Ελ.Βενιζελος: Πέρασαν τα μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών.. τρεις βόμβες

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο και οι ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο αποστολής και άλλων τρομοπακέτων που δεν έχουν ακόμα παραληφθεί.

Μετά την αναστάτωση που προκαλεσαν στην Ευρώπη οι αποστολές τρομοδεμάτων, και τις ευθύνες που αναζητήθηκαν απο τις Υπηρεσίες για τους ελέγχους ασφαλείας των ΕΛΤΑ και του αεροδρομίου, σε σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησαν- σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του nantiareport.gr– η Υπηρεσία Πολιτικης Αεροπορίας (ΥΠΑ) πέρασε στις αποσκευές τρεις (3) βόμβες χωρίς να εντοπισθούν από το προσωπικό της εταιρείας Security και τα μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα στους χώρους ελέγχου.

Στο αεροδρόμιο πλημμελής ο έλεγχος αποσκευών

Η δοκιμή της ΥΠΑ, για το επίπεδο ασφαλείας, των εταιρειών Security, προσωπικό των οποίων έχει ευθύνη για τον έλεγχο των αποσκευών στις πύλες αναχωρήσεων προς μεταφόρτωση  στα αεροπλάνα, περιελάμβανε -σύμφωνα με πηγές του nantiareport.gr– τη μεταφορά σε αποσκευές τριών εκρηκτικών μηχανισμών με τις εταιρείες υπό την ευθύνη των οποίων λειτουργούν τα xRays, να αποτυγχάνουν παταγωδώς. Οι βόμβες πέρασαν τις πύλες xRay και ως.. “ασφαλείς” προωθήθηκαν προς φόρτωση στο αεροπλάνο, “χωρις να εχουν καταγραφεί φωτεινές ενδείξεις συναγερμού ή χρωματικές, δείγμα ανίχνευσης της εκρηκτικής ύλης” σημειώνουν από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.

Αυτή η αποτυχία στη δοκιμή επιπεδου ασφαλείας της ΥΠΑ, θέτει νέα δεδομένα στους ελέγχους ασφάλεια στις πύλες xRays ενώ αναμένεται επανέλεγχος των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών στις αναχωρήσεις επιβατών και αποσκευών.

Όπως διακριβώθηκε, από το barcode στο τρομοδέμα που έφτασε στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι είχε αποσταλεί με την αεροπορική αλληλογραφία, από το «Ελ. Βενιζέλος» (14/03) με την πρωινή πτήση cargo. Την επόμενη ημέρα (15/03) το δέμα παραλαμβάνεται από το αρμόδιο τμήμα στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βολφγκανγκ Σοϊμπλε, με την ένδειξη της ελληνικής εταιρείας ελέγχου του αερολιμένα ότι είναι “ασφαλές”. Ωστόσο οι Γερμανοί σε έλεγχο που πραγματοποίησαν εντόπισαν την εκρηκτική ύλη και συνδεσμολογία.

Εν τω μεταξύ, έχει προσδιοριστεί μεταξύ 04:00 και 05:00 τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου η άφιξη στην υπηρεσια ελέγχου του Αερολιμένα Αθηνών, και για το τρομοδέμα το οποίο εξερράγη στο ΔΝΤ στο Παρίσι (16/03) με αποδέκτη τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς. Αν και είχαν καταστραφεί από την έκρηξη τα barcodes αναζητήθηκε από το αρχείο που διατηρεί το μηχάνημα xRay που λειτουργεί στον έλεγχο αποσκευών για να εντοπίσουν το παραστατικό αποστολής.

Οι εκρηκτικοί φάκελοι έκλειναν κύκλωμα με ένα μικρό μανταλάκι που αποτελούσε και το διακόπτη πυροδότησης με το άνοιγμα του φακέλου. Στη συνδεσμολογία ήταν μπαταρία, με καλώδιο που κατέληγε σε αντίσταση ηλεκτρικής λυχνίας (λάμπα) και ηταν βυθισμένη μέσα στην πυρίτιδα.

Με την αναγγελία ανάληψης ευθύνης για τις αποστολές των τρομοδεμάτων από τη “FAI – ΣΠΦ” οι αναλυτές στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο αναμένουν το εκτενές κείμενο της προκήρυξης. Ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, μέλη της πρώτης γενιάς τρομοκρατών της “ΣπΦ”, που βρίσκονται κατάδικοι για τρομοκρατικές ενέργειες στις φυλακές και λαμβάνουν άδειες φοίτησης σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, να “μεταδίδουν” την εμπειρία τους στις βόμβες και νέοι “πυρήνες” να αναβαθμίζουν τη δράση τους.

Απο τις ελληνες Αρχες, αποδίδουν σε «δοκιμές» των Πυρήνων της Φωτιάς τις αποστολές τρομοδεμάτων-επιτυγχάνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό με τις ενέργειες διεθνούς απήχησης- ενδεχομένως και σε μια προσπάθεια μετ’εξέλιξης και αναβάθμισης της Οργάνωσης.

ΕΛ.ΑΣ: Επανασχεδιασμός μέτρων, στα κενά ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκε η ΣπΦ

Όπως επισημαίνεται από πραγματογνώμονες με εμπειρία στα εκρηκτικά,  “η οποίας μορφής εκρηκτική ύλη από τη στιγμή που το μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών έχει τις ενδεδειγμένες, σωστες ρυθμίσεις, εντοπίζει τα εκρηκτικά ως προς την σύσταση τους και ανιχνεύεται η βόμβα. Αλλά αν θέσουμε ως ενδεχόμενο να μην έχει εντοπισθεί η εκρηκτική ύλη, η καλωδιακή συνδεσμολογία, είναι αδύνατο να μην εντοπιστεί, εφόσον γίνει έλεγχος”. Με δεδομένο ότι στα δύο τρομοδέματα η εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα), έχει ως σύσταση εκρηκτική ύλη, και συνδεσμολογία οι σύγχρονες συσκευές X-RAY του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» εφόσον είχαν ελεγχθεί τα δέματα θα είχε εντοπιστεί τις βόμβες.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η μικρή ποσότητας (31gr) εκρηκτικής ύλης (πυρίτιδα) δεν ήταν ανιχνεύσιμη από το μηχάνημα. Ενώ σημείωναν ότι το τρομοδέμα ήταν ομαδοποιημένο με 15 ακόμη δέματα σε ταχυδρομικό σάκο, όπως μεταφέρθηκαν από το κεντρο διαλογής των ΕΛΤΑ.

ΕΛΑΣ: Οι τρομοκράτες, αναβαθμίζουν τη δράση τους

Για το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο εξετάζεται και η συνδεσμολογία του αυτοσχέδιου ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού, που εξερράγη (15/03-02.20) στο βιβλιοπωλείο του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, στην Κηφισιά, καθώς παραπέμπει σε «δοκιμές» των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στα πρώτα τους βήματα, ενδεχομένως να αποδίδεται και σε “προπαρασκευαστική” ενέργεια στην μετ’εξέλιξη των “οργάνων” πυρήνων του ένοπλου αντάρτικου πόλης.
Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μεταλλικό εξωτερικό φορέα  (κουτί από μπισκότα) αποτελούμενος από ρολόι, μπαταρία, σπίρτα και καλώδια σε συνδεσμολογία (εκρηκτικού μηχανισμού με πυροδότηση εμπρηστικής υλης) με μπιτόνι βενζίνης και οκτώ γκαζάκια.

Η συνδεσμολογία παραπέμπει στις πρώτες- Μάιος 2009- εμπρηστικές επιθέσεις με ωρολογιακούς μηχανισμούς των «Πυρήνων της Φωτιάς»  σε εκκλησίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στα δύο υπό ανέγερση Αστυνομικά Τμήματα Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και Νέας Πεντέλης Αττικής.