Οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία- Οργανώνουν μεταφορά 2.500 Σομαλών στην Ελλαδα

Η Άγκυρα σε συνεργασία με συγκεκριμένες ΜΚΟ οργανώνουν και υλοποιούν την μετάβαση από παράνομα δίκτυα με πλωτά μέσα στην Ελλάδα λαθρομεταναστών από τη Σομαλία, όπως έχει προκύψει από έρευνα της ΕΥΠ και του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Κατά τις πρόσφατες αφίξεις λαθρομεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει διαπιστωθεί αύξηση στον αριθμός όσων προέρχεται από τη Σομαλία. Όπως καταθέτουν οι ίδιοι, με €4.500 μεταξύ άλλων η ΜΚΟ “Al Kahir Foundation” στο έδαφος της Τουρκίας και η “Aegean Boat Report” κατά την άφιξή τους στη Μυτιλήνη, τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι έως τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ελλάδα.

Όπως έχει αποκαλύψει το NantiaReport.ge, το τελευταίο διάστημα εντοπίζεται έντονη “δραστηριότητα” της ΜΚΟ “Aegean Boat Report” , με “καταγγελίες” για τα στελέχη του Λιμενικού, ενώ όπως έχουν καταθέσει οι Σομαλοί λαθρομετανάστες, τους έχουν προμηθεύσει με τους αριθμούς επικοινωνιάς της συγκεκριμένης ΜΚΟ και τους ζητούν να αποστείλουν εν πλω φωτογραφίες και βίντεο μέσω WhatsApp ή Facebook .

Στις καταθέσεις τους οι Σομαλοί, έχουν αναφέρει ότι φτάνουν στα τουρκικά παράλια προερχόμενοι αεροπορικώς από το Μογκαντίσου στην Κωνσταντινούπολη και οδικώς στη συνέχεια με λεωφορεία, χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζες από την τουρκική Κυβέρνηση.

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ΕΥΠ με τις Ελληνική Κυβέρνηση να μην υποκύπτει πλέον στους εκβιασμούς της Τουρκίας και των ΜΚΟ, να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα νησιά του ΒορειοΑνατολικού Αιγαίου από την Σομαλία.