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ενώ σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τέθηκαν μηχανήματα του Μηχανικού τμήματος του Στρατού που βρίσκονται στα νησιά, για άμεσης διάθεσης. Ετοιμότητα ενώ και κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών του Στρατού έχουν ενημερωθεί για επιφυλακή σε  συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται επίσης αρματαγωγό, αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα CH-47, σε πτήσεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε ετοιμότητα 1 ώρας τέθηκαν και οι ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με διασώστες και σκυλιά ιχνηλάτες εφόσον κριθεί απαραίτητο για τη συμμετοχή τους, σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης .

Με αυτή την εξέλιξη, άμεσα στο νησί εντός της επόμενης ώρας, αναμένεται να βρεθεί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Με μήνυμά του στο Twitter ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει ότι τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στο νησί της Σάμου βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα, ενώ στο νησί, μεταβαίνουν διασώστες του ΕΚΑΒ.

ΓΓΠΠ, “Μείνετε μακριά από τις ακτές!”

Προειδοποιητικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ενημέρωση για ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι, είχε παραλήπτες τα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στα νησιά του Βορειανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό 6,6R με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Την ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη Σάμο, παρουσιάζεται έντονη ακολουθία (30/10-15.30) με 18 μετασεισμούς – έως τώρα – έντασης άνω των 4R, κι ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη .