Τους αναβάτες του δικύκλου κατέγραψαν οι κάμερες πριν την έκρηξη της βόμβας

Κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, παρέλαβαν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά και βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγράψει την περιοχή του κέντρου πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα τράπεζας, στον πεζόδρομο της Σανταρόζα, στο κέντρο της Αθήνας.

Αποδόθηκε (20/04-07.50) στην κυκλοφορία οδηγών και πεζών (από Rex) ο πεζόδρομος της Σανταρόζα και το ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Πανεπιστημίου που παρέμεναν αποκλεισμένοι από το βράδυ της Τετάρτης (19/04-22.03)

Δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, συνεργάτης του NantiaReport, βρίσκεται στην αποκλεισμένη περιοχή του κέντρου. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, σημειώνεται η έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (19/04-22.37).

Στο βιντεοληπτικό υλικό, αποτυπώνονται όσα ακολούθησαν, ενω σε πλήρη ανάπτυξη είναι τα μέτρα ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.

Το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο βρίσκεται εν αναμονή της προκήρυξης -αν δεν ακολουθήσει συντομα αλλη τρομοκρατική ενέργεια- κι εξετάζουν την αποτυχημένη ενέργεια στο τραπεζικό κατάστημα της Σανταρόζα, να βρίσκονται μέλη της Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενω η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα και “απομεινάρια” του Επαναστατικού Αγώνα, ως προς τους εκτελεστικούς βραχίονες της αποτυχημένης τρομοκρατικης ενέργειας.

Ειχε προηγηθεί (19/04-22.03) τηλεφωνική αναγγελίας σε ειδησεογραφικό διαδικτυακό ιστότοπο, με τον άγνωστο να αναφέρει ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το κτήριο της Eurobank, στο οποίο στεγάζεται η διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού της τράπεζας.

Αμεσα πληρώματα της Άμεσης Δράσης βρεθηκαν και στην είσοδο της τράπεζας, ενω ο φύλακας τους υπέδειξε αντικείμενο το οποιο κρίθηκε ύποπτο. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, δδιέκρινε την κίνηση δύο ατομων, αναβάτες σε μηχανή, με το συνοδονα εγκαταλείπει στο χώρο σακίδιο πλάτης. Σύμφωνα με τις περιγραφές ο οδηγος φορούσε λευκό κράνος κι ο έτερος μπλε τζάκετ, με κατεύθυνση την Πανεπιστημίου διέφυγαν προς Εξάρχεια.
Ο άγνωστος στην κλήση και το μήνυμά του, έδωσε χρονικό περιθώριο 35 λεπτών για την ενεργοποίηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος εξερράγη (19/04-22.37)

Παρά τις αναζητήσεις για την ανεύρεση του υποπτου δικύκλου με τους δράστες να το έχουν εγκαταλείψει τα πληρώματα της ΕΛΑΣ δεν εντόπισαν στην περίμετρο δίκυκλο στα χαρακτηριστικά από τις περιγραφές και να απασχολεί.

Για το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, ήταν αναμενόμενη η εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο του υπουργείο Εργασίας– η βόμβα δεν είχε πυροδοτηθεί λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία, και δεν είχε υπάρξει προκήρυξη ανάληψης ευθύνης- ενω “ορφανες” παρέμειναν και οι αποτυχημένες αποστολές τρομοδεμάτων σε Ευρωπαίους Αξιωματούχους. Την αποτυχημένη προσπάθεια ταχυδρομικής αποστολής με αναγγελία σε ανάρτηση στον διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε αναλάβει η FAI- Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς .

Από την έκρηξη, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς, ωστόσο σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κτίριο της τράπεζας και στα περιφερειακά κτίρια.

Την προανακριτική έρευνα, ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.