Βάρη: Οι «Σκάλιαρι» του Μαυροβουνίου, είχαν απασχολήσει το 2017 τις ελληνικές Αρχές για τα 135 κιλά κοκαΐνης σε μεζονέτα στη Βάρκιζα

Ηγετικά στελέχη μαφιόζικων οργανώσεων με έδρα το Κότορ του Μαυροβουνίου ήταν τα δυο θύματα του μακελειού στην κοσμική ταβέρνα της Βάρης

Καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ, διέμεναν στην Ελλάδα και περνούσαν χρόνο με τις οικογένειές τους, πριν οι δύο γυναίκες με τα τρία παιδιά τους αναχωρήσουν για τη Σερβία.. Τα σχέδια άλλαξαν όταν στην κοσμική ταβέρνα στην περιοχή της Βάρης, εισέβαλαν (19/01-18.45) οι τέσσερις μαυροντυμένοι νεαροί άνδρες και μέσα σε κόσμο, με απόλυτο κυνισμό προχώρησαν στη διπλή δολοφονία των δύο ηγετικών στελεχών της «Σκάλιαρι»..

Τα ΜΜΕ της Σερβίας αποδίδουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντιμαχόμενων φατριών τη φονική ενέδρα

Η άλλοτε ενιαία μαφία του Κότορ στο Μαυροβούνιο, η «Σκάλιαρι» (σσ “σκιάχτρο”) είχε παράνομη δραστηριότητα με διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.Το 2014 ολα αλλάζουν, με την  απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας και η «Σκάλιαρι» διασπάται και δημιουργείται η «Καβάτσκι».

Καταζητούμενοι από το 2018 με Ερυθρά Αγγελία της Interpol τα δύο θύματα

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Novosti του Βελιγραδίου, για τα δύο θύματα στο διπλό φονικό, εκκρεμούσαν από το 2018 Ερυθρά Αγγελία της Interpol. O Ίγκορ Ντέντοβιτς καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης, για απόπειρα δολοφονίας το 2016 από τις Αρχές του Μαυροβουνίου το 2016, είχε αναλάβει την «Σκάλιαρι» από τη στιγμή που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» Γιόβαν Βούκοτις. Ο Στέβαν Σταμάτοβιτς ήταν ηγετικό στέλεχος “αδελφοποιημένης εγκληματικής οργάνωσης- παρακλάδι της «Σκάλιαρι»- στην πόλη Ποντγκόριτσα και είχε καταδικαστεί μαζί με άλλα πέντε μέλη της φατρίας σε φυλάκιση 41 ετών από Δικαστήριο στο Μαυροβούνιο.

Η «Σκάλιαρι» απασχολεί τις Ελληνικές Αρχές από το 2017, όταν εντοπίστηκαν 135 κιλά κοκαΐνης σε μεζονέτα στη Βάρκιζα και είχε συλληφθεί ο 33άχρονος τότε Σερβοκροάτης Μάρτιν. Για την ΕΛ.ΑΣ., ηγετικό ρόλο είχε ο Σέρβος Γιόβαν Βούκοτις και γι’ αυτό οι δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε σε Διεθνές Ένταλμα, καθώς ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές του στη Λατινική Αμερική με εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τα καρτέλ. Ο Γιόβαν Βούκοτις συνελήφθη στην Τουρκία, και εκδόθηκε στη Σερβία όπου και κρατείται, ενώ ο πατέρας ο αδελφός και ο εξάδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους «Καβάτσκι», μπροστά στα παιδιά τους! Όπως ακριβώς με το διάδοχό του, Ίγκορ Ντέντοβιτς, ένα από τα θύματα της διπλής δολοφονίας στην κοσμική ταβέρνα της Βάρης, το απόγευμα της Κυριακής.

Το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται ως κοιτίδα για το βαρύ οργανωμένο έγκλημα

Στο σύγχρονο «Ελντοράντο των Βαλκανίων», πέντε μεγάλες φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος ελέγχουν περίπου 30 μικρότερες ομάδες, σε στενή διασύνδεση με τις Ιταλικές Καμόρα, Ντρανγκέτα, Κόζα Νόστρα, με την Αλβανική, Ρωσική και άλλες παγκοσμίου εμβέλειας μαφίες!  Δραστηριοποιούνται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και αλκοόλ, αλλά και στην εμπορία ανθρώπων, συνεργάζονται με λατινοαμερικάνικα καρτέλ, με τα «πλυντήρια» νομιμοφανών επιχειρήσεων με τεράστιες διασυνδέσεις να νομιμοποιούν το “μαύρο χρήμα”. Στην Ελλάδα, οι Μαυροβούνιοι έχουν αναπτύξει δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης σε συνεργασία με τις εγχώριες εγκληματικές ομάδες και αλβανικές μαφιόζικες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Οι Διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι οι μαφιόζοι των Βαλκανίων, χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ιδανική «αγορά» για την οργάνωση παρανόμων ομάδων που δρουν στα δυτικά Βαλκάνια, ως πύλη εισόδου για φορτία κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική και ως χώρα υπό καθεστώς ανάπτυξης, ιδανική συνθήκη για το  ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”.