Γ.Πανούσης: «Πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή μου»|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Σχέδιο δολοφονίας του, από πολιτικούς που έχουν σχέση με τρομοκράτες, καταγγέλλει ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

«Πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή μου» – Ξέρουν ότι τους ξέρω με τα ονόματά τους -«Το πόσο ψηλά και ως που μπορούν να φτάσουν εναντίον μου, τα έχω γράψει σε «βιβλίο» με ονόματα και είναι κατατεθειμένα σε συμβολαιογράφο μήπως μου συμβεί κάτι» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στο Κυριακάτικο “Πρώτο Θέμα” ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Σχέδιο πολιτικής και φυσικής εξόντωσής του αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μέσα από ένα βιωματικό πολιτικό θρίλερ που συνέγραψε, οι σκηνές του οποίου ξεπερνούν την πιο οργιώδη κινηματογραφική φαντασία των αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Οι αποκαλύψεις του καθηγητή της Εγκληματολογίας, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Αστυνομίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς στα σχέδια εναντίον του πρωταγωνιστούν όχι μόνο άνθρωποι του υποκόσμου από τον χώρο των ποινικών και της τρομοκρατίας αλλά και κυβερνητικά στελέχη της «Πρώτης φοράς Αριστερά».
Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα, είναι ότι ο τέως υπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί και στο κείμενό του αλλά και σε συνέντευξή του στο «Θέμα» ότι γνώστης όλου του ασύλληπτου πολιτικο-αστυνομικού παρασκηνίου που σχετίζεται με οικονομικές δοσοληψίες, τις κατά το κοινώς λεγόμενο “μίζες”, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο με έμμεσο τρόπο… ευχαριστεί επειδή τον απομάκρυνε από το πόστο του. Κι αυτό, καθώς, όπως δηλώνει, θεωρεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να έπαψε να αποτελεί στόχο για τους διασυνδεδεμένους με το πολιτικό προσωπικό τροφίμους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που αποθρασυμένοι συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο ακόμη και όταν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.
Εξίσου εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα πρόσωπα που καταγγέλλει ο κ. Πανούσης περιγραφικά στο «πόνημά» του που πρόκειται σύντομα να δει το φως της δημοσιότητας, αλλά ονομαστικά στην εκδοχή που, για λόγους προστασίας της προσωπικής του ασφάλειας και της οικογένειάς του, κατέθεσε σε συμβολαιογράφο(!) παραμένουν και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Η δημοσιοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα του συγκλονιστικού, αν και ευσύνοπτου -μόλις εννέα σελίδων- κειμένου του κ. Πανούση, στο οποίο καταγράφεται σε αδρές γραμμές η συνωμοσία εις βάρος του, αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό καθώς πρόσωπα υπεράνω υποψίας που κινούνται στα σαλόνια της εξουσίας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις ανάρμοστες σχέσεις τους με τον υπόκοσμο των φυλακών και τους κάθε λογής προστάτες τους στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς της εξουσίας.

«Έχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι ξέρω», επισημαίνει ο τέως υπουργός και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι ως που μπορεί να φτάσουν». Ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι όλο το διάστημα της θητείας του είχε στοχοθετηθεί. Κάποιοι, τους οποίους δεν αναφέρει αλλά ουσιαστικά φωτογραφίζει, φρόντισαν να του φορτώσουν όλα τα κακώς κείμενα για όσα συνέβαιναν ακόμα και στις φυλακές και να τον καταστήσουν κόκκινο πανί για τους κρατούμενους.

Το κείμενο των 9 σελίδων

«Όταν τελείωσα τη θητεία μου, έγραψα ένα αστυνομικό κείμενο, που στην ουσία είναι οι 7 μήνες μου στο υπουργείο. «Αποκλείεται να το δημοσιεύσεις» μου λέει η σύζυγός μου, διότι εγώ αυτά που γράφω τα δείχνω να τα δουν εκείνη και τα παιδιά μου, για να δω την πρώτη ματιά του αναγνώστη, αλλά όχι του φίλου, θέλω μία ψυχρή ματιά, αντικειμενική».

Έτσι ξεκινά την αφήγησή του ο κ. Πανούσης για τις πρώτες κινήσεις που έκανε μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Τι περιέχει, όμως, αυτό το κείμενο και γιατί θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις;
«Το κείμενό μου καθιστά φανερό τι έχει γίνει. Τι έχει γίνει δηλαδή στο παρασκήνιο. Όχι στο προσκήνιο. Τι έχει γίνει με την τρομοκρατία, που υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και με ποιόν τρόπο αυτοί οι πολιτικοί απειλούν εμένα. Γιατί απειλούν τη ζωή μου», εξηγεί.
Η υπόθεση δείχνει σοβαρή για να μείνει ως ένα απλό αφήγημα στα συρτάρια του γραφείου του. Για τον λόγο αυτό, όπως αποκαλύπτει «όλο αυτό το έβγαλα και μάλιστα με ονόματα το έδωσα σε συμβολαιογράφο. Όσο για το διήγημα, γύρισε και μου είπε η γυναίκα μου: «Μα αυτός είναι ο τάδε! Θα σου κάνουν μήνυση!» Κι εγώ της απάντησα «Πως θα μου κάνουν μήνυση; Επειδή έγραψα ένα… μυθιστόρημα;»
Προς το παρόν οι κινήσεις του πρώην υπουργού δείχνουν ότι απλά περιμένει. Για τον λόγο αυτό δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των εννέα σελίδων με τα ονόματα και τις περιγραφές που έστειλε στον συμβολαιογράφο.
Στην ερώτηση γιατί έδωσε το κείμενο σε συμβολαιογράφο, και όχι στις αρμόδιες αρχές, επισημαίνει ότι σε αυτή τη φάση «δεν τα έχω καταθέσει σε εισαγγελέα. Είναι μία μορφή ασφάλειας. Αν συμβεί κάτι κακό σε μένα, να ξέρουν τι έχει συμβεί».

Ο διάλογος – φωτιά με Παρασκευόπουλο

Η συζήτηση με τον κ. Πανούση στρέφεται στην περίοδο που ήταν υπουργός και στην κόντρα που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ήταν κόντρα. Ήταν διαφορετικοί ρόλοι. «Αλλιώς το σκέφτεται ο κ. Παρασκευόπουλος το θέμα των φυλακών, αλλά ως εκεί δεν με ενοχλεί», διευκρινίζει και αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Φυλακές Διαβατών και τα εγκαίνια του κέντρου απεξάρτησης των κρατουμένων. «Εγώ είδα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΕΘΕΑ και πραγματικά πρέπει να έχουμε ευαισθησίες και χτίσαμε με τις ευαισθησίες. Όμως όταν έχεις μία ευαισθησία με ανθρώπους – χρήστες που πέρασαν από το δρόμο και έκαναν το βαποράκι, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τι κάνουν οι έμποροι. Και κυρίως τι κάνουν αυτοί που είναι στη φυλακή. Άρα το να δείχνεις μία ευαισθησία προς τα εκεί, αλλά να αφήνεις τις φυλακές να τις διοικούν άλλοι, δεν είναι και πολύ έξυπνο. Και βέβαια, δεν είναι αριστερό», σημειώνει.

Χωρίς περιστροφές, αναφέρεται στο τελευταίο επεισόδιο της κόντρας του με τον κ.Παρασκευόπουλο. «Την τελευταία, όχι σύγκρουση, ας πούμε διαφωνία με τον Παρασκευόπουλο την είχα όταν δημοσιεύθηκε ότι μπήκε η Αστυνομία στις φυλακές. Και γράφανε ότι δύο μέρες πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση «οι μπάτσοι του Πανούση μπήκαν στις φυλακές και ελέγξανε τα κελιά των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Παίρνω τηλέφωνο τον Παρασκευόπουλο και του λέω: «Μπήκα στις φυλακές!». «Οι θεσμικοί…» μου απαντά. «Μπήκα εγώ στις φυλακές; Μπήκα χωρίς την άδειά σου και χωρίς τον εισαγγελέα; Μπήκα;» του λέω. «Το Μαξίμου είπε να μην δώσουμε έκταση…» μου είπε. «Χριστιανέ μου, μπήκα στις φυλακές; Αφού δεν μπήκα. Βγες και διέψευσε» του ξαναλέω. Ποτέ δεν διαψεύστηκε… Άρα αυτή η ιστορία με τον Πανούση να μπαίνει στις φυλακές και να ελέγχει τα κελιά κ.λ.π., είναι κατασκευασμένη.
Από τους ίδιους κύκλους με τα ονόματα που έχω δώσει στον συμβολαιογράφο, οι οποίοι θέλουν να πουν στους ποινικούς και στους άλλους ότι «ο Πανούσης μας απαγορεύει να κάνουμε τις μεγάλες καινοτομίες και να σας βγάλουμε από εδώ». Μεταφέρουν δηλαδή την ευθύνη που έχουν ως υπουργείο Δικαιοσύνης σε εμένα, που δεν ήμουν υπεύθυνος για τις φυλακές. Ο κακός Πανούσης… Αυτό το παιχνίδι κάνανε.
Έτσι, λοιπόν, με στοχοποίησαν, με αποτέλεσμα οι μέσα είτε είναι ποινικοί είτε οι άλλοι, που δεν μπορούσαν να ξέρουν και πολλά πράγματα, να λένε «θα τον φτιάξουμε», «θα τον κανονίσουμε» κ.λ.π. Διότι εγώ με αυτούς δεν έχω καμία επαφή. Δεν έχω καμία σχέση με το έγκλημα. Πώς μπορεί, λοιπόν, να με μισούν; Με μισούν γιατί οι άλλοι φροντίζουν γι αυτό. Στη λογική της δημοφιλίας. Ότι δηλαδή είσαι δημοφιλής έξω στην κοινωνία και θα σε φτιάξουμε εμείς οι μέσα. Και κάνανε αυτό το παιχνίδι».
Η απορία εύλογη: Ο Πανούσης ήταν ο στόχος κάποιων για να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο; Και αν ναι, για ποιόν λόγο;

«Γιατί στην Αστυνομία υπάρχει και χρήμα. Πολύ χρήμα και ήταν και αυτή η πλευρά. Δεν είναι μόνο η ιδεολογικοπολιτική κάποιων εκεί πέρα. Οι μίζες είναι μίζες. Και αυτές δεν έχουν χρώμα, γιατί το χρήμα δεν έχει χρώμα, δυστυχώς. Εγώ είπα σε μία παρέα ότι χρωστάω δυο πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, που με έβγαλε και, δεύτερον, που δεν με έβαλε τη δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, γιατί νομίζω ότι με προστατεύει. Δεν κάνω εγώ γι αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω «δεν πειράζει, είμαι υπουργός».

Ρωτάμε τον υπουργό αν οι επτά μήνες στην ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχάκη τον έκαναν να μάθει και να ζήσει πολλά πράγματα. Η απάντησή του είναι ένα ισχυρό καρφί προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα επίπεδα.
«Προέρχομαι από μία οικογένεια, από την πλευρά της μητέρας μου, κουμμουνιστική. Από δεκαπέντε χρόνια εξορίας ο καθένας και η μητέρα μου στο τρένο για τη Γερμανία. Έγινα Πρύτανης κόντρα στα κόμματα, έκανε 30 μήνες φαντάρος. Έχω πίσω μου μία ζωή. Και ξαφνικά εμφανίζονται κάποιοι άνθρωποι που δεν πάνε στρατό, δεν δουλεύουν, δεν κάνουν τίποτα στη ζωή τους και μου κάνουν μαθήματα ηθικής. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπήκαν ποτέ σε κανέναν διάλογο μαζί μου. Δεν ήρθε δηλαδή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να μου πει «κύριε Πανούση, αυτό που κάνεις είναι λάθος». Τίποτα, μόνο καταγγελίες! Δεν πίστευα ποτέ ότι η Αριστερά ήταν έτσι. Γιατί είμαι αριστερός».

Σταυροφορίες
Ως εγκληματολόγος, αλλά και μέχρι πριν από μερικούς μήνες αρμόδιος υπουργός, ο κ. Πανούσης έχει να πει πολλά για το πώς θα εξελιχθεί η εγκληματικότητα τα επόμενα χρόνια και φυσικά η τρομοκρατία. Και εδώ είναι που εκτοξεύει βολές για τον αντικαταστάτη του, αλλά και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα τρομοκρατίας.
«Για ποια τρομοκρατία με ρωτάτε; Προχθές ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρομοκρατία στην Ελλάδα. Έτσι δήλωσε ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που θέλει μεγάλη ειδική ανάλυση, γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει με την κλασική μορφή. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Εμένα με φοβίζουν πολύ οι σταυροφορίες. Δηλαδή μην πάμε σε ένα θρησκευτικό πόλεμο με τον α’ ή β’ τρόπο. Δεν νομίζω ότι αντέχει η Ευρώπη 10 εκατομμύρια μετανάστες. Είχα πει κάποια στιγμή ότι μόνο στη Αμερική και στον Καναδά μπορούν να απορροφηθούν αυτά τα μεγέθη. Η Ευρώπη δεν θα το αντέξει και αν καταφέρουν να κάνουν μία κατανομή, είμαστε πολύ κοντά σε σταυροφορίες.
Σε ότι αφορά την εγκληματικότητα, προφανώς όσο ζούμε μία κρίση οικονομική, θα έχουμε εγκλήματα επιβίωσης. Γιάννης Αγιάννης… Κλέψε ένα ψωμί για να ζήσεις. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη χωρίς σύνορα, η παγκοσμιοποίηση, εκ των πραγμάτων δημιουργεί το οργανωμένο έγκλημα σε συνεργασία με την πολιτική διαφθορά. Γιατί δεν γίνεται οργανωμένο έγκλημα χωρίς πολιτική διαφθορά. Θα διευρύνεται και θα δικτυώνεται. Πολυεθνικές είναι το οργανωμένο έγκλημα. Άλλος είναι ο εγκέφαλος, άλλος ο διανεμητής, άλλος ο εκτελεστής. Θα πάμε όμως και σε τεχνολογικά εγκλήματα σιγά-σιγά. Δηλαδή η χρήση των τεχνολογικών μέσων από κομπιούτερ θα μας οδηγήσει σε εγκλήματα τέτοιου τύπου. Νομίζω ότι οδεύουμε περισσότερο σε αιματηρές καταστάσεις. Με περισσότερη βία».

«Δεν έζησα καμία κυβέρνηση»
Τον ρωτάμε αν έγραψε ένα μυθιστόρημα για την κυβέρνηση, τι υπόθεση θα είχε κάποιοι να ήταν οι πρωταγωνιστές. Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Δεν έζησα καμία κυβέρνηση. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Εμένα με επέλεξε ένας πρωθυπουργός και πήγα να κάνω μία δουλειά που ήθελα να την κάνω. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επτά μήνες δεν έφαγα με υπουργό. Δεν ήρθε κανένας υπουργός σπίτι μου. Δεν πήγα σε σπίτι κανενός υπουργού. Αυτό ήταν επιλογή μου. Ήθελα να είναι έξω από το σύστημα, σαν ένας ειδικός που προφανώς ξέρω ότι υπηρετώ ένα κόμμα και μία κυβέρνηση, αλλά που δεν θέλει να μπει σε τέτοια παιχνίδια.
Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια της εξουσίας… Δεν με ενδιαφέρουν. Είναι επιλογή μου τα τελευταία 50 χρόνια.
Σκεφτείτε ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση είμασταν δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, όπου αν ήθελες είχες και την πολυτέλεια ένα μέτρο που πέρναγε στη Βουλή και σου έλεγε κάποιος «δεν ντρέπεστε», του απαντούσες: «Τι μου λέτε; Εξωκοινοβουλευτικός είμαι». Όλοι αυτοί είναι βουλευτές τώρα. Σηκώνουν το χεράκι τους. Όλοι… Οπότε όλοι αυτοί θα απολογηθούν: Τώρα είναι πολιτικός. Σε βάλανε και σε διορίσανε γιατί ήταν με λίστα. Είσαι βουλευτής και ψηφίζεις το 23%, το 33%, το 12%. Δεν μπορείς να πεις «με συγχωρείτε, με βάλανε γιατί είμαι σπουδαίος δικαστής»…

_____

*των Δ.Πόπωτα/ Α.Καλύβα- “Πρώτο Θέμα”

**Στην εφημερίδα δημοσιεύονται επίσης τα “αφηγήματα” του καθηγητή Γιάννη Πανούση- “Μυστικός Αόρατος Τρόμος” και “Κομματικοί Επίγονοι”, “Νεκρικοί Μύθοι στη Γκιουμουλτζίνα”  και “Naturae debitum reddiderunt”..