«Έκρηξη» της λαθρομετανάστευσης, διαπιστώνει η Frontex. Θα ενισχύσει την αποστολή της στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχύσει την αποστολή του Frontex, με τη διαπίστωση της αυξημένης λαθρομεταναστευτικής ροής, από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

image
O Διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί (Φωτο, Associated Press)

Την αποφαση για ενίσχυση της αποστολής του Frontex στην Ελλάδα λόγω της «έκρηξης» του αριθμού των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να αποβιβαστούν στη χώρα προερχόμενοι κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Φαμπρίς Λεζερί.
«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση “Ποσειδών” στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» , δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Ο Διευθυντής του Frontex, διευκρίνισε ότι η επιχειρησιακή δράστη του Οργανισμού «πιθανώς θα επεκταθεί» και σε άλλα ελληνικά νησιά αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων λαθρομεταναστών αφορά κυρίως νησιά όπως τη Μυτιλήνη και την Κω που βρίσκονται απέναντι από τις Τουρκικές ακτές. Θα σταλούν επίσης περισσότεροι συνοριοφύλακες γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Με εισήγηση την οποία κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Φαμπρίς Λεζερί προτείνει επίσης να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα που διατίθενται στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα που φιλοξενούν λαθρομετανάστες, κυρίως στα νησιά.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και η Frontex είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την αλληλεγγύη», σημείωσε.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, κυρίως από τη Συρία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο που διαβίβασει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γάλλος διευθυντής του Frontex.
Από τις αρχές του έτους (2015) σύμφωνα με τις καταγραφές του οργανισμού- εντοπίζονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 «παράτυπες αφίξεις» λαθρομεταναστών. Την ιδια στιγμή, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαθρομετανάστες, ενώ για την ίδια περίοδο οι αφίξεις λαθρομεταναστών στην Ιταλία, καταγράφονται στις περίπου 55.000 λαθρομετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του που παρουσίασε ο Λεζερί.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη. Οι 800 από αυτούς χάθηκαν στο ναυάγιο πλοίου τον περασμένο Απρίλιο.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport