Πάνοπλοι και έτοιμοι για «εμπλοκή» οι παλαιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής

Η ληστεία σε τράπεζα στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, η “συνάντηση” στη Θεσσαλονίκη και τα κλεμμένα τζιπ “έδειξαν” τον Μιχαηλίδη και “έβγαλαν” τους τρεις στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Η παρουσία του “Τοξοβόλου του Συντάγματος” Γιάννη Μιχαηλίδη, εντοπίζεται σε άγνωστες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψη των τριών το πρωί της Τετάρτης 09.40 όταν οι Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αιφνηδίασαν την νεαρή οδηγό του εν κινήσει τζιπ από την πλευρά του Υμηττού επί της Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.

Χρονικά περίπου τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Αρναία Χαλκιδικής, αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Ζαγκλιβερίου, ενω πήγαινε να αναλάβει πρωινή υπηρεσία σε ερημική περιοχή, διέκρινε νεαρή γυναίκα στην άκρη του δρόμου δίπλα σε τζιπ, και σταμάτησε, να ρωτήσει αν χρειάζεται βοήθεια. Αιφνιδιαστικά δύο άνδρες, τον ακινητοποίησαν με απειλή υποπολυβόλου τον περιόρισαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και αποχώρησαν από το σημείο.

Από τον αριθμό κυκλοφορίας του ταυτοποιήθηκε στα στοιχεία που είχε συγκρατήσει ο Αστυνομικός, οταν εντοπίσθηκε τις επόμενες ημέρς σε γκρεμό . Τα εγκληματολογικά εργαστήρια στο εσωτερικό του τζιπ ταυτοποίησαν στο τιμόνι DNA του «Τοξοβόλου του Συντάγματος» με τους Αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής να θεωρόυν δεδομένο ότι σύντομα .. θα συναντηθούν με τον παλιό τους “γνώριμο” και δεν άργησε.

Υστερα από έρευνα, εντόπισαν παρουσία του επονομαζόμενου “Τοξοβόλου του Συντάγματος» μαζί του η «νταντά» του ανήλικου γιου των κατάδικων τρομοκρτών Ρούπα Μαζιώτη και η νεοεισερχόμενη στο ένοπλο αντάρτικο πόλης, σύντροφός του σε χρέη οδηγού του κλεμμένου οχήματος που αιφνιδίασαν το αντιτρομοκρατικό επιτελείο. Όπως διαπιστώθηκε, το τζιπ είχε κλαπεί 26 προς 27 Ιανουαρίου από το Χολαργό.

Κατά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, προέκυψε για την 26άχρονη, οτι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο ενω είχε απασχολήσει με προσαγωγές σε επεισόδια στην Πάτρα. Οι τρεις επιβαίνοντες φορούσαν γάντια, ενώ κατείχαν παράνομα ασύρματο συντονισμένο στις συχνότητες της Αστυνομίας.

“Είμαστε τυχεροί που δεν έπεσαν σε τυχαίο έλεγχο”, σημειώνει Αξιωματικός της ΕΛΑΣ αναφορικά με τις συλλήψεις καθώς όπως διαπιστώθηκε στο αυτόματο υποπολυβόλο, στο πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov, και στα δύο πιστόλια που κατείχαν ο 32χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης και η 28χρονη Κωσταντίνα Αθανασοπούλου έφεραν σφαίρα στη θαλάμη.

Από τους αναλυτές του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου, οι τρεις συλληφθέντες εκτιμάται ότι έκαναν «μεταφορά» του σημείου θέσης τους. Εξετάζεται να πραγματοποιούσαν ληστεία σε τραπεζα ενδεχομένως στην επαρχία για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» ώστε να αναβαθμίσουν το οπλοστάσιό τους, πριν προχωρούσαν σε συγκροτημένη ένοπλη δράση, με δύο τουλάχιστον συνεργούς τους, χωρίς κανένας να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής χώρος και χρόνος της ενέργειας. Στο τζιπ, κατασχέθηκαν επίσης, τέσσερις γεμιστήρες, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, από το Βαλλίστική εξέταση τα όπλα, προέκυψε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργεια.

Στα ευρήματα που έχουν κατασχεθεί, οι Αστυνομικοί εντόπισαν μεταξύ άλλων και μάσκα σιλικόνης στα χαρακτηριστικά ηλικιωμένου, την οποία θα φορούσε ο Γιάννης Μιχαηλιδης, καθιστόντας τον σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστεί. Πρόκειται για επαγγελματική Full face προσωπεία φτιαγμένο από λεπτή σιλικόνη, με ειδική παραγγελία- εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα- σε προμήθεια από το εξωτερικό με την τιμή να ανέρχεται- από αποτίμηση ειδικών του χώρου special εφέ και επαγγελματικού makeup – περίπου στα €700. Μεταξύ άλλων στο τζιπ κατασχέθηκαν είδη μεταμφίεσης και αντρικά ρούχα σε διαφορετικά μεγέθη, με τους Αντιτρομοκρατικάριους να εκτιμούν ότι υπάρχουν και ασύλληπτα μέλη.

Από τα πέντε κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών καθώς και από τα ισάριθμα πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας με φωτογραφίες των συλληφθέντων, από την Αντιτρομοκρατική περιμένουν την Εισαγγελική Διάταξη δημοσιοποίησης, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχαν ενοικιάσει διαμέρισμα στο οποίο θα μετέφεραν τον οπλισμό ενδεχομένως και να τους ανέμεναν συνεργοί τους και αναζητούν μισθωμένες γιάφκες και «καταλύματα» της νεάς οργάνωσης. Κατασχέθηκαν επίσης πέντε συσκευές κινητών εκ των οποίων ένα «smartphone» σε λειτουργία, ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ποσό περίπου €3.500.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης και η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, μετήχθησαν στα δικαστήρια της πρωην Σχολής Ευελπίδων (30/01). Ωστόσο η 26άχρονη σύντροφος του Γιάννη Μιχαηλίδη, δήλωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο.

Περίπου 30 «αλληλέγγυοι» συγκεντρώθηκαν στα Διακαστήρια

Από τον Εισαγγελέα, απαγγέλθηκαν σε βάρος των τριών συλληφθέντων δέκα διώξεις, με τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και έξι σε βαθμό πλημμελήματος. Παραπέμφθηκε ενώπιον του Ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κατηγορίες :
-Συγκρότηση ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
-διακεκριμενη κλοπή κατά συναυτουργία και εξακολούθηση τελεσθεισα απο 2 και περι
-πλαστογραφία από κοινού και κατα εξακολούθηση
-χρήσης πλαστού από κοινού και κατά εξακολούθηση
-βία κατά υπαλληλων από πρόσωπα πού οπλοφορούν
-απειθεια
-παρανομη κατοχη και μεταφορά πολεμικού τουφεκιού και υποπολυβόλου από κοινού´
-παρανομη οπλοφορία
-ληστεία κατα συναυρουργιά
-απόδραση κρατουμένου

Από την Αντιτρομοκρατική ακολούθησαν τέσσερις έρευνες σε σπίτια συγγενών των συλληφθέντων, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη.

“Ο Τοξοβόλος του Συντάγματος”

Ο 32άχρονος Γιάννης Μιχαηλίδης, επονομαζόμενος «Τοξοβόλος του Συντάγματος», το Φεβρουάριο του 2011, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος, σήκωσε .. τόξο του εναντίον των ΜΑΤ, μπροστά από τη Βουλή. Συλλαμβάνεται και παραπέμπεται, ενω του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τον Ανακριτή καθώς έγινε δεκτός από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές ο ισχυρισμός του ότι το τόξο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε κίνδυνο ζωής!

Είχαν προηγηθεί το 2006 συλλήψεις του για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 έξω από το “Μον Παρνές”. Στα τέλη του 2011 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για συμμετοχή του στην τρομοκρατική Οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ωστόσο κατά την αρκοαματική διαδικασία, αθωώθηκε.

Μαθητής ακόμα, είχε βραβευτεί για τις επιδόσεις του, από την τότε Υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Κατά την αποφοίτησή του με την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του,  εισάγεται στο ΑΠΘ με τον Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, τον πατέρα του γνωστό μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή, ν α υποστηρίζει το γιο του, περιγράφοντας τον  καλλιεργημένο και σκεπτόμενο, με οικολογικές ανησυχίες με θέσεις προσκείμενες στον αντιεξουσιαστικό χώρο χωρίς όμως- οπως ο ίδιος ανέφερε- να ανήκει σε μπλοκ με ποινικοποιημένη δράση.

