"Επαναπατρίστηκε" Βυζαντινό χειρόγραφο, που είχε κλαπεί .

Βυζαντινό χειρόγραφο, το οποίο είχε κλαπεί την Ανοιξη του 1960, επαναπατρίστηκε (11/09) και θα εκτεθεί για λίγες ημέρες στο κοινό, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στη Βιβλιοθήκη της ΙΜ Διονυσίου- Αγίου Όρους.

Εκλάπη την άνοιξη του 1960 από την ΙΜ Διονυσίου του Αγίου Όρους, περιήλθε σε ιδιωτικές συλλογές και το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο “J. P.Getty” στο Malibu της Καλιφόρνια. Με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, κατ’ εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας – υπεγράφη το 2011, με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού-, το Αμερικανικό Μουσείο “J.P.Getty”, συμφώνησε στην παράδοση του χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), του 12ου αιώνα (1333), το οποίο φέρει το όνομα του “γραφέα” του, Θεόκτιστος, και φιλλοτεχνίθηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Όπως περιγράφεται, περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των Ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων. Πρώτη δημοσίευση (1895) στο «Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos», από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο.

Ο 12ος αιώνας, όπως αναφέρεται, χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Το αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί αρχικά  (15 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο εκτείθεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα, και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος.