Υπ.ΠΡΟΠΟ: “Παρτυ” ΜΚΟ στο μεταναστευτικό- Εντόπισαν 450 ΜΚΟ “φαντάσματα”

Αποκαλυπτικά στοιχεία προέκυψαν μετά από τους ελέγχους υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τελεσίγραφο 10 ημερών που απηύθυνε δημοσίως στις 26 Νοεμβρίου ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , για τη δημιουργία μητρώου των ΜΚΟ.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά την καταγραφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έχουν δράση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό αποκαλύπτουν ότι περίπου 450 οργανώσεις έχουν αναπτύξει δραστηριότητα τα τελευταία τρία χρόνια, εκτός κάθε νομικού πλαισίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews.

Το μητρώο των ΜΚΟ είχε καταρτισθεί από το Σεπτέμβριο του 2016 με το θεσμικό του περίγραμμα να ενισχύεται τον Οκτώβριο του 2018 και το νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να επιτρέπεται η δραστηριότητα των ΜΚΟ, σύμφωνα με την αναφορά των πηγών χρηματοδότησης, η δήλωση όλων των στοιχείων που αφορούν τους εργαζόμενους και τους εθελοντές των ΜΚΟ, καθώς επίσης δήλωση στοιχείων όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ, έδρα, καταστατικό, γεωγραφική εμβέλεια δραστηριοποίησης, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα και ισολογισμό των τελευταίων δύο ετών. Επιπλέον υποχρεούνται να αναφέρουν ακριβώς τις δράσεις τους, τον αριθμό όλων όσοι ωφελούνται, το κόστος λειτουργίας κ.α., και όπως επισημαίνει η Realnews,  το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό αλλά έχει ένα σημαντικό κενό και μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚΟ, δεν συμμορφώθηκε με το Νόμο. Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να παρεμποδιστεί το έργο των ΜΚΟ αλλά να λειτουργούν υπό καθεστώς νομιμότητας και διαφάνειας.

Μέχρι και το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, το μητρώο των ΜΚΟ περιελάμβανε 70 εγγραφές, από τις οποίες οι 61 αφορούσαν ελληνικές οργανώσεις ή παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, ενώ οι 9 αφορούσαν αμιγώς ξένες οργανώσεις. Οι ΜΚΟ που δεν κατέθεσαν τα στοιχεία ωστόσο, πλησιάζουν τις .. 450! Αριθμός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά Οργανώσεις οι οποίες είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να εγγραφούν στο μητρώο, χωρίς ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα δεν προσδιορίζονται οι κυρώσεις που μπορεί θα υποστεί η όποια ΜΚΟ αναπτύσσει δραστηριότητα στη χώρα μας, και παραβιάζει το σχετικό Νομικό πλαίσιο, ακόμα και εάν έχει διαγραφεί ή δεν έχει εγγραφεί. Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές οι κυρώσεις θα έχουν αντιστοιχία των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, οι οποίες διαπιστώνεται πως παρανομούν ενδεχομένως και να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές. Για την κάλυψη του κενού η Κυβέρνηση προετοιμάζει Νομοθετική παρέμβαση, και ελέγχου με τη σύσταση μικτών κλιμακίων και τη συμμετοχή ελεγκτών από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Οικονομικών.

__________________

* real.gr