Λήμνος: Σε πτήσεις επιτήρησης το zeppelin του Frontex

Μετά τις πτήσεις επιτήρησης στον Έβρο,  το δεύτερο αερόστατο «Eagle Owl», τύπου zeppelin του Frontex συνδράμει το Λιμενικό στις περιπολίες για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων

Στη Λήμνο επιχειρεί από την Τετάρτη (25/08) το αερόστατο «Eagle Owl», τύπου zeppelin, σε εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος του Frontex σε συνδρομή στο Λιμενικό Σώμα, σε περιπολίες φύλαξης των θαλασσίων συνόρων του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για το δεύτερο αερόστατο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (σσ το πρώτο έχει βάση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης) και εγκαταστάθηκε στο στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο χωριό Πλάκα, Λήμνου.

Το αερόστατο «Eagle Owl» είναι εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες εμβέλειας άνω των 10 μιλίων, με εξοπλισμό AIS (για τον εντοπισμό κίνησης πλοίων). Θεωρείται το πλέον υπερσύγχρονο αερόπλοιο, με μήκος 20 μέτρα και δυνατότητα πτήσης σε ύψος 300-1.000 μέτρων.

Οι πτήσεις επιτήρησης, περιλαμβάνουν αιώρηση καθως οι υπερσύγχρονες κάμερες που ξεπερνούν σε εμβέλεια τα 10 μίλια, θα δίνουν εικόνα από τις κινήσεις κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων από τις ακτές της Τουρκίας.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση επιτήρησης με αερόστατο από τον Frontex είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019 στη Σάμο, σε συνεννόηση των αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Στη συνέχεια ο Frontex προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό για τη μίσθωση δύο zeppelin για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων από την πλευρά της Ελλάδας και υπεργάφησαν συμφωνίες με μια γαλλική και μια γερμανική εταιρεία, καθώς το αερόστατο είναι της γαλλικής αναδόχου εταιρείας και ο τεχνολογικός εξοπλισμός προέρχεται από τη γερμανική εταιρεία.

Με βάση την προκήρυξη που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο, το κόστος της μίσθωσης ξεπερνά τα €3 εκατoμμύρια, και η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος κυμαίνεται από 4 έως το ανώτερο 6 μήνες.