Αλβανία: Στα χαλάσματα με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια της ελληνικής αποστολής, επιχειρεί η ΕΜΑΚ

Από την πρώτη στιγμή, το κλιμάκιο «MUSAR1» με 27μέλη της 1ης ΕΜΑΚ και δύο διασωστικόι σκύλοι καθώς και 15μέλη της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούν στην Αλβανία, ως συνδρομή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην πόλη Thurman περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί καθώς επίσης και στο Δυρράχιο.

Μαζί με τους 41αν Πυροσβέστες και τα δύο σκυλιά της 1ης ΕΜΑΚ με τους εκπαιδευτές συνοδούς τους, επιχειρούν στην αναζήτηση αγνοουμένων κάτω από τα χαλάσματα. Ο Όσκαρ με τον συνοδό εκπαιδευτή πυροσβέστη Βαγγέλη Αλεξανδρή, και η Έλασα με τον Πυρονόμο Μιχάλη Βάσιλα αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια στη Βόρεια Αλβανία.

“Η πιο συγκλονιστική στιγμή του Πυροσβέστη είναι η στιγμή που απεγκλωβίζει ζωντανο έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα”.

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό των 6,4R στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, στην οποία καταγράφονται και οι μεγαλύτερες καταστροφές, με τον αριθμό των νεκρών να εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας 31νεκροί και 685 τραυματίες, εκ των οποίων 10 βοβαρά ενώ δύο σε κρίσιμη κατάσταση, εξατάζεται να διακομιστούν σε Νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.