«Διαπιστεύσεις» σουβερ χωρίς χρησιμότητα και θέση στα επαγγελματικά έγγραφα κανενός συναδέλφου δημοσιογράφου»

Η αποδελτίωση στην ενημέρωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, συμπαρέσυρε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζεται για τους διαπιστευμένους συντάκτες καθώς μετά από τις περικοπές στην ενημέρωση και την αναστολή των Συνεντεύξεων Τύπου, το Γραφείο Τύπου επιλέγει … και τα Μέσα συνεργασίας των δημοσιογράφων

Από την ενημέρωση στον πάγο, περάσαμε στην αναβάθμιση ενημέρωση κατ’ επιλογή και διαλογή μέχρι και στα Μέσα με τα οποία συνεργάζονται οι δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι συντάκτες.

Το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, επί ημερών του –  σήμερα – ε.α. Ταξιάρχου Λουκα Κρίκου, μετά από θέματα που είχαν ανακύψει με υποβολή αιτημάτων- κατά δήλωσή δημοσιογράφων- σε διαπίστευση τους στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και κατ’ επέκταση στην ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα χωρίς ούτε μια δημοσίευση σε επικαιρότητα του αστυνομικού δελτίου, αποφασίστηκε με εσωτερική κανονιστική προαπαιτούμενα για την έκδοση διαπίστευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στους αστυνομικούς συντάκτες .

Διαπίστευση η οποία υποτίθεται ότι, μας παρέχει την δυνατότητα «να έχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση από την αστυνομία», όπως αναγράφεται στην πίσω όψη της που φέρει και την υπογραφή του εκάστοτε Αρχηγού του Σώματος, «για να ασκούμε, απρόσκοπτα το έργο μας» στις ανάγκες του ρεπορτάζ. «Διαπιστεύσεις» σουβερ χωρίς χρησιμότητα και θέση στα επαγγελματικά έγγραφα κανενός συναδέλφου δημοσιογράφου, στην πραγματικότητα.

Με την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, επήλθε και η λήξη της ισχύουσας διαπίστευσης, οπότε και έγινε ενημέρωση για επικαιροποίηση των Μέσων και των στοιχείων των αστυνομικών συντακτών. Σήμερα λοιπόν ενημερώθηκα από “ανώνυμο” καθώς δεν έκανε τον κόπο να συστηθεί, από το Γραφεί Τύπου του ΠΡΟΠΟ (οι διαπιστεύσεις αφορούν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ) ότι δεν μπορεί να αναγράφονται περισσότερα από ένα Μέσα Ενημέρωσης ανά συντάκτη, “βέβαια δε μπορούμε να σας πούμε να μη δουλεύεται σε άλλο μέσο” ήταν η επική ατάκα του ανώνυμου τηλεφωνητή (!) Δεν ήξερα να ρωτήσω για τις συνεργασίες μου αν το εγκρίνει η Υπηρεσία του.

Μέρες που είναι, έχουν τελικά γούστο, όταν επιλέγουν να κάνουν επικοινωνίες “εθιμοτυπικού” χαρακτήρα οι παροικούντες στο Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Έχω μια ελπίδα στις επόμενες ημέρες, η Ανάσταση να φέρει και Φώτιση, αν και πόσες ελπίδες να εναποθέσουμε στις ανώτερες δυνάμεις. Καθώς δεν προτίθεμαι να ρωτήσω το Γραφεί Τύπου του ΠΡΟΠΟ, για τις ενεργές (ή επικείμενες) συνεργασίες μου, με ΜΜΕ, ας περιοριστεί λοιπόν ο καθένας στα καθήκοντά τους και στις υποχρεώσεις του..

Ως υπενθύμιση, καθώς η ενημέρωση δεν είναι η πιστή αντιγραφή των Δελτίων Τύπου, η κατάταξη της Ελλάδας στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου – Παγκόσμια Ημέρα (03/05)- έρχεται ως απόλυτα αιτιολογημένη και χωρίς καμία “εντύπωση” …

Αλεξίου Νάντια