Κύκλωμα νοθείας καυσίμων από Βουλγαρία σε 21 πρατήρια της Αττικής που παραμένουν σε λειτουργία- Σε €2,5 εκτ. οι διαφυγόντες δασμοί

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης εμπορίας μεταφοοράς διαλυτών καυσίμων από τη Βουλγαρία σε 21 πρατήρια της Αττικής.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η δραστηριότητα του κυκλώματος είχε ξεκινήσει από τις αρχες του 2018, μέχρι την πραγματοποίηση (27-28/11) της Αστυνομικής επιχείρησης κατά την οποία συνελήφθησαν 20άτομα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνονται 72 άτομα μεταξύ των οποίων και ο “Αρχηγός” της εγκληματικής οργάνωσης, Κύπριος υπηκοος, ο οποίος διαφέυγει της σύλληψης, με ποινικό μητρώο. Οπως προέκυψε κατά την Αστυνομική έρευνα, από τη νόμιμη εταιρεία του 50άχρονου Κύπριου, στη Βουλγαρία ξεκιινούσε η παράνομη διάθεση των διαλυτών σε τέσσερις υπό ομάδες – μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα.


Οι διαφυγόντες δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο, αποδίδονται σε €2,5εκτ  από την παράνομη δραστηριότητα τους με μεταγγίσεις 2,5τονων και πλέον διαλυτών τους οποίους είχαν διαθέσει σε 21 πρατήρια καυσίμων στην Αττική. Σε σχετική ερώτηση των Δημοσιογράφων γαι δημοσιοποίηση των στοιχείων των εμπλεκομενων στο κύκλωμα, η απάντηση ήταν οτι η διαδικασία βρίσκεται σε κύρια ανάκριση, έχει ελεγχθεί μόλις ένα δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που αν και έχει υποστεί νοθεία, οι αποκλίσεις για τα καύσιμα είναι μεγάλες στις νομιμες μετρήσεις με αποτέλεσμα να προκύπτει παράβαση αλλά στο πλαίσιο που ορίζονται.

 

Όπως αναφέρθηκε από το Προϊστάμενο της Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Εμμανουήλ Δουρβετάκη, και τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, η αρχική αναφορά πληροφορίας μεταφέρθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίας, απο τα τελωνεία Σερρών, Δράμας και Ορεστιάδας και ερευνήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.  Το κύκλωμα είχε συστήσει δύο τουλάχιστον εικονικές εταιρείες και με παραποιημένα παραστατικά τα μέλη του μετέφερναν από τη Βουλγαρία διαλύτες, τοςυ οποίους νόθευαν με υγρά καύσιμα και είχαν παράνομο πλουτισμό.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, σε 21 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, κατασχέθηκαν:

– 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,

– 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων κενές περιεχόμενου,

– 8 δεξαμενές κενές περιεχομένου,

– φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,

– βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,

– δύο επικαθήμενα και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

– κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,

– το χρηματικό ποσό των 16.600 ευρώ,

– κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και φορητός υπολογιστής

Διευκρινίζεται ότι τα 21 πρατήρια καυσίμων στη Αττική, λειτουργούν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία της προανακριτικής έρευνας των Αρχών και στη συνέχεια, πρόκειται να επιβληθούν οι πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις όπως προβλέπεται από την Περιφέρεια, εκπρόσωπος της οποίας ωστόσο απουσίαζε από τη Συνέντευξη Τύπου .