Στον αυτομετασχηματιστή αλλά και την λειτουργία του διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV, αποδίδει ο ΑΔΜΗΕ τη φωτιά που προκάλεσε σε εκτεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο
Σε συνδιαστικές βλάβες δύο σημείων στον εξοπλισμό της εγκατάστασης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς (07/02-23.08) και την απώλεια της ηλεκτροδότησης μέσω Υψηλής Τάσης σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου αποδίδει η ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα που έθεσε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά εκτός ηλεκτροδότησης .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΜΗΕ, ο αυτομετασχηματιστής κατασκευάστηκε το 1986 και ο διακόπτης το 1972, και τέθηκαν σε λειτουργία το 1991. Λόγω παλαιότητας του Συστήματος, ήδη από το 2018 ο Διαχειριστής προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης των κρίσιμων στοιχείων. Ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, στο πενταετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού “Renovation Plan”, συνολικού προϋπολογισμού €80 εκατ. με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο διάστημα.
Νέος αυτομετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου εντός τριμήνου
Ο Διαχειριστής διαβεβαιώνει, ότι αναφορικά με τη λειτουργία του Συστήματος ο νέος αυτομετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου πρόκειται να εγκατασταθεί εντός τριμήνου, για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς με σχεδιασμό στην κατανομή φορτίων και παραγωγής ενέργειας.
Το νέο ΚΥΤ θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, παράγοντας μεγάλο μέρος του φορτίου για το λεκανοπέδιο. Επιπλέον, στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης, και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη- Κόρινθος- Αττική).
Τέλος, ο Διαχειριστής διαβεβαιώνει τους κατοίκους των παρακειμένων περιοχών ότι το συμβάν δεν προκάλεσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ο εξοπλισμός που καταστράφηκε δεν περιείχε επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως PCBs/PCTs, δεδομένου ότι έχει από ετών προβεί στις ενέργειες που διασφαλίζουν πλήρη εναρμόνιση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας (08/02-06.38) ενώ εντολή διαβιβάστηκε και μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ, ανέλαβαν τη διερεύνηση ώστε να προσδιορισθούν τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.
Χωρίς ρεύμα έμειναν έως και μία ώρα το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα, ενώ επανηλεκτροδοτήθηκαν αργότερα με τις παρεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγες ενημέρωσης, προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Πελοπόννησο σε περιοχές όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Καλαμάτα αλλά και η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι.