Ευελπίδων: Τριήμερο με εκδίκαση των αυτοφώρων για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι

Οι εξ αναβολής δίκες των συλληφθέντων στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι, θα διεξαχθούν στα ακροατήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων

Οι μαρτυρίες για τα γεγονότα της δεύτερης επίσης επεισοδιακής επιχείρησης της αστυνομίας στην εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων  στο Κουκάκι, οι εικόνες από τη δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού των επιχειρήσεων αυτών των οποίων γίναμε κοινωνοί, αλλά και τα απόνερα αυτής τη επιχείρησης που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή αντίδραση των αστυνομικών που συμμετείχαν και της Ένωσης τους οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να νουθετούν τις εισαγγελικές αρχές για το βαθμό των κατηγοριών οι οποίες απαγγέλθηκαν εναντίον των 20 συλληφθέντων, θα απασχολήσουν πιθανότατα με την ίδια ένταση τις δικαστικές αίθουσες το επόμενο τριήμερο.

Οι εξ αναβολής δίκες των συλληφθέντων για πλημμεληματικές κατηγορίες, θα διεξαχθούν, στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στα ακροατήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία σε ανάλογες υποθέσεις … θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές τόσο μέσα στις δικαστικές αίθουσες όσο και έξω από αυτές, στο προαύλιο χώρο των δικαστηρίων αλλά και στις γύρω οδούς της πολυσύχναστης Ευελπίδων.

Παράλληλα, στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελου Ιωαννίδη, βρίσκεται η αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής με την οποία ζητείται οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες από την εισαγγελία να μετατραπούν από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και -η πρωτοφανής απαίτηση των αστυνομικών – να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που άσκησαν τη δίωξη.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, απάντησε με ανακοίνωση δια του προϊσταμένου της, έχει διευκρινίσει ότι άσκησε τις πλημμεληματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό που της είχε προσκομίσει η ίδια η διαμαρτυρόμενη ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα σε μία από τις εκδικαζόμενες υποθέσεις οι αστυνομικοί έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, που σημαίνει ότι θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρους στο δικαστήριο, ως τα θύματα αυτής της ιστορίας. Πράγματι το οπτικοακουστικό υλικό καταγραφής των γεγονότων του Κουκακίου, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την άσκηση της δίωξης και την έναρξη των αστυνομικών αντιδράσεων, αποκάλυπτε τους καταληψίες να πετούν από τα παράθυρα του κτιρίου τσιμεντόλιθους, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν από κάτω και προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών κάνουν λόγο για άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση των καταληψιών, αναφέροντας πως «αποδεικνύεται από τις ληφθείσες φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αστυνομικοί δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών». Τονίζουν δε πως «οι ενέργειες αυτές των καταλήψεων αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες, προσχεδιασμένες και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν είτε το θάνατο είτε τη βαριά σωματική βλάβη των αστυνομικών».

Υπενθυμίζεται ότι, για την συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες. Στην πρώτη οι κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση, με τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων. Οι κατηγορούμενοι που περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια. Πάντως οι αστυνομικοί που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, έχουν επιφυλαχθεί να προσκομίσουν στο δικαστήριο ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα αποδεικνύουν τραυματισμό τους από τους καταληψίες.

Η παραπάνω αίτηση υπεβλήθη αρχικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, ο οποίος με τη σειρά του διαβίβασε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών ως καθ’ ύλην αρμόδιος να ελέγξει του ισχυρισμούς των καταγγελλόντων αστυνομικών.

_________

* dikastiko.gr