Σε ταξίδι μυστηρίου με… “Ενδείξεις” από το Νίκο Καραδήμα

Ως εν ενεργεία αστυνομικός αναζητούσε στοιχειοθετημένες αποδείξεις, με την αποστρατεία του, επέλεξε να αποτυπώσει μια αληθινή ιστορία με στοιχεία μυθοπλασίας και στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Ενδείξεις”

Ο Νίκος Καραδήμας, τον οποίο γνωρίζω από τα πρώτα μου χρόνια στο ρεπορτάζ, σήμερα απολαμβάνει την αποστρατεία του, καθώς πριν σχεδόν ένα χρόνο κρίθηκε ευδοκίμως τερματίσας την υπηρεσία του σε υπηρεσίες Ασφαλείας και Τμήματα της Αττικής. Ο ίδιος άφησε παρακαταθήκη καθώς παράλληλα με την υπηρεσιακή του πορεία, ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των Αστυνομικών, και με έγγραφες παρεμβάσεις του σε αρκετές περιπτώσεις επεσήμανε τα “παράδοξα”. Ένα χρόνο από την αποστρατεία του, στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο  “Ενδείξεις”, αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του, Κλέωνα.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία διανθισμένη με στοιχεία μυθοπλασίας. Η διαδρομή, κατά τη δεκαετία του 1960, από μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ηπείρου με ενδιάμεσο σταθμό το μπαλκόνι της Κερκίνης, απλώνεται  κατά την πλοκή του έργου στην κεντρική Ευρώπη, με προορισμό τη δύσβατη, αλλά ονειρώδη κοιλάδα του Πάδου. Παρά την αποκάλυψη της αναπάντεχης Μεντελικής σχέσης, δε θα σταθεί εμπόδιο για το περιπετειώδες ταξίδι  ..

Όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.
Το σχεδιασμένο σκαρίφημα στο οξειδωμένο εσωτερικό της, έσβησε με την αμμοβολή, στο μουσείο που εκτέθηκε το σπάνιο τροχήλατο. Το ονειρικό ταξίδι στη σμίξη του Σάβα με τον Δούναβη, τελικά πραγματοποιήθηκε τον καιρό του πολέμου. Το κορίτσι απ’ την παραλία της Μάρπησσας, η Ερατώ, επιχείρησε ειλικρινά να εγκλωβίσει τη συναισθηματική του άπνοια, μετουσιώνοντάς τη, σε ζωτική νηνεμία. Το αυτοάνοσο νόσημα, σύντομα την οδήγησε εκ του ασφαλούς, στην κλινική αποκατάστασης της Βόρειας Θάλασσας. Την παράσταση τελικά θα την κλέψει η νεότερή του και πολυτάλαντη Μιλένα. Η ερευνήτρια, πριν εγκαταλείψει οριστικά τον μικροσκοπικό της φακό, θα διαπιστώσει τη μεντελική σχέση».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγγελάκη». Τα έσοδα θα διανεμηθούν σε ορφανικές, και μονογονεϊκές οικογένειες.