Το Φεβρουάριο του 2013,ο Γιάννης Μιχαηλίδης ήταν μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων- Νίκου Ρωμανού, Δημήτρη Πολίτη Ανάργυρη Ντάλιου, Φοίβου Χαρίση Πούλου και Ανδρεα Δημήτρη Μπουρζούκου- στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης (01/02 2013). Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας, καταδικάζονται ο Γιάννης Μιχαηλίδης – «Τοξοβόλος του Συντάγματος»- σε 16 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση, ο Νίκος Ρωμανός, σε 17 χρόνια και 2 μήνες, ο Ανδρέας- Δημήτρης Μπουρζούκος, ο Αργυρης Ντάλιος και ο Φοίβος Χαρίσης Πούλος σε 15 χρόνια και 11 μήνες, ενώ ο Δημήτρης Πολίτης σε 11 χρόνια και 5 μήνες.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ταυτοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 με DNA στη ληστεία σε τράπεζα στην Ερυμάνθεια Αχαΐας. Οι τρεις άντρες, εκ των οποίων ένας εκ των οποίων, έφερε άμφια ιερέα, είχαν αποσπάσει €150.380. Πλέον για τις Διωκτικές Αρχές, προέχει η εξακρίβωση στοιχείων των δύο συνεργών του «Τοξοβόλου» στη ληστεία. Οι δράστες τότε, εγκατέλειψαν το όχημα διαφυγής, το οποίο είχαν ..απολυμάνει από κάθε ίχνος αποτυπώματος και γενετικού υλικού.
Ο 32χρονος «Τοξοβόλος» Γιάννη Μιχαηλίδης, το Μάιο του 2011 στην Πεύκη με συνεργό του, το Θεόφιλο Μαυρόπουλο- παραμένει κρατούμενος στις φυλακές της Τίρυνθας- σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο είχαν πυροβολήσει κατά του πληρώματος της ΕΛ.ΑΣ, τραυματίζοντας τους δύο αστυνομικούς ελαφρά, καθώς έφεραν αλεξίσφαιρα. Τότε ο Γιάννης Μιχαηλίδης, διέφυγε με το περιπολικό των αστυνομικών. Το 2015 καταδικάζεται σε ποινή καθειρξης 13 έτη κάθειρξη κι εξέτιε την ποινή του στις Αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, ήταν βοσκός στη φύλαξη αιγοπροβάτων της φυλακής, σε περιφραγμένο εσωτερικό χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος απ όπου και απέδρασε στις 07 Ιουνίου 2019.

Η φιλόλογος -“νταντά” του γιου των κατάδικων τρομοκρατών

Η 28άχρονη νεαρή φιλόλογος, Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, ήταν η επιστήθια- έμπιστος της Πόλας Ρούπα, η «νταντά» του 9χρονου σήμερα γιου της με τον κατάδικο τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτης, μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Είχε συλληφθεί το 2016 μαζί με την Πόλα Ρούπα, για συμμετεχή στην απόπειρα απόδρασης του κατάδικου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη με ελικόπτερο από τις φυλακές. Σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση πολυετούς κάθειρξης, ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα». Ήταν φυγόποινος καθώς μετά τη λήξη του 18μήνου είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους τους οποίους και παραβίασε καθώς δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της. Το δικαστήριο την καταδίκασε σε 35 χρόνια κάθειρξη.
Ο πατέρας της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στις 20 Ιουνίου του 2019, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Δημητρίου καθώς δεν είχε επικοινωνία μαζί της!

Το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου και των πολιτικών επιλογών που καθορίζουν τον ρόλο σου στην κοινωνία, είναι μια ηθική αξία, με την οποία γαλουχήθηκα, μεγαλώνοντας και την έχω ως σταθερό ιδανικό, και χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. (..) Στον πολιτικό χώρο της αναρχίας μπήκα το 2007, πρωτοσυμμετέχοντας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του καιρού εκείνου. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. (..) Από την στιγμή που έπεσαν στα χέρια μου κείμενα αναρχικών συλλογικοτήτων, είδα αυτό που ονειρευόμουν να είναι αποτυπωμένο σε ένα χαρτί, αμέσως κατάλαβα ότι αυτό έψαχνα και ότι η ανάλυση τους για αυτά που ζούμε ταίριαζε με την δικιά μου. (..) Έτσι, άρχισα να κινούμαι πιο ενεργά στο χώρο, θυμάμαι τον εαυτό μου σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση να είναι κουκουλωμένος και να πετάει μπουκάλια”, αναφέρει η ίδια σε κέιμενο που περιγράφει την είσοδό της στο στο αντάρτικο πόλης και την “συνέχειά” της, στο ένοπλο αντάρτικό πόλης.

Χειρόγραφη δήλωση της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου κατα την πρώτη σύλληψή της (2016)

“Σύνδεσμος” της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και του Γιάννη Μιχαηλίδη, σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, φέρεται κοινός γνωστός μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» μέσα από τη φυλακή όταν η 28άχρονη, επισκεπτόταν την Πόλα Ρούπα στη φυλακή, αφού ήρθε σε σύγκρουση μαζί της και “αυτομόλησε”.