Επέστρεψε απο την Αλβανία η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ

Επέστρεψε η ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Με C130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας (29/11-19.00) η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ με 41 μέλη πλήρωμα και τους δύο εκπαιδευμένους σκύλους, τον Ορφέα και την Έλσα που συμμετείχαν στις έρευνες και την αναζήτηση αγνοουμένων.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τους πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ υποδέχθηκαν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Στρατηγός (ε.α.) Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, ενώ οι πυροσβέστες της 5ης ΕΜΑΚ επέστρεψαν οδικώς στην έδρα τους, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος, και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης συνεχάρησαν τους πυροσβέστες για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επέδειξαν για μία ακόμη φορά σε ένα δύσκολο μετακαταστροφικό περιβάλλον εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Ενώ ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Στρατηγός (ε.α.) Βασίλειος Παπαγεωργίου μετέφερε τις ευχαριστίες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, προς τους πυροσβέστες της 1ης και της 5ης ΕΜΑΚ, και τους συνεχάρη για την προσφορά τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας.

Η Ελλαδα μέσω της ΓΓΠΠ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των αλβανικών Αρχών, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών και διασωστών στις πληγείσες περιοχές από τον καταστροφικό σεισμό. ΣΕ συνέχεια τη ελληνικής βοήθειας στην Αλβανία, αναχώρησε (29/11) ειδική ομάδα με 16μελη της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του Υπουργείου Υποδομών και του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).