Στα €2εκατομμύρια το τίμημα στο συμβόλαιο θανάτου των δύο Γιουγκοσλάβων στα Βλάχικα της Βάρης- Τα 200κιλά κοκαΐνης που χάθηκαν στην Ισπανία το κίνητρο για τις εκτελέσεις

Η κόντρα των  “Skaljarci” και “Kavac”, σε αντίποινα για τα 200 κιλά κοκαΐνης που «χάθηκαν» στην Ισπανία, το κίνητρο για τις εκτελέσεις των μελών της Σερβική μαφίας,  στο Χαλικούνα Κέρκυρας και στα Βλάχικα Βάρης

Οι δύο εκτελέσεις με τέσσερα θύματα, Σέρβους και Μαυροβούνιους, στο Χαλικούνα της Κέρκυρας (23/07 2020) και στην κοσμική ταβέρνα στα “βλάχικα” της Βάρης (19/01 2020), εξιχνιάστηκαν σε αστυνομική επιχείρηση συνεργασίας με ανταλλαγή πληροφοριών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι εκτελέσεις για τα τέσσερα συμβόλαια θανάτου αξίωναν €1,5 και €2 εκατομμύρια για την εκτέλεση στο Χαλικούνα της Κέρκυρας και στα “βλάχικα” της Βάρης, αντίστοιχα.

Σε χαρτογράφηση του τρόπου δράσης και της δομής των εγκληματικών οργανώσεων “Skaljarci” και “Kavac”, που έδρασαν στην Ελλάδα, με πληροφορίες μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Interpol και τη συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε για τα τέσσερα θύματα- υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας- ότι ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη της ίδιας μαφιόζικης φατρίας και δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών παγκοσμίως. Στα στοιχεία τους είχαν εκδοθεί Ερυθρές Αγγελίες διεθνών αναζητήσεων με τους τρεις να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας ύποπτος σε εκτέλεση μέλους της Σέρβικης Μαφίας.

Το 2014 οι Σέρβοι μαφιόζοι, διασπάστηκαν σε “Skaljarci” και “Kavac”, και βρέθηκαν σε αντίπαλες ομάδες μετά την απώλεια 200κιλών κοκαΐνης, σε μεταφορά στην Ισπανία. Οι τέσσερις νεκροί, μέλη της Σερβική “Škaljar”, διέφυγαν στην Ευρώπη και τουλάχιστον από το 2019 καταφεύγουν στην Ελλάδα με πλαστά έγγραφα μέσα από τα δίκτυα παράνομων μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, όταν ενημερώθηκαν ότι τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, συνενώθηκαν με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων. Με «κυνηγούς κεφαλών» να ταξιδεύουν στην Ελλάδα ως «τουρίστες» και «επενδυτές» για να εντοπίσουν τους “Skaljarci” και να εκτελέσουν τα συμβόλαια θανάτου στα στοιχεία τους.

Η  Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε το NantiaReport.gr, προχώρησε σε σύλληψη Αλβανού το βράδυ της Τρίτης (27/02). Ο ίδιος είχε ταυτοποιηθεί μετά τη διπλή δολοφονία στην ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης, ως ο προμηθευτής στα όπλα των εκτελεστών και προμήθευσε με kalashnikov του εκτελεστές των δύο Σέρβων “Skaljarci” στο Χαλικούνα της Κέρκυρα. Ο ίδιος μετέφερε τους εκτελεστές από τα Σύβωτα Θεσπρωτίας στην Κέρκυρα και στη Χαλκιδική στη συνέχεια σε διαφυγή τους, μετά την εκτέλεση. Σε έρευνα στην οικία του κατασχέθηκε πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

Τα μέλη της Σέρβικης μαφίας είχαν κριθεί επικίνδυνοι ψυχροί εκτελεστές αδιάφοροι για τις παράπλευρες απώλειες. Ενδεικτικό της επικινδυνότητά τους, είχαν εντοπίσει σε προηγούμενο χρόνο τους δύο «στόχους», τον αρχηγού των “Skaljar”, Igor Dedović, και στενό συνεργάτη του Stevan Stamatović, σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, και αποφάσισαν να τους εκτελέσουν. Ενημέρωσαν για να τους παραδώσουν εξοπλισμό, ωστόσο λόγω καθυστερημένης άφιξης του ματαιώθηκε η φονική τους ενέδρα.

Στην υπόθεση κατηγορούνται 39 μέλη της Σερβικής μαφίας σε σύσταση εγκληματικής Διεθνικής οργάνωσης, με κίνητρο τις διαφορές μεταξύ αντίπαλων ομάδων με δραστηριοποίηση στη διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά, στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους επτά συνελήφθησαν στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας. Τα οχτώ μέλη των οργανώσεων αποδίδονται ως ηθικοί αυτουργοί των εκτελέσεων στην Ελλάδα, ενώ οχτώ αποδίδονται – σε δύο τετράδες- ως φυσικοί αυτουργοί και 23 ως συνεργοί τους. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε Ανακριτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

Όπως επεσήμανε στις επίσημες ανακοινώσεις για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης Διεθνικού χαρακτήρα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, «Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca» Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες και των φυσικών αυτουργών καθώς επίσης των συνεργών του και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των εκτελέσεων».