Η συνέντευξη που είχε δώσει ο Β.Στεφανάκος μέσα από τις φυλακές της Λάρισας

Συνέντευξη είχε παραχωρήσει οΒασίλης Στεφανάκος μέσα από τις φυλακές της Λάρισας, το Σεπτέμβριο του 2012.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Νάντια Αλεξίου για το enikos.gr, έγκλειστος-τότε –  ο Βασιλης Στεφανάκος είχε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και είχε περιγράψει τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων.

“Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε οτιδήποτε κοστίζει έστω μια δεκάρα. Αν υπάρχει μια δεκάρα , ας δοθεί εκεί που πρέπει” είχε αναφέρει ο Στεφανάκος που δολοφονήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (17/01) στο Χαϊδάρι.
“Εμάς, αίτημα είναι να χορηγούνται οι προσωρινές άδειες γιατί η προσωρινή άδεια δεν έχει μόνο το χαρακτηριστικό ότι αρχίζεις και έχεις επαφή με την κοινωνία και αρχίζεις και επανασυντάσσεσαι σαν άνθρωπος. Έχει και το χαρακτηριστικό ότι μπαίνεις αυτομάτως σε μια άλλη κατηγορία κρατουμένων, μπαίνεις σε μια άλλη φάση. Λέμε ότι πρέπει να χορηγούνται τη στιγμή που πληροίς αυτές τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος. Ουσιαστικά τα αιτήματα είναι χιλιάδες, αλλά αυτά για τα οποία διαμαρτυρόμαστε έντονα και εξοργιζόμαστε είναι αιτήματα που άπτονται του νόμου.

Για το ότι δεν έχουμε ζεστό νερό και κάνουμε μπάνιο με παγωμένο, ότι δεν έχουμε καθαριστικά και αναγκαζόμαστε όσοι μπορούμε να αγοράζουμε καθαριστικά για να καθαρίζουμε τους χώρους μας γιατί έχουν ποντίκια και κατσαρίδες, ότι αρρωσταίνουμε και ο γιατρός εδώ παίζει, ή ότι πάμε στα νοσοκομεία και μας αντιμετωπίζουν σαν σκυλιά, ακόμη και το ότι για να πας σε νοσοκομείο με έμφραγμα σε δένει χειροπόδαρα η εξωτερική φρουρά , όλα αυτά τα καταλαβαίνουμε και λέμε ότι είτε επειδή φταίξαμε, είτε επειδή πέσαμε στη λακκούβα θα τα υποστούμε. Δεν θα φωνάζαμε γι’ αυτά. Φωνάζουμε γι αυτά που δεν χρειάζονται ούτε λεφτά ούτε υποδομές , απλά λίγη βούληση και θέληση. Αυτά θεωρούμε αδιανόητο να μην τα βλέπει κανένας και να μην τα αντιμετωπίζει κανένας όπως πρέπει” είχε δηλώσει τότε στη Νάντια Αλεξίου για το enikos.gr.

“Η εγκληματικότητα προέρχεται από τις φυλακές αλλά βασανίζει την κοινωνία. Και όσο και αν ακουστεί λίγο περίεργο που το λέω εγώ αυτό, πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι όλοι έχουμε έξω ανθρώπους που αγαπάμε και ανησυχούμε για αυτούς. Και η εγκληματικότητα δεν ζητά ταυτότητα. Η εγκληματικότητα ενδιαφέρει την κοινωνία, πρέπει η κοινωνία να διαχειριστεί το θέμα της εγκληματικότητας. Ναι μεν είναι περίεργο να το λέμε εμείς οι ίδιοι, αλλά ισχύει” είχε προσθέσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη σε ηχητικό