Η Ελληνική Αστυνομία, είναι χωρίς.. ψυχίατρο!|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Πάντα μετά από έναν νεκρό, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία της μιλά για αλλαγές στο τρόπο των ψυχοσωματικών και ψυχολογικών εξετάσεων των αστυνομικών.

Το 2008 ήταν 12, το 2015 μόλις 8 οι ψυχολόγοι της ΕΛΑΣ. Το σοβαρό όμως πρόβλημα υφίσταται από την ανυπαρξία επανάληψης των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, για το ένστολο προσωπικό.

Ο νόμος όμως υπάρχει, είναι ο 3169/2003, και το σχετικό άρθρο 4 κρίνεται ικανοποιητικό. Το σοβαρό όμως πρόβλημα υφίσταται από την ανυπαρξία επανάληψης των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού αυτή επαφίεται στις «μαντικές ικανότητες» των διοικητών να διαγνώσουν ψυχικά προβλήματα στο προσωπικό τους. Πως όμως θα εξεταστεί ο αστυνομικός; Ο νόμος προβλέπει πρόσληψη 55 ψυχιάτρων, που έμεινε στα χαρτιά.Το 2008, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξη Γρηγορόπουλο, και τη δολοφονία σεκιουριτά έξω από την κατοικία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, από 38χρονο ψυχικά άρρωστο αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν μόλις 12 ψυχίατροι για 50.000 αστυνομικούς, που επιεικώς χρειάζονταν μία… 5ετία προκειμένου να δώσουν ιατρική γνωμάτευση για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

Με πομπώδη λόγια οι τότε ηγεσίες δήλωναν πως όλοι οι αστυνομικοί θα περάσουν από το… ντιβάνι του ψυχιάτρου, ενώ η έλλειψη ψυχιάτρων θα αντιμετωπιζόταν με εξέτασή τους σε δημόσια νοσοκομεία. Είχαν εξεταστεί μόλις 300, και ο… κουρνιαχτός έπεσε, παρότι οι ιατρικές γνωματεύσεις ήταν απογοητευτικές και το ποσοστό εκείνων που δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο, επικίνδυνα μεγάλο.

Χθες, μετά την απίστευτη τραγωδία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης ενημερώθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για το «παρελθόν» του ένστολου πατροκτόνου.

Το 2004 είχε διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή στον 47χρονο, το 2011 και το 2013, ενώ πέρασε από ιατρική επιτροπή, καμία δεν διέγνωσε πρόβλημα και γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχει λόγος να του αφαιρεθεί το όπλο ή απλά ότι τίθεται θέμα ασφάλειας μελών της οικογένειάς του και συναδέλφων του.

Ο κ. Πανούσης δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που γίνονται οι σχετικές εξετάσεις των αστυνομικών και προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές της διαδικασίας. Ας πούμε ότι φταίει ο τρόπος, τι θα γίνει όμως με την εξέταση όταν στη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν μόλις 8 ψυχίατροι και 43 ψυχολόγοι ειδικών καθηκόντων.

Στο άρθρο 4 του σχετικού νόμου για τον έλεγχο καταλληλότητας των αστυνομικών να φέρουν όπλο προβλέπεται η εξέταση τους μέσα «σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους από τις αστυνομικές σχολές».

Τί εξετάζουν οι ψυχίατροι

Βασική αποστολή των ψυχιάτρων είναι να εξετάσουν με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνεντεύξεις «την εν γένει προσωπικότητα των αστυνομικών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και να αποφαίνονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου». Στην περίπτωση που κατά την εκτίμησή τους προκύπτουν ενδείξεις ψυχοπαθολογίας του εξεταζόμενου, «παραπέμπουν τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών».

Αν η πρώτη και δεύτερη επιτροπή αποφανθεί ότι δεν είναι κατάλληλοι να φέρουν όπλα χαρακτηρίζονται με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μη κατάλληλοι να οπλοφορούν και εκτελούν υπηρεσία που δεν απαιτείται οπλοφορία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει πρόβλεψη, σε περίπτωση που οι ίδιοι οι απορριπτέοι το επιθυμούν, να «μπορούν μετά την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της σχετικής πράξης να ζητήσουν την επανεξέτασή τους από την επιτροπή», ενώ το δικαίωμα του αιτήματος επανεξέτασης για ακαθόριστο αριθμό υπηρετούντων διατηρεί και ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος «μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την αρχική εξέταση ή κάθε επανεξέταση» μπορεί να εκδώσει σχετική διαταγή. Ο νόμος προβλέπει πως με απόφαση του εκάστοτε υπουργού καθορίζονται, η σύνθεση της επιτροπής, ο τρόπος και η διαδικασία της εξέτασης.

 του Παναγιώτη Σπυρόπουλου