«Εγώ ο «καλοπληρωμένος» μέτρω 150 θύματα που έπεσαν θανάσιμα στο καθήκον κι ακόμη δεν μου έχουν αναγνωρίσει το επάγγελμα μου ως επικίνδυνο»

Με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού Αγαθάγγελου Παπαδόπουλου, ενώ δούλευε μεροκάματο σε οικοδομή απαντάει στους επικριτές για τους λόγους που οδηγούν τους αστυνομικούς να δουλεύουν δεύτερη δουλειά,  συνδικαλιστής εκπρόσωπος των αστυνομικών Ένωσης της Αττικής

Ο Ηλίας Βρέντας, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιονατολικής Αττικής «Τον τελευταίο καιρό άκουω ξανά από ορισμένους την ίδια καραμέλα, “εσύ ο καλοπληρωμένος γιατί γκρινιάζεις; Υπάρχει λόγος να κανεις δεύτερη δουλειά; κάνεις και εσύ αγώνα; γιατί; τι παραπάνω θέλεις και εσύ; έχεις την θεσούλα σου στο Δημόσιο, έχεις τον μισθό σου, μην είσαι και πλεονέκτης” …

Λοιπόν, εγώ ο «καλοπληρωμένος», ξυπνάω στις 4:15 πμ και στις 5:00 πμ είμαι καθ’οδόν για πρωινή εργασία, ανάμεσα στους ξενύχτηδες και στους ζαλισμένους, όπου σε λίγο θα κληθώ όλο και κάποιον από αυτούς να γνωρίσω από κοντά (ξέρω πολύς κόσμος έχει αυτό το ωράριο). Είναι 3:15 το ξημέρωμα και σε έχω συνοδεύσει στο νοσοκομείο προσπαθώντας να καταφέρω να καταλάβω από την ταραχή σου πως βρέθηκες κάτω από την μηχανή σου. 

Είναι μεσημέρι 14:15, 15 Αυγούστου και ενώ εσύ είσαι στην παραλία, εγώ είμαι μέσα στο σπίτι σου με τραυμάτισμενο χέρι, αλλά να ξέρεις τους τύπους που σου πήραν τα κοσμήματα την προηγούμενη φορά, αυτήν την φορά τα κατάφερα, τους έπιασα. Μόλις μπήκε το 2024 και κάπου εκεί έξω κάνω τον «κακό» βάζοντας μεθυσμένους χαρούμενους οδηγούς να φυσούν στα φυσοκαλαμα για να σου μπει καλά η χρονιά και να μην σε βρει στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Μεγάλη Παρασκευή με την διμοιρία στο καράβι για Πάσχα αλλά έχω ξεχάσει σε πιο νησί αυτήν την φορά. Δυστυχώς όταν θα με χρειαστείς συνήθως δεν θα είναι για κάτι ευχάριστο. Όταν υπάρχει μια δύσκολη ή επικίνδυνη κατάσταση κάπου εκεί θα με δεις, εκεί χειμώνα στις 5 το πρωί με -2 βαθμούς, καλοκαίρι στις 2 το μεσημέρι με 42 βαθμούς. Πάνω σε μηχανή, πεζό, μέσα σε περιπολικό χωρίς θέρμανση χωρίς κλιματισμό. Είμαι εκεί και προσπαθώ να αποτρεψω έναν επίδοξο ληστή, έναν υποψήφιο βιαστή μαλλον επικίνδυνο, που δεν τον γνώρισες ποτέ γιατί πολλές φορές τα κατάφερα. 

Εγώ ο «καλοπληρωμένος» μέτρω 150 θύματα που έπεσαν θανάσιμα στο καθήκον. Μετρώ πολλαπλασιους τραυματίες. Και ακόμη δεν μου έχουν αναγνωρίσει το επάγγελμα μου ως επικίνδυνο..!!

Δεν είμαι τέλειος, προσπαθώ με τα μέσα που έχω να ανταποκριθώ. Προσπαθώ να είσαι ασφαλής μέσα στην γειτονιά σου, μέσα στην πόλη σου, μέσα στο σπίτι σου και ας γίνομαι ενοχλητικός κάποιες φορές, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική μου υγεία, τσαλακώνοντας την ψυχική μου ηρεμία. Αυτή είναι η καθημερινότητα μου. 

Ήταν επιλογή μου να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα, το γνωρίζω και υπερασπίζομαι στο έπακρο την επιλογή μου να συμβάλλω στο υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη και στην τήρηση της ευνομίας. 

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα νιώσω όντως καλοπληρωμένος, το ίδιο ελπίζω και για κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο που εργάζεται και αγωνίζεται για να ανταμείβεται αναλογικά με αυτό που προσφέρει.. γιατί προς το παρόν ο μισθός μου δεν φτάνει ούτε για τον μισό μηνα..!!

Τα περισσότερα επαγγέλματα, όπως και το δικό μου, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στις απολαβές τους ή ίσως ποτέ δεν ήταν ανταποδοτικες οι αμοιβές, όμως εγώ δεν μπορώ να φωνάξω και να διεκδικήσω για όλους, παρά μόνο για το δικό μου επάγγελμα. Με επιμονή, συλλογική προσπάθεια και χωρίς προστριβές μεταξύ των κλάδων που ανήκουμε, πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Άλλωστε η κοινωνία είναι μια και θέλουμε να μας στηρίξει. Δέχομαι την κριτική σου αλλά δεν διαπραγμάτευομαι το δικαίωμα μου να αγωνίζομαι για κάτι καλύτερο, που αναμφισβήτητα το αξίζω.. όχι εγώ, αλλά ο κάθε Αστυνομικός..!!! Με εκτίμηση στον συνάδελφο και σεβασμό στον πολίτη».