ΕΛΑΣ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο διαθεσιμότητας για τους ΔΙΑΣ στο επεισόδιο της πλατείας

Για άλλη μια φορά το Αρχηγείο τη ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε να έχει καθυστερημένη ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα του περιστατικού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, επαναφέροντας επιτακτικά το αίτημα για bodyCam στον βασικό εξοπλισμό του ένστολου προσωπικού

Με αξιολόγηση βιντεοληπτικού υλικού το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και έχει αποτυπώσει το επεισόδιο μεταξύ πολιτών και Αστυνομικών της ΔΙΑΣ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης (07/003) το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θα αποφανθεί για την πειθαρχική μεταχείριση του Ανθυπαστυνόμου και του Υπαρχιφύλακα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα της διαθεσιμότητας σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο του Σώματος.

Ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες στο ερώτημα του NantiaReport.gr  για την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος από τους αστυνομικούς της ομάδας η αντίδρασή τους κρίνεται εκτός των προβλεπόμενων πρακτικών που εφαρμόζονται . Στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας αναμένεται από το κέντρο της Άμεσης Δράσης οι καταγεγραμμένες εντολές που δέχθηκαν οι Αστυνομικοί της ομάδας για την πλατεία της Νέας Σμύρνης καθώς η αρχική μεταφορά του περιστατικού έχει απόκλιση από το πραγματικό γεγονός, και χρίζει διερεύνησης αν η εσφαλμένη ενημέρωση προέρχεται από την επιχειρησιακή ομάδα της ΕΛΑΣ ή από το Κέντρο Επιχειρήσεων που χειρίστηκε το περιστατικό ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί οι εντολές και οι οδηγίες που διαβιβάστηκαν προς τα πληρώματα κατά τη διάρκεια των γεγονότων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε, «Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό”. Επεσήμανε επίσης ότι “για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχθεί κατ’ επανάληψη καταγγελίες, και από τη δημοτική αρχή, για συνωστισμό. Στα επεισόδια αυτά, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων. Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει απόδοση ευθυνών».

“…να διακριβωθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις”

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών και να διακριβωθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις. Ενώ και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία ζητά την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.