Ν.Καραδήμας: “Εντός ολίγων ημερών, πεφτει η αυλαία που άνοιξε πριν 37 χρόνια”

Μετά από 37έτη ενεργό υπηρεσία, ο Υ/Α Νίκος Καραδήμας, με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, τέθηκε εκτός οργανικών θέσεων στην εφεδρεία του Σώματος, και έσπευσε να ευχαστήσει όσους συμπορεύτηκε

«Όλα καλά!!! Το έγγραφο του υπηρεσιακού συμβουλίου δεν θα ξεφεύγει από το κοινότυπο και γνωστό του ύφος. Θα αναφέρει τις σχετικές και την θεματολογία· …”με την απο ταδε ημερομηνία και την δείνα απόφαση συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση και προήγαγε στον επόμενο βαθμό τους…… Εντός δε μηνός, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων εντάσσονται στην εφεδρεία του σώματος”.. Κοινώς αποστρατεύονται. Δικαίως!!!
Συνεπώς εντός ολίγων ημερών 31/12/19 ,πεφτει η αυλαία που άνοιξε πριν 37 χρόνια. Ήταν μια δυσπρόσιτη διαδρομή και δια μέσου αυτής, έφερα την υπηρεσιακή μου ιδιότητα,έως εδώ.
Ξεκινώντας απ την Ανατολική όχθη του Αράχθου στα τέλη του 1982 και αφού διήλθα ατραπούς και λεωφόρους του λεκανοπεδίου,παραδίδω την υπηρεσιακή μου ταυτότητα. Η διαδρομή αυτή οφείλω να ομολογήσω ότι εχει κορεστεί απο αρκετές ευχάριστες,αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις που είναι όλες αποτυπωμενες μία προς μία στο μυαλό μου ώς κέρδος και μόνο.
Τίμησα στο έπακρο αυτή την πορεία,παρά το γεγονός,ότι δεν ήταν στις αρχικές μου επιλογές -Ήταν η δημοσιογραφία-
Πιστεύω ότι προσαρμόστηκα σε ένα εντελώς ξένο και άγνωστο σε μένα περιβάλλον. Παρα ταύτα το ένστικτό μου, όποτε το απαιτούσαν οι περιστάσεις, με οδηγησε να διολισθαίνω απ τα κλισέ και τις “παράνομες” διαταγές κινούμενος σε αυτά τα δυσδιάκριτα ενίοτε όρια της νομιμότητας.
Σε μια εσωτερική σύγκρουση του ,τι πρέπει και μη , απέφευγα τους καταναγκασμούς,δρώντας αυτόνομα όπου έστω και αργά εισέπραττα την δικαίωση!
Η Αστυνομία ώς θεσμός και παρά το ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης υπερτερεί έναντι άλλων, που θεωρούνται περισσότερο δημοκρατικοί.
Η κατάταξή της σε υποδεέστερα κλιμάκια δημοκρατικότητας, αν ό όρος είναι δόκιμος,οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα και τις επιλογές αυτών.
Από τότε που επικρατούσε η άποψη “….σου τον έστειλα να τον ντύσεις και όχι να τον χαρακτηρίσεις” , ίσα με σήμερα , που οι εναλλακτικές επιλογες είναι πολλών ταχυτήτων.
Γέλασα και έκλαψα,χάρηκα και δυσαρεστηθηκα,δοκιμάστηκα και τιμωρήθηκα για την ανυπακοή μου που ήταν δυστυχώς η ευτυχώς το χαρακτηριστικό μου γνώρισμα. Αλλά δεν υπαναχωρώ στην άποψη ότι αρκετες φορές οι πειθαρχικοί διώκτες μου, λειτούργησαν με ελαφρότητα και άλλοτε μου την χάρισαν.
Συνδικαλιστικά διατήρησα ίσες αποστάσεις χωρίς να ενταχθώ σε συστημικές παρατάξεις υποτέλειας.
Αρκετοί θα θυμάστε τον μικρό συνδυασμό ” Σκεπτόμενοι Αστυνομικοί” που ελάμβανε το απολύτως απαραίτητο ποσοστό για εκλογή και οχι σταλινικά ποσοστά.
Τώρα πιστεύω ακράδαντα ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά ήταν μεγιστο λάθος. Απ την περίοδο αυτή κρατάω μόνο την αρχισυνταξία του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού σε κυκλοφορία εντύπου ” Σύγχρονη Αστυνομία” που δυστυχώς σήμερα δεν ύφίσταται στην αρχική του μορφή
Εκεί δεν υπάρχουν φιλίες,ει μη μόνο συμμαχίες.
Ξεχώρισα όλα αυτά τα χρόνια μετρημένους Αρχηγούς και διοικητές που ήταν πρόσωπα προς μίμηση. Ικανοί,μάχιμοι και ανθρωπιστές!
Ίσως στο μέλλον και αν το επιθυμούν να αναφερθώ.
Δεν έκρυψα ότι η διαφορετικότητα με συνάρπασε και όχι απο αντίδραση αλλά ως πραγματικότητα και απεργάστηκα την προβατοποίηση. Η ελεύθερη σκέψη του αστυνομικού διαρκώς διευρύνεται και αυτό είναι το κέρδος. Θα επιχειρήσω να αναφερθώ και στα παραβατικά άτομα εξ απαλών ονύχων γιατι δεν είναι του παρόντος. Σε γενικότητες όμως είναι και αυτοί άνθρωποι και ο δόλος δεν ήταν πάντα η αιτία αλλά το αιτιατό του αποτελέσματος.
Σαν πολίτης πλέον θα επικαλεστώ την πρώην ιδιότητά μου αν παραστεί ανάγκή μην κρυβόμαστε.
Θα πάρω μαζί μου λίγα πράγματα την αγάπη ,που είναι αποτυπωμένη σε μια αφιερωση σε ενα συμβολικό δωράκι που ήρθε απο την Σύρο αλλά και τις κατ ιδίαν φιλοφρονήσεις αρκετών προς το πρόσωπό μου και το πλούσιο ημερολόγιό μου.
Τις κακές στιγμές τις έχω ήδη ξεχάσει. Τους κακούς ανθρώπους τούς αγάπησα διπλά για τη συγνώμη τους. Για τους αγνώμονες αδιαφορώ και μπορώ να πώ ευθαρσώς ότι τους γλέντησα.
Σαν χρέος μου δεν θα παραλείψω να εξάρω και την συμβολή 2-3 δημοσιογράφων,κυρίως αστυνομικών συντακτών που αποτύπωναν και μόνο την αλήθεια.
Καλή συνέχεια σε όλους. Να πετύχετε τους στόχους σας. Πρωτίστως σεβασμό στον άνθρωπο!!»