Πόρισμα της ΕΔΕ, για τη δολοφονία του ε/φ Χαράλαμπου Αμανατίδη

Η ύπόθεση δολοφονίας του Χαράλαμπου Αμανατίδη συγκαταλέγεται μεταξύ των αξεδιάλυτων ακόμα θρίλερ μυστηρίου το οποίο μάλιστα, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο η ίδια η Αστυνομία.

Ο ειδικός φρουρός εκτελέστηκε ξημερώματα μιας παραμονής Πρωτοχρονιάς πριν από 10 χρόνια. Στις 3:17 το πρωί, στις 31 Δεκεμβρίου 2004.
Αρχικά η ηγεσία της ΕΛΑΣ απέδωσε τη δολοφονία στο … κοινό έγκλημα, παραβλέποντας κι αγνοώντας σκόπιμα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που συνέκλιναν προς το επίπεδο της τρομοκρατίας, λίγους μόνο μήνες μετά τις τελετές λήξης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το bloko.gr παρουσιάζει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενήργησε τότε ανώτερος αξιωματικός της διεύθυνσης Ασφάλειας βορειοανατολικής Αττικής και το οποίο θεωρεί ότι ο άτυχος φρουρός, πέρα από τον για πολλούς αυταπόδεικτο χαρακτήρα της φύσης του εγκλήματος, το σχετικό πόρισμα και τα συγκεκριμένα αποσπάσματα, χρησιμοποιήθηκαν από την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού ως το αξίωμα που στοιχειοθέτηση και δικαίωσε τελικά το αίτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για οικονομική αποζημίωση, καθώς ο φρουρός αναφέρεται ότι υπήρξε θύμα της τρομοκρατίας.

Αντιτρομοκρατική

Ο ειδικός φρουρός (701988) Αμανατίδης Χαράλαμπος του Θεοδώρου και της Παρθένας, αναφέρει το πόρισμα, υπηρετούσε στο ΑΤ Κηφισιάς από 5/2/2001 και εκτελούσε υπηρεσίες φρούρησης στόχων και περιπολίες.

Την 30/31 -12-2004 είχε διατεθεί για εκτέλεση υπηρεσίας κατά τις ώρες 22:00-06:00 ως σκοπός φρούρησης οικίας του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας, επί των οδών Καρπάθου και Θήρας.

Για την εκτέλεση της υπηρεσίας είχε χρεωθεί το υπ’ αριθμόν C. 295791 υπηρεσιακό υποπολυβόλο ΜΡ-5 και μία γεμιστήρα με 20 φυσίγγια των 9ΜΜ, ενώ παράλληλα έφερε μαζί του το Μ.41721 Ζατομικό πιστόλι μάρκας BERETTA 92 FS CAL 9 MM και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Το πιστόλι έφερε ένα φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα που περιείχε 11 φυσίγγια, καθώς και ένα ακόμηγεμιστήρα με 11 φυσίγγια που βρέθηκε στη ζώνη εξάρτησης.

Ακολουθεί το κομβικό σημείο της υπόθεσης, καθώς όπως αναφέρεται, Εκτέλεση

Την 00:25 ώρα της 31/12/2004, αναφέρεται, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Παπανδρέου Φώτιος, διοικητής ΑΤ Κηφισιάς, μετέβη στο στόχο που εκτελούσε υπηρεσία ο Αμανατίδηςκαι διαπίστωσε κατά την επιθεώρηση του ότι εκτελούσε κανονικά τα καθήκοντα του.

Κατά την επιθεώρηση, στην σκοπιά ήταν ο Κ… Στέφανος κάτοικος Κηφισιάς, οδός …, ο οποίος επειδή μένει κοντά πολύ συχνά προσφέρει στους αστυνομικούς καφέδες και αναψυκτικά.

Το βράδυ εκείνο ο καιρός ήταν βροχερός και έκανε πολύ κρύο. Ο Αμανατίδης δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα. Ο Κ… κατά την εξέταση του ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βράδυ πήγε στη σκοπιά της οδού Θήρας και παρέμεινε εκεί μέχρι την 1:30, στη συνέχεια πήγε σπίτι του, πήρε ζάχαρη και καφέ, τα πήγε στον ειδικό φρουρό και αποχώρησε…

Άπαντες οι εξετασθέντες ανέφεραν ότι οι δράστες της δολοφονίας ενήργησαν με απίστευτο μίσος, ήταν αδίστακτοι και πυροβόλησαν πολλές φορές επιδιώκοντας το θάνατο του.

Ο αστυφύλακας Κριαράς Ιωάννης και ειδικός φρουρός Χαρίσκος Αθανάσιος που κατέφτασαν πρώτοι στο σημείο ύστερα από σήμα του Κέντρου της Άμεσης Δράσης, ανέφεραν ότι με την άφιξη τους έλαβαν μέτρα αυτοπροστασίας, απέκλεισαν την περιοχή, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι ο Αμανατίδης ήταν νεκρός, δεδομένου ότι στις συνεχείς κλήσεις δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Δύο όπλα

Η εκτίμηση είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο όπλα. Στη νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Αθηνών, Νίκο Καλογρηά, παρατηρήθηκαν τραύματα στη δεξιά κροταφική χώρα, στο δεξιό πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, στο δεξιό υποχόνδριο, στο δεξιό λαγόνιο, στην έσω επιφάνεια αριστεράς κατ’ αγκώνι αρθρώσεως, στην έξω περιφέρεια αριστερού μηρού, πρόσθια επιφάνεια αριστερής κνήμης, μετατάρσια χώρα αριστερού άκρου ποδός, καθώς και έσω επιφάνεια άνω τριτημορίου αριστερού μηρού.

Εκτός από τα 9 τραύματα από το ένα όπλο, ο Αμανατίδης δέχτηκε σε ακόμη 6 σημεία του σώματος, σφαίρες από το δεύτερο όπλο των δραστών.

Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο φρουρός χτυπήθηκε στο κεφάλι, με θώρακα, στους πνεύμονες, υπέστη ρήξη ήπατος >, ενώ έφερε 5 διαμπερή και 4 τυφλά τραύματα.

Τραύματα πάλης ή άμυνας, >.

Συμπεράσματα

Κατά το χρόνο του τραυματισμού, ο Αμανατίδης εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία φρούρησης στόχου κατόπιν συγκεκριμένης έγγραφης διαταγής και επομένως ο θανάσιμος τραυματισμός έλαβε χώρα σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Έφερε όλα τα δημόσια του είδη (ατομικό οπλισμό, αυτόματο υποπολυβόλο ΜΡ-5 και αλεξίσφαιρο γιλέκο το οποίο φορούσε.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του έλαβε χώρα από άγνωστους κακοποιούς που οπλοφορούσαν η δε υπηρεσία που εκτελούσε ως εκ της φύσεως των καθηκόντων συνεπαγόταν αυξημένο κίνδυνο.

Μεταξύ της διατεταγμένης υπηρεσίας που εκτελούσε και του επελθόντος θανάτου, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος, γιατί εξαιτίας της υπηρεσίας που εκτελούσε (αίτιο), δημιουργήθηκαν οι πραγματικές εκείνες συνθήκες που ήταν αναγκαίες για την επέλευση του θανάτου (αποτέλεσμα). Η συγκεκριμένη περικοπή είναι αξιοσημείωτη, καθώς καταρρίπτει την εκδοχή των ενδεχόμενων προσωπικών διαφορών, που προβλήθηκε από τη τότε ηγεσία της Αστυνομίας, αμέσως μετά την πολύκροτη δολοφονία…

Από την εξέταση των αστυνομικών, αλλά και των οικείων του θανόντος, περιγράφεται ως καλός χαρακτήρας, ηθικός, εργατικός, ευσυνείδητος, έντιμος και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Από κανένα δε δόθηκε η εντύπωση ότι μπορεί έστω και στο παραμικρό να σχετίζονταν ή να συναναστρέφονταν με ανθρώπους που μπορεί να κινούνται ύποπτα, παράνομα, ανέντιμα και ανήθικα.
Το πόρισμα της ΕΔΕ καταλήγει με τις ακόλουθες προτάσεις.
Να τεθεί στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς η παρούσα υπόθεση.
Να καταλογιστεί σε βάρος του δημοσίου η αξία του κλαπέντος οπλισμού, ήτοι: ενός υποπολυβόλου ΜΡ-5, μιας γεμιστήρος και 20 φυσιγγίων.

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport