ΘΣΝ: Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας προχώρησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης

Πρώτο βήμα η δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου για την καθημερινή λειτουργία της πόλης. Στόχος του Κέντρου είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των δημοτών και των υποδομών της πόλης, την επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία των δύο υπηρεσιών, περιλαμβάνει δράσεις , εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και προστασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης,  αμφίπλευρη επικοινωνία – πληροφόρηση για προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος και η συντονισμένη αντιμετώπισή τους,  διασφάλιση της ομαλής ροής της πόλης,  έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που επηρεάζουν την εικόνα της πόλης και τα οποία, όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, καθίστανται εγκληματογόνα , σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων πρόληψης σε καθημερινό επίπεδο, κοινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και την διαχείριση κατειλημμένων χώρων,  ευαισθητοποίηση για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα , ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας , διοργάνωση και υλοποίηση κοινών ενημερωτικών και επικοινωνιακών δράσεων για την προστασία από τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Με το πέρας της παρουσίασης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι το “στρατηγείο” της πόλης» και συμπλήρωσε ότι «αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των Θεσσαλονικέων». Τόνισε επιπρόσθετα ότι «στόχος είναι να καταπολεμήσουμε τις εγκληματογόνες πράξεις, από το παραεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία σε διάφορες περιοχές της πόλης».

Συνεχίζοντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε σε μία εμβληματική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε τάχιστα και συμπλήρωσε πως «η υπόθεση της ασφάλειας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πόλης και κτήμα κάθε πολίτη». Τέλος αναφερόμενος σε ευρύτερα ζητήματα της επικαιρότητας έκανε λόγο για τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., τόσο κατά την περίοδο της συνοριακής κρίσης στον Έβρο, όσο όμως και κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε εδώ καθημερινά για να υπηρετήσουμε με συνέπεια το δικαίωμα της ασφάλειας».

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των τελευταίων οκτώ μηνών της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία καθώς όπως τόνισε «τα αποτελέσματα αυτής ήδη γίνονται αισθητά στην πόλη» ενώ τόνισε ότι η υλοποίηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου υλοποιήθηκε σε διάστημα τριών μηνών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρώτη επιχειρησιακή επιτυχία του Ενιαίου Κέντρου με το συντονισμό αναζήτησης εξαφανισμένου ανηλίκου, πριν από λίγες ημέρες. «Για τη δική μας Διοίκηση και εμένα προσωπικά, το ζήτημα της ασφάλειας και της ευταξίας είναι πολύ ψηλά στους στόχους μας» και συμπλήρωσε «μια πόλη, εάν δεν είναι ασφαλής, δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους στόχους της».

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρθηκαν στις δράσης αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ζητήματα ασφάλειας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.