Αστυνομικά Τμήματα: “Κλειστό” από τις 22:00 έως τις 06:00- Τμήματα με δύο άτομα στη βάρδια και Υπηρεσίες μόνο με σκοπό

Αποδεκατισμένα Αστυνομικά Τμήματα με ένστολο προσωπικό σε εσωτερικές Υπηρεσίες και Επίσημα, ενώ Αστυνομικές Υπηρεσίες κατά τη νυχτερινή βάρδια, κατεβάζουν ρολά

Με συνολική αναφερόμενη δύναμη (Μάιος 2022) 55.636 αστυνομικό προσωπικό,  σήμερα όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, Αστυνομικά Τμήματα τελούν σε καθεστώς “εκτός υπηρεσίας” σε Αττική, Θεσσαλονίκη,  Αχαΐα,  Κρήτη και Κυκλάδες, λοόγω ελλείψεων στο ένστολο προσωπικό.

Σε άλλες αναφορές των συνδικαλιστών, αρκετές κεντρικές Υπηρεσίες της Αττικής, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το επόμενο πρωί είναι “εκτός λειτουργίας” σε εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς επίσης σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει σκοπός ενώ υπάρχουν Τμήματα τα οποία λειτουργούν με μόλις δύο άτομα προσωπικό.

Ενδεικτικά, στα 16 Αστυνομικά Τμήματα του τομέα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών με πραγματική υπηρεσία για 430 αστυνομικούς.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων- Καματερού, στο οργανόγραμμα περιλαμβάνονται 72 οργανικές θέσεις αστυνομικών, με την παρούσα δύναμη 34 αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω με οργανική δύναμη 92 παρόντες είναι 43 αστυνομικοί.

Η λειτουργία των Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας του τομέα της Δυτικής Αττικής με έντονα προβλήματα από τη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων και παραβατικές συμπεριφορές, λόγω υποστελέχωσης και μετακίνησης του προσωπικού, είναι οριακή. Ενδεικτικά, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, έχει σοβαρές ελλείψεις στο στελεχιακό της δυναμικό καθώς υπηρετούν μόλις 230 αστυνομικοί.

Στο  Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου με οργανική δύναμη 30 ενστόλων, υπηρετούν μόλις οχτώ αστυνομικοί, στο ΤΑ Αιγάλεω με οργανική 47 έχουν φυσική παρουσία 16 αστυνομικοί. Στο ΤΑ Περιστερίου με οργανική 45 η παρούσα αστυνομικών είναι 23άτομα (στο ΑΤ με οργανική 60 υπηρετούν 33αστυνομικοί), στο ΤΑ Μενιδίου με οργανική δύναμη 36 αστυνομικών υπηρετούν 20 ένστολοι (στο ΑΤ με οργανική 88 υπηρετούν 46αστυνομικοί), στο ΤΑ Αγίων Αναργύρων απο τους 23 μόλις 13 αστυνομικοί έχουν παρουσία, και στο ΤΑ Ελευσίνας με οργανική 20 αστυνομικούς παρούσα έχουν μόλις εννέα. Σημειώνεται ότι από τα 15 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μόλις δύο Υπηρεσίες έχουν νυχτερινή βάρδια, τους τελευταίους έξι μήνες. Στα Αστυνομικά τμήματα της Αγίας Βαρβάρας με οργανική 40 παρουσία έχουν 19αστυνομικοί, στο ΑΤ Φυλής από τους 63 στο οργανόγραμμα υπηρετούντες είναι 30 αστυνομικού, ενώ στο ΑΤ Ζεφυρίου με οργανική δύναμη 63 η παρούσα δύναμη είναι 30 αστυνομικοί.

Η κατάσταση στα Τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, δεν διαφέρει, καθώς τα Τμήματα της Αγίας Παρασκευής με οργανική δύναμη 61 Αστυνομικοί, υπηρετούν 32 Αστυνομικοί. Στην Κηφισιά η οργανική δύναμη είναι 128 αστυνομικοί και υπηρετούν 57 Αστυνομικοί, ενώ στο Χαλάνδρι η οργανική δύναμη είναι 109 αστυνομικοί και υπηρετούν 53 Αστυνομικοί. Στην Πεύκη, οργανική δύναμη 48 Αστυνομικοί, υπηρετούν 20 Αστυνομικοί.

Στην Παιανία, με οργανική δύναμη, 50 αστυνομικοί, υπηρετούν 25 αστυνομικοί. Στην Νέα Ιωνία, η οργανική δύναμη είναι 63 αστυνομικοί, υπηρετούν 32 αστυνομικοί. Στα Βριλήσσια οργανική δύναμη: 41 αστυνομικοί, υπηρετούν 22 αστυνομικοί.

Προβλήματα εντοπίζονται και στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς στα περισσότερα Α.Τ. και Τ.Α της πόλης, λειτουργούν οριακά με το 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης, καταγγέλλει ο πρόεδρος των Αστυνομικών της πόλης, Θοδωρής Τσαϊρίδης.

Ενδεικτικά στο ΑΤ Λευκού Πύργου, με οργανική δύναμη 320 αστυνομικοί, υπηρετούν 200 αστυνομικοί, ενώ στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, με οργανική δύναμη 135 αστυνομικοί, υπηρετούν 60 Αστυνομικοί, καθώς επίσης στο ΑΤ Ευόσμου, με οργανική δύναμη 84 αστυνομικών, υπηρετούν 28 αστυνομικοί.

Όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, «Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αλλαγές που έγινα στην πόλη μας μετά την ίδρυση νέων ομάδων ΟΠΚΕ η κατάσταση στα τμήματα ασφαλείας είναι τραγική και αποκαρδιωτική με Τμήματα Ασφαλείας να μην έχουν ούτε Αξιωματικούς Υπηρεσίας σε κάποιες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από λίγες ημέρες από τα 15 τμήματα ασφαλείας που έπρεπε να βγάλουν περιπολικά για την εδαφική τους αρμοδιότητα σε νυχτερινή βάρδια, μόλις δύο κατάφεραν να στελεχώσουν περιπολικά οχήματα, τα οποία δεν έκαναν περιπολία αλλά μεταφορά κρατουμένων.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει το έργο του Fly Over όπου έχουν μετακινηθεί 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση Τροχαίας προς ενίσχυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αφού το έργο έχει επιφορτιστεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες της αστυνομίας. Φανταστείτε ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου αστυνομικοί από το αεροδρόμιο μετακινούνταν να κάνουν τους τροχονόμους.

Ένα αστυνομικό τμήμα για να δουλέψει χρειάζεται τον αξιωματικό υπηρεσίας, τον βοηθό αξιωματικού υπηρεσίας, τον σκοπό κρατητηρίων, τον σκοπό καταστήματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ούτε σκοποί στα τμήματα